Marvel Kapitány élete és halála, 2. rész (NMK #79)

Cím: Marvel Kapitány élete és halála, 2. rész (NMK #79)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k):
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2021.01.14.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Marvel Kapitány újjászületett!
Most, hogy kozmikus tudata felnyílt, ami révén összhangba került minden élettel, meg kell találnia a módját, hogy legyőzze Thanost, az őrült titánt, mielőtt az egész teremtett világ az uralma alá kerülne.
Ráadásul évekkel a sorsdöntő csata után Marvel Kapitánynak szembe kell néznie önnön halandóságával, amikor egy végzetes betegség támadja meg.
Legyél tanúja, ahogy a Marvel Univerzum összegyűl, hogy megrendítő búcsút vegyen a kree hőstől.

A gyűjtemény a Captain Marvel 31-34., az Avengers 125. valamint a Marvel Graphic Novel 1. számát tartalmazza.

Előszó:

Jim Starlin gyakran beszélt az interjúkban arról, hogy a komolyabb témákat a fantasy és a sci-fi lencséjén keresztül legkönnyebb vizsgálni. És milyen igaza van! Ha kilépünk a hétköznapok keretei közül, és idegen környezetbe helyezünk egy történetet, akkor mindent más megvilágításban láthatunk, hisz a modern világunk korlátjai nem befolyásolják az ítélőképességünket.
Esetünkben például Marvel Kapitány kozmikus megvilágosodása és az azt követő összecsapása Thanosszal alkalmas metafora lehet a háború értelmetlenségére is. Mar-Vell egészen éteri eszméket testesít meg a harcosból védelmezővé történő misztikus átalakulásán keresztül. Aki ismeri a buddhizmus négy nemes igazságát, annak egyértelmű az allegória az őrült titán ellen harcoló kree bajnok szavai és cselekedetei mögött. Akár helyes a párhuzam, akár nem, ez mindenképpen egy gondolatébresztő történet. Mindenesetre 1973-ban, a megjelenés évében, az olvasók nagy részének még elkerülte a figyelmét ez az értelmezés.
Starlin korai Marvel Kapitányos munkái is sikeresek voltak, de valódi mesterművének az 1983-as Marvel Kapitány halála című alkotása tekinthető. A kiadó első önállóan megjelenő egy kötetes képregénye minden tekintetben formabontó volt. Tökéletes példája a Starlin imént említett „komolyabb téma” elméletének, hiszen mi lehetne komolyabb a halál vizsgálatánál? A történet maga emléket állít egy elesett hősnek. Ez egy megindító mese arról, hogyan kell szembenéznünk saját magunk és szeretteink elkerülhetetlen halandóságával. Sajnálatos módon Starlin édesapja néhány hónappal a kötet megírása előtt halt meg, és az író elismerte, hogy az alkotás olyan katartikus élmény volt, ami végigsegítette a gyász folyamatán.
Egy olyan univerzumban, ahol a halál sok esetben nem tekinthető véglegesnek, mindent elmond a képregény erejéről és Starlin munkájának közösségben kivívott elismeréséről, hogy ezt a Marvel Kapitányt azóta sem próbálta meg senki feltámasztani. Bár tele van nem evilági karakterekkel, földönkívüli hősökkel és furcsa lényekkel, ez a kötet minden idők egyik legemberibb Marvel története.

Előzmények:

Mar-Vellt, a kree pilótát elküldték a Földre, hogy kémkedjen az emberi faj után, ehelyett azonban ő a bolygó védelmezőjévé vált. Azóta Marvel Kapitányként az emberiség megsegítésére használja erejét. A Nega karperecnek hála közös testen osztozik egy Rick Jones nevű tinédzserrel, a mi világunkban azonban csak korlátozott időt tölthet… társa addig is kénytelen a Negatív Zónában várakozni.
Thanos, aki ki akarta deríteni a Kozmikus Kocka lelőhelyét, elkapta Marvel Kapitányt és személyiségváltásra kényszerítette. Rick tudatalattijából aztán meg is kaparintotta a vágyott információt, majd otthagyta a fiút a szülőhelyén, ahol Rick megismerkedett az őrült titán apjával és fivérével, Mentorral és Érosszal.
Miután összecsaptak Thanos őreivel, Marvel Kapitány és Rick visszatértek a Földre. Marvel segített a Bosszú Angyalainak, akiket megtámadott Kontroll, Thanos egyik ádáz alattvalója. A harc során azonban Marvel Kapitányt elragadta egy Eon nevű lény, így Rick Jones a Bosszú Angyalai bázisának romjai alatt rekedt.
Eonnak hála, Mar-Vellnek nem csak megváltozott a valóságról alkotott képe, de az ősi lény felnyitotta kozmikus tudatát és megnövelte erejét is, hogy legyen esélye Thanos ellen.
Miután Marvel Kapitány visszatért a Földre, kiszabadította Ricket és a Bosszú Angyalait. Ezután Drax, a Pusztító egy sürgős üzenettel érkezett a Bosszúangyalok kúriájába: hiába próbálta korábban útját állni, Thanos végül megszerezte a Kozmikus Kockát, és fel is fogja használni, hogy elérje áhított céljait.

Előzetes: