Marvel Kapitány élete és halála, 1. rész (NMK #78)

Cím: Marvel Kapitány élete és halála, 1. rész (NMK #78)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k):
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2020.12.31.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Az emberek megfigyelésére kiküldött kree harcos, Marvel Kapitány fellázadt felettesei parancsa ellen, és ahelyett, hogy kémkedett volna, inkább a Föld védelmezőjévé vált.
Most azonban élete legnagyobb kihívásával kell szembenéznie Thanos, az őrült titán személyében. Ahhoz, hogy legyőzhesse ellenfelét, Marvel Kapitánynak kockára kell tennie az egész teremtést, és ki kell állnia az egész lényét megrázó kozmikus próbát, ami vagy kitágítja a tudatát, vagy teljesen megsemmisíti.

A gyűjtemény az Iron Man 55., a Captain Marvel 25-30. valamint a Marvel Feature 12. számát tartalmazza.

Előszó:

Időnként úgy tűnhet, hogy a Marvel készítőinek keze alatt a ’60-as években minden arannyá változott, de azért előfordultak olyan karakterek is, akik nem váltak azonnal népszerűvé. Ilyen volt Marvel Kapitány is, a földönkívüli harcos, akit azért küldtek a Földre, hogy szabotálja az emberiség technológiai fejlődését, de végül mégis a bolygó védelmezőjévé vált.
A Marvel Kapitány 25. számára a különböző szerzők számos változást eszközöltek a címszereplőn. De sem Stan Lee és Gene Colan, sem Roy Thomas és Gil Kane, vagy később Marv Wolfman és Wayne Boring sem tudott olyan ikonikus karaktert varázsolni belőle, mint amilyen akkoriban a Fantasztikus Négyes vagy Pókember figurája volt.
Ekkor jött Jim Starlin, aki alapjaiban változtatta meg a kree hőst. Starlin újoncként csatlakozott a Marvel alkotói gárdájához, és egyből gyökeresen átformálta a karaktert. A Kapitány olyan kalandos, spirituális fejlődésen ment át a kezei alatt, ami által lélekben és szellemben is felnőtt a kozmosz kihívásaihoz. A karaktert részben David Carradine távolkeleti és western elemeket ötvöző karaktere ihlette Kung Fu című sorozatából, hiszen mindketten edzés és fegyelem útján érték el a megvilágosodást. Marvel Kapitány tulajdonképpen egy űr-Buddha, akinek valószerűtlen kalandjai azonnal ámulatba ejtik az olvasókat.
A történet szerint hősünk erejének jelentős fejlődése egyetlen célt szolgált: legyőzni a galaxist fenyegető leghatalmasabb veszélyt, Thanost. Thanos először a Vasember 55. számában jelent meg, és a titánokkal, illetve Drax-szel, a Pusztítóval együtt egy csapásra a Marvel Univerzum egyik legerősebb főgonoszává lépett elő. Minden ördögi lépését a halál iránti rögeszméje vezeti, megszállottságának — és rendíthetetlen udvarlásának — tárgyát pedig a Halál Úrnője személyesíti meg.
Marvel Kapitány kalandjainak prológusaként az előbb említett Vasember 55-tel kezdjük a kötetet, hogy láthassátok Thanos és társai történelmi jelentőségű bemutatkozását is. Az itt leközölt kiadványok listájába bevettük a Marvel Feature 12-t is, ahol a Lény és Vasember közös kalandját láthatjátok, illetve azt, hogy mi is történt a páncélos Bosszúangyallal, miután tovaszállt a Marvel Kapitány 30-ban.
Marvel Kapitány hősies küzdelme a magát istennek képzelő, őrült Thanos ellen mára a Marvel történetének egyik legendás fejezetévé vált. Olyan nagyszabású történetté, amit találóan ír le a Marvel Kapitány 29. borítóján olvasható jellemzés, miszerint a kree harcos kétségtelenül „a legkozmikusabb szuperhős mind közül!”
„Nos, mi lesz belőled? Harcos ököl, vagy védelmező kéz?”

Előzmények:

A Kree Birodalom attól tart, hogy az emberiség fenyegetést jelenthet a galaxisra, így űrhajót küldenek a Föld megfigyelésére, és arra az esetre, ha szabotálniuk kellene a Föld országainak virágzó űrprogramját. A legénység egyik tagja, Mar-Vell Kapitány számára azonban gyanús lett a parancs, és fellázadt felettesei ellen, hogy megvédje a Földet.
A bolygón töltött ideje alatt, ahol az emberek közt Marvel Kapitány néven vált ismertté, mindvégig korábbi felettese, Yonn-Rog ezredes célkeresztjében volt. Amikor aztán Yonn-Rog egy összecsapás során megölte Mar-Vell barátnőjét, Unát, a Kapitány egészen szülőbolygójáig üldözte ellenségét.
A Kree-Larra tett útja során Mar-Vell találkozott egy Zo nevű lénnyel, aki hatalmas erőt adott neki. Ezután belekeveredett a bolygó uralkodója, a Legfőbb Intelligencia elleni összeesküvésbe.
Kiderült azonban, hogy a Legfőbb Intelligencia végig tudott a konspirációról, és Mar-Vellt csak felhasználta, hogy kiiktassa a lázadókat.
Mielőtt Mar-Vell visszatért volna a Földre, hogy végleg leszámoljon Yon-Roggal, valahogy a Negatív Zónában találta magát. Annak érdekében, hogy kiszabadítsa Mar-Vellt, a Legfőbb Intelligencia kiválasztott egy Rick Jones nevű kamaszt, akit telepatikus úton elvezetett egy titkos földi barlangba, ahol idegen relikviákat rejtettek el. Azt mondta Ricknek, hogy vegye fel a Nega fém karpereceit és üsse össze azokat. A varázslatos karpereceknek köszönhetően Rick helyet cserélt a kree hőssel, aki így három órás időszakokra vissza tudott térni a mi univerzumunkba. Rick közben egy erőtérnek hála biztonságban volt a Negatív Zónában, sőt még telepatikusan is képes volt kommunikálni Mar-V ellel.
Megannyi kaland után, melyek során Marvel Kapitány végleg leszámolt Yon-Roggal és kulcsszerepet vállalt a Kree-Skrull háborúban, Ricknek be kellett látnia, hogy a teste képtelen ilyen sokáig elviselni Mar-Vell elképesztő életerejét. Rick barátnője, Lou-Ann elvitte őt a bácsikájához, egy ismert tudóshoz, aki Ricket és Mar-Vellt fotonenergiával próbálta kúrálni. A kezelés tovább növelte Mar-Vell erejét, aminek hála immár képes volt elnyelni a napenergiát is, hogy abból is erőt merítsen.

Előzetes: