MARVEL: EZ LESZ 2009.

WAR OF KINGS

Úgy látszik, évek óta először lesz egy olyan éve a Marvelnek, amiben nem szerepel egy nagy, mindent átfogó crossover – ami nem is baj, a Dark Reign roppant érdekes koncepció, hagyják csak szépen kifutni, hadd aknázzák ki az írók a benne rejlő lehetőségeket, mielőtt valami más kerül a figyelem középpontjába. Mindenesetre a legnagyobb eseménynek a War of Kings ígérkezik, ami viszont a Marvel Univerzum csak egy kis szeletét (illetve nagyjából mindent a Földön kívül, szóval innen nézve nagyon is nagy szeletét) érinti majd. A márciusban induló, és a tervek szerint augusztusban véget érő hatrészes sztorit Dan Abnett és Andy Lanning párosa írja, és az Inhumanok és a Shi’Arok, vagyis Black Bolt és Vulcan háborújáról szól majd, amibe persze belekeverednek mások is, így Nova és a Nova Corps, a Guardians of the Galaxy, Blastaar, a Negatív Zóna új ura, és a Starjammers (Az X-Men: Kingbreaker című előzmény már múlt hónapban el is indult). Szóval tie-inek bizony lesznek bőven (már a felvezető részek száma is tizenháromra rúg), és bár a Marvel nagy hősei elvileg kimaradnak a konfliktusból, azért Abnették elárulták, hogy a háború némileg a Földet (és az X-eket) is érinteni fogja. De szinte mindegy is, mi és hogyan történik, mert egy ilyen robbanékony űrsztori ezzel a két íróval egyszerűen nem sülhet el rosszul.

X-MEN

Matt Fraction és Ed Brubaker nem túl bőbeszédűek az X-Men jövőjét illetően (pedig elmondásuk szerint évekre előre terveznek), de történeteik szerencsére annál inkább. A 2008-as Uncanny füzetek legfőbb problémája az volt, hogy rengeteg szálat útnak indítottak, de egyiket sem igazán vitték sehová. Bestia az Endengared Speciesben látottak ellenére még nem adta fel a reményt a House of M következményeinek visszacsinálására, ebből pedig egy kifejezetten érdekes sztori is kikerekedhet (és nyilván előbb-utóbb az X-eknek is reagálniuk kell valahogy a Skarlát Boszorkány visszatérésére). Aztán ott van még Magneto és a High Evolutionary, akik a jubileumi 500. részben bukkantak fel, de azóta nyomuk sincs – viszont már régóta rebesgetik, hogy hamarosan jön egy új, nagy Magneto sztori, és egyik legutóbbi interjújában Fraction ezt félig-meddig megerősítette. Úgyhogy úgy néz ki, a mágnesesség ura 2009-ben visszatér végre!

Az X-Men: Legacyban Mike Carey Vadóccal kezdi az évet (soha jobban), akit már jó egy éve csak mutatóba láthattunk. Ez a sztori (Salvage) a 224. résszel ér majd véget, és ez egyben a végét jelenti Xavier utazásának is, ami rögtön a Messiah Complex után kezdődött – ezt követően a történet Carey ígérete szerint egy egészen új irányt vesz majd (ami nem azt jelenti, hogy újra csapatképregény lesz). Vagyis addig a professzor így vagy úgy, de lezárja magában a múltat, és ha lehet hinni a sorok közé hintett célzásoknak, akkor nem kizárt, hogy Vadóc végre megtanulja uralni képességeit – ja, és persze felbukkan majd Gambit is. És ami az Astonishing X-Ment illeti? Warren Ellis és Simon Bianchi párosa máris derekasan elcsúszott a megjelenési tervekhez képest, úgyhogy a sorozat a jövőben sem valószínű, hogy rendszeresebben fog megjelenni, mint a Whedon-Cassaday duó idején.

A Wolverine: Originsben idén… hát, azt nem mondhatom, hogy „végre”, mert igazából a kutyát sem érdekli, de mindenesetre előlép majd az árnyékokból Romulus, vagyis többet megtudunk róla, és Way azt ígéri (azzal fenyeget), hogy Dakenből sokkal-sokkal többet láthatunk majd, más sorozatokban is (csak nem pl. a Dark Avengersben?) – és, hogy épp előkészít egy új X-sorozatot is. Ez már valószínűleg a vég. Vigasztalásként itt a jelentős színvonalemelkedést produkált X-Force és Cable, amik tavasszal egymásba gabalyodnak majd a Messiah War című crossoverben, ahogy Küklopsz fia és a bébi után küldi Rozsomák csapatát a jövőbe. Nem hangzik rosszul, és addig is többet megtudhatunk Bishop szempontjairól az X-Men: Lives and Times of Lucas Bishop című háromrészes miniben! Az X-Factorban pedig ugye jön a második mutáns bébi a House of M óta….

Addig is, a Manifest Destiny hamarosan befejeződik, de most fontosabb számunkra az X-Infernus, amiből a lenti (utolsó) plakát tanulsága szerint egy régi-új csapat és sorozat nő majd ki. Mibe, hogy az Új Mutánsok térnek vissza? (Abba bele se merek gondolni, hogy esetleg ez az, amiről Way beszélt…) És talán Psziché is újra az X-Men tagja lesz (ld. Chris Claremont X-Men: Sword of the Braddocks című képregényét)? Örömteli lenne, viszont sajnos van egy rossz hírem is: márciusban érkezik az X-Men: Quitting Time, amiben Árnyék kilép az X-Menből…

Oldalak: 1 2 3 4