MARVEL: EZ LESZ 2009.

Pár napja megosztottam veletek gondolataimat a A Marvel 2008-as évéről, és most legfőbb ideje, hogy sorra vegyük, mi minden várható az előttünk álló 12 hónapban – hisz már 2009 első képregényei is megjelentek. Bizony, nagy dolgokra számíthatunk! A Secret Invasion alaposan felforgatta a Marvel Univerzumot, és ennek hatásai még mind-mind előttünk állnak. Hogy pontosan mik és hogyan fognak történni, az persze titok, és nem is szeretnénk, hogy ne legyen az… de pár esemény már biztosnak tűnik, és találgatni egyébként is jó móka, szóval lássuk, mi az, amit már tudunk, de legalábbis sejtünk… Természetesen lesznek spoilerek, de lesznek előzetesek, borítótervek és reklámanyagok is, úgyhogy vágjunk bele!

DARK REIGN

Tavaly elkezdődött Norman Osborn sötét uralma, aminek igazi következményeit idén láthatjuk majd. A Secret Invasion: Dark Reign egyrészes alapján az egykori Zöld Manó nem őrülten és mániákusan, hanem okosan, számítóan és alattomosan gyakorolja majd új hatalmát, és kezdetben rögtön létrehoz egy új Bosszú Angyalai csapatot, a Dark Avengerst, aminek sorozata január végén indul. Ebben többek közt valószínűleg ő (mint Iron Patriot), Venom, Célpont, és talán Swordsman (vagy Daken?) szerepelnek majd, és persze már az első hónapokban összecsapnak a Secret Invasion után újjáalakult New Avengersszel, melynek immár tagja az új Amerika Kapitány is. Az egyik nagy kérdés az, hogy mi lesz Jessica Jones és Luke Cage Secret Invasion végén eltűnt babájával, és hogy hogyan jön ki Luke a Normannal kötött alkuból – lehet, hogy kényszerűen ő is a Dark Avengers tagja lesz? Közben persze nincs elfelejtve Mockingbird sem: a márciusban érkező New Avengers: The Reunionban Jim McCann mesél a hősnő visszatéréséről, és a beilleszkedéséről az „új” világba, amiben természetesen Clint Barton segít neki (rajzoló: David Lopez).


És ne feledjük, hogy jön a Secret Warriors Bendis és a Marvelhez igazoló Jonathan Hickman sorozata (Stefano Caselli rajzaival), amiben a rejtőzködő Nick Fury és ifjú hősei törnek majd rendszeresen borsot Osborn orra alá. Hickman nem annyira szuperhős-, mint inkább kémtörténetet ígér (példának a Kém aki bejött a hidegről című könyvet/filmet hozta). És valószínűleg a közellenséggé tett Vasember sem csak rejtőzködni fog, hanem bizony visszavágni is, méghozzá Pepper Potts és Maria Hill segítségével (remek csapat) – bízunk Matt Fractionben, hogy a Marvel egyik legjobb sorozatává teszi teljesen felborított status quo-jú főhősének történetét. A potenciál megvan benne.


Az időközben megjelent Avengers Initiative 20. részéből megtudjuk, hogyan próbálja Hank feldolgozni Jan halálát, mindazt a változást, ami távollétében zajlott le a világban – illetve, hogy, ki Mutant Zero (bővebben hétfőn, a Heti Marvelben). Ezután Dan Slott otthagyja a sorozatot, hogy átvegye Bendistől a Mighty Avengerst. Christos Gage viszont marad, és komoly változásokat ígér: Osborn elvileg átveszi az irányítást az Initiative felett, számíthatunk egy afféle „Dissassembled” sztorira, felbukkan a klón Thor is, akit a Civil Warban láttunk utoljára, aztán a 25. rész után a sorozat egy teljesen új irányt vesz, amiről még nem sokat tudni. A Mighty Avengers 21. részében pedig annyi év után visszatér a hősök közé a Skarlát Boszorkány, aki talán még a sötét mágia használata miatt pozíciójából száműzött (de 2009-ben a hírek szerint szintén újra felbukkanó) Dr. Strange nyomába is léphet – bár ehhez alighanem Dormammunak is lesz pár szava. Sőt, olybá tűnik, hogy oly hosszú idő után Hulk is ismét a Föld legcsodálatosabb hősei közé tartozik majd!


Lesz legalább két Dark Reign címmel ellátott minisorozatunk is. A Dark Reign: Elektrában (megjelenés márciusban), Zeb Wells író és Clay Mann rajzoló mesélik el, hol volt a Marvel legnagyobb harcosnője elrablása óta, hogyan élte túl az elmúlt hónapokat, és mihez kezd most, hogy igen sokan pályáznak a fejére. A Dark Reign: Fantastic Fourban (szintén március) pedig Jonathan Hickman és Sean Chen foglalkozik Osborn uralmának a fantasztikus családot érintő következményeivel (ha már a csapat saját sorozatában Millar egész mással van elfoglalva), amiknek első állomásaként a H.A.M.M.E.R. támadást hajt végre a Baxter épület ellen.


És a Thunderbolts? – kérdezhetitek joggal. Míg a Dark Avengers lesz Osborn „posztercsapata”, amivel próbálja fenntartani a hősiesség és engedelmesség látszatát, addig az új Thundrbolts lesz saját bérgyilkos egysége, ami kegyetlenül levadássza, és kivégzi majd ellenségeit – vagyis ők kapják az igazán piszkos munkát (az első sztoriban Osbornnak magával az új amerikai elnökkel lesz némi elszámolnivalója). Ezt az új csapatot Yelena Belova, a Fekete Özvegy vezeti majd, tagjai pedig a Pym egyik kísérleti ruháját ellopott Ant-Man, Eric O’Grady, a Vasember-ellenség, Ghost, a zsoldos Paladin, és Headsman, Osborn egy régi alkalmazottja lesznek. Az író Andy Diggles, és az eddigiek alapján hardcore szuperhős-képregényre számíthatunk, némi The Losers beütéssel. Ígéretes. Az mondjuk már kevésbé ígéretes, hogy márciustól a sorozat aláveti magát egy Deadpool crossovernek (Magnum Opus), de minden nem lehet tökéletes.


És végül, de korántsem utolsósorban, ott van Osborn titkos „köre”, az anti-Illuminati, Doommal, Emma Frosttal, Namorral, a Hooddal és Lokival. Csak a jó ég tudja, hogy ebből mi lesz, vagy még az sem – de az biztos, hogy ha ennyi gaz nagyágyút összehoznak, akkor abból semmi jó nem születik majd. Nyilván mindenkinek megvan a maga célja és titkos terve a hatalom magához ragadására – amit még nem tudunk, hogy ki olyan nevetségesen nagyhatalmú, hogy segítségével Norman sakkban reméli tartani ezeket a nem könnyen manipulálható karaktereket. A másik fő kérdés pedig természetesen Emma Frostot érinti, és Matt Fraction valamelyest megnyugtatta a rajongókat, hogy a Fehér Királynő nem lesz újra gonosz – célja ezzel a pozícióval a mutánsok védelme. De talán bármi áron? Az Uncanny X-Men január végén érkező éves különszámából kiderül majd.

Az mindenesetre biztos, hogy a Dark Reign érinteni fog minden létező 616-os címet a Marvelnél. Nincs is olyan író, aki mostanában adott interjújában nem ejtett el egy-két szót és célzást arra, hogy karaktere/csapata élete mennyire változik majd meg a Secret Invasion következményeként. Szóval igen, nagyon úgy néz ki, hogy talán most először a kiadó története során a szerkesztők és marketingesek nem vicceltek, mikor hatalmas változásokat ígértek, és azt, hogy már semmi nem lesz olyan, mint azelőtt… Helyes!

Oldalak: 1 2 3 4