KÜKLOPSZ: Odüsszeia / Kezdetek (MLH018)

Cím: KÜKLOPSZ: Odüsszeia / Kezdetek (MLH018)
Sorozat: A MARVEL LEGNAGYOBB HŐSEI K.GY.
Szerző(k): Brian K. Vaughan, Mark Texeira, Jimmy Palmiotti, Stuart Moore, Jesse Delperdang, Andy Lanning, Matt Hollingsworth
Kiadó: Hachette
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 160 oldal
Megjelenés: 2022.04.30.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu

Scott Summers egy mutáns, akinek képessége, hogy a szeméből elképesztő optisugarat tud kilőni. Ő volt Charles Xavier professzor X-Menjének első tagja, mostanra pedig Küklopsz néven ő lett a csapat műveleti vezetője. Kövesd nyomon Scott sajátos odüsszeuszi utazását a Marvel Univerzumán át, ami során felfedezi, mennyit is ér egymaga az X-Men segítsége nélkül.
Légy tanúja Küklopsz karakterfejlődésének Brian K. Vaughan író klasszikus minisorozatában, a Küklopsz: Odüsszeiában, majd figyeld meg azt az új perspektívát, amin keresztül bemutatják Scott és az X-Men legnagyobb ellenségének első találkozását az X-Men kezdetek: Küklopsz című történet lapjain.
A KÖTET TARTALMA: MARVEL ICONS: CYCLOPS 1-4. és X-MEN ORIGINS: CYCLOPS 1.

Ed Hammond, Marvel szerkesztő (Panini UK) előszava:

Nehéz úgy elképzelni egy X-Men-csapatot, hogy nincs ott Küklopsz, és vizorlencséje rubintvörös tüzével nem rohamozza az ellenség sorait.
Ő volt az X-Men első tagja, és sokáig ő volt Charles Xavier professzor embermutáns együttműködésről szőtt álmának legfőbb támogatója is. Olykor hidegnek és távolságtartónak mondják, ami feltevést csak fokoz, hogy mutáns képességei miatt sosem tud embertársai szemébe nézni, pedig valójában Küklopsz az X-Men egyik legempatikusabb karaktere. Vezetőként a csapat minden egyes tagjának életéért felelősséget vállal, mivel a terepen hozott taktikai döntései életről és halálról szólnak. Komolyan veszi a feladatát – egyesek szerint talán túlságosan is –, de a mutáns jogokért vívott harc napról napra egyre veszélyesebb, és már túlságosan is jól ismeri a csatában elvesztett barátok és szerettek miatt érzett fájdalmat. Ezért biztosnak kell lennie, hogy csapata készen áll bármire. Lehet, hogy kőkemény kiképzési módszerei nem valami népszerűek, de mutáns társai nem is kívánhatnának nála jobb vezetőt egy heves csatában.
Hősként töltött évei alatt Küklopsz hihetetlen fejlődési utat járt be. Bár X professzor mindig is hitt a fiú képességeiben, ifjúkorában Scott tele volt kételyekkel, és később saját csapatvezetői szerepét is megkérdőjelezte – ráadásul csapattársának, Jean Greynek is félt elmondani, mit érez iránta. Idővel magabiztosabb lett, és erős akaratú, öntudatos vezetővé vált, aki az iskola élére állt, és még Jeant is feleségül vette.
Küklopszot elsősorban az X-Men vezetői szerepe határozza meg, így aztán nem csoda, hogy az első történetünk, a Küklopsz: Odüsszeia Brian K. Vaughan és Mark Texeira tollából azzal kezdődik, hogy X professzor szabadságra küldi őt. Persze a képregényekben senkinek sem adatik meg egy egyszerű, élvezetes nyaralás, úgyhogy Küklopsznak ezúttal is hamar az életéért kell küzdenie. Remek bemutatója ez az ereje teljében lévő karakternek, amiből kiderül, miért Küklopsz a tökéletes vezetője a képregényes világ talán legdiszfunkcionálisabb csapatának.
Aztán jön Stuart Moore és Jesse Delperdang X-Men kezdetek: Küklopsz című egyrészes sztorija. Ez röviddel Küklopsznak az X-Menhez való csatlakozása után játszódik, így bepillantást enged Scott hőskorszakának kezdetébe, és megmutatja, milyen nagy utat tett meg azóta.
Scott karakterfejlődése mind a mai napig folytatódik, bár a 2010-es évek elején kétségkívül egy sötétebb úton indult el. Akkor egy militánsabb csapatot vezetett, módszereit az X-Men többi tagja jobb esetben megkérdőjelezhetőnek, rosszabb esetben gonosztevőkhöz méltónak tartotta. Egy dolog azonban biztos, a mutáns jogok iránti megingathatatlan elkötelezettségénél legfeljebb a csapattársai iránti hűsége nagyobb. Ez a hűség olyan mélyen gyökeredzik benne, hogy bármivel kerüljenek is szembe, a világ mutánsai bármikor készen állnak rá, hogy a pokolba is kövessék őt.

Előzetes oldalak:

A kötetben felsorolt, magyarul is megjelent ajánlott olvasmányok:

  • Új X-Men: E mint eltörölni (NMK 24.)
  • X-Men: Új nemzedék (NMK 65.)