ÚJ X-Men: E mint Eltörölni (NMK #24)

Cím: ÚJ X-Men: E mint Eltörölni (NMK #24)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Grant Morrison, Frank Quitely, Ethan Van Sciver, Tim Townsend, Mark Morales, Dan Green, Prentiss Rollins
Kiadó: Hachette
Ár: 2890 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 112 oldal
Megjelenés: 2018.11.22.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás: szukits.hu

A Homo superior és az emberek közötti kapcsolatok egyre csak romlanak. Naponta születnek új mutánsok, akiknek útmutatásra lesz szükségük a dühük kordában tartására és arra, hogyan használják felelősséggel az adottságaikat. Ilyen vészterhes időkben még nagyobb szükség van Xavier tehetséggondozó iskolájára, ám mind Xavier professzor, mind az általa alapított X-Men nemsokára egy rég elfeledett ellenfél próbatétele elé állnak, aki hamar lidércnyomássá változtathatja az álmaikat.

A gyűjtemény a New X-Men 114-117. számát tartalmazza.

A szerkesztő előszava:

Az X-Men alapötletének fényében helyénvaló, hogy maga a képregénysorozat is folyamatos evolúción esett át az élettartama alatt. Csakhogy Grant Morrison érkezése 2001-ben nem pusztán egy lépés volt előrefelé, hanem egy forradalmi ugrás!
Morrison híres arról, ahogy eszement ötletekkel tölti fel a szuperhősök világát, akiket aztán teljesen új szemszögből közelít meg. Az Új X-Men esetében fogta ezt a megújító énjét és addig rángatta vele a Marvel X-sorozatait, amíg át nem cibálta őket az új évezredbe. A keze alatt az X-Men ismét formabontó lett. Olybá tűnt, bármi bekövetkezhet és be is következett – méghozzá minél elborultabban! A kliséket nyugdíjaztuk, jött helyettük egy sor agyament, színpadias látványelemekkel teli történet, tele viharos érzelmekkel és karakterdrámával.
Az Új X-Menben olvasható magasröptű mutáns szappanopera első történetfonalának megrajzolása Frank Quitely felelőssége lett. Stan Lee és Jack Kirby, esetleg Alan Moore és Alan Davis párosaihoz hasonlóan Morrison és Quitely is remekül illenek egymáshoz. Nem számít, mennyire bonyolítja meg Morrison a forgatókönyvet, Quitely képes mozgásban tartani a történetet úgy, hogy egyetlen apró részlet se vesszen el. Ennek egyik legjobb példája az első számban az X professzor elleni pszichés rablási kísérlet: annak ellenére, hogy az egész valaki fejében zajlik le, ugyanolyan intenzív és izgalmas, mint a Marvel bármely két izomkolosszusának akármelyik pofoncseréje.
Morrison irományainak egyes ötletei és változásai mind a mai napig megtalálhatók a Marvel mutánsainál. A jelek szerint az Új X-Men az a fajta sorozat, ami biztosan kiállja az idők próbáját, és olyanok mellett állhat vállvetve az X-Men történelmének egyik sarkalatos fordulópontjaként, mint a Sötét Főnix-saga.

Előzmények:

Évről évre egyre több kamasz fedezi fel, hogy ő is a szokványos emberektől eltérő mutáns, aki születésétől fogva különleges képességekkel rendelkezik.
Charles Xavier professzor pedig azok egyike, akik arra tették fel az életüket, hogy minél több ilyen fiatalnak segítsenek beilleszkedni a világba. A Xavier Felsőbb Fokú Tanulmányok Intézete igazgatójaként nemcsak a képességeik uralására tanítja a diákjait, hanem arra is, miként boldoguljanak az őket félő s gyűlölő társadalomban.
Az iskola emellett az X-Men, egy mutáns hősökből álló csoport központja is – ők azok, akik megfékezik az adottságaikat rosszra használó fajtársaikat és védelmezik az emberi elnyomástól szenvedő ártatlan mutánsokat.
Eme elnyomás egyik régi jelképe az eredetileg Bolivar Trask által épített Őr robotok; olyan gépek, melyeket a mutánsok levadászására alkottak. Az eltelt évek során több alkalommal is feltűntek, ám az X-ek mindig semlegesítették őket.
Az elmúlt hónapokban számos mutáns megmagyarázhatatlan másodlagos mutáción esett át. A kék bundájú, hiperintelligens Bestia sokkal macskaszerűbb lett, a telepata Jean Grey telekinetikus erőre tett szert, az egykori szuperbűnözőből mutánstanárrá avanzsált Emma Frost pedig felfedezte, hogy törhetetlen gyémánttá változtathatja a testét.
Nem olyan rég az X-ek ősellenségeként is ismert mutáns bűnöző, Magneto átvette az uralmat a politikailag instabil szigetország, Genosha felett, mutánsmenedékké nevezte ki azt, majd az így verbuvált seregével elfojtotta az országot darabokra szaggató belháborút. Azt tervezte, hogy ezután az emberiség ellen vonul, de az X-Men keresztbe tett neki. A küzdelem során a vad Rozsomák jóformán nyomorékká tette Magnetót, aki most a tolószékéből felügyeli az álma beteljesülését, vagyis ahogy a szigetország lassan fejlett civilizációvá érik.
Az X-ek élete pedig lassan visszatér a szokványosnak mondható kerékvágásba, miközben készülnek az új tanévre…

Előzetes:

A gonosz ikertestvér – X-Men: E, mint eltörölni