Kötelező olvasmány: Amerika Kapitány és Sólyom

Ha a Semic-érában jelenik meg, mára biztosan az amerikai-magyar képregénykiadás egyik klasszikusa volna Steve Englehart, Mike Friedrich és Sal Buscema eredetileg 1974-ben publikált műve, az Amerika Kapitány és Sólyom: Titkos birodalom.

Sal Buscema stílusa már a kilencvenes években közbeszéd tárgya volt a rajongók között, rongyosra bámult képek, oldalak kerültek később polcra, padlásra, nejlonba, börzére, vaterára, attól függően, ki hogyan bánt velük. (Vannak még itt tipikus elherdáló, tönkretevő, újragyűjtő, és képregényeikkel azóta is közepesen trehányan bánó rajongók?)

A Csodálatos Pókember 111-112-es számában megjelent, kiemelkedően jó sztori, A Zöld Manó halála („A Pók leesik/A feje betörik…” – ennél félelmetesebb jelenet kevés akad Pókember történetében) oldalain megmutatkozott, hogyan hajlította Sal eredetire, azonnal felismerhetőre stílusát az évtizedek alatt. Leheletvékony vonalakba futtatott szögletesített erősebb tusvonásokkal rendkívül kifejező mimikát ad szereplőinek, egyébként is rendkívül esztétikus a világa.

Jelen történet kvázi befejezését egy-két képkockán már láthattuk A Bosszú Angyalai: Angyalok mindörökké című, történetben. Aki először látja teljes eredetiben ezeket a paneleket, biztosan örökre megjegyzi őket, mert döbbenetes az akciók hullámai közül kibukkanó moralitásdráma lezárása. Aki eddig, vagy általában a Marvel Supermanjének tartotta Kapitányt, azaz (gonosz leszek, imádom mindkettőt) örök naiv, becsületessége és erkölcsi kötöttségei miatt kicsit egydimenziós papírfigurának, az most egy személyre és sötétebb korra szabott figurával találkozhat.

Ha műveltebb volnék vagy szellemesebb, esetleg Vass Róbert, mélyebben és érdekesebben elmesélném, milyen hatással volt az amerikai közvéleményre a hetvennégyes Watergate-botrány. Az élőben közvetített politikai thrillerben az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Richard Nixon, s általa az egész elnöki intézmény besározódott. A feddhetetlen és gondoskodó államba, az egyik legfőbb közjogi méltóság méltóságába vetett hit megrendült.

A Kennedy-gyilkosságot, a két évtizedig húzódó vietnami háborút említi még a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény 73. kötetének bevezetőjében a szerkesztő, mint az elbizonytalanodás korszakának (hatvanas-hetvenes évek) jelentős eseményeit.

Erre az időszakra a képregények is kezdték tükrözni a valóságot, sőt címlapra kerültek a húsbavágó társadalmi jelenségek, mint a korrupció, munkanélküliség, droghasználat, feketék helyzete, olyan címekben, mint a Pókember, a Denny O’Neil-féle Zöld íjász és Zöld Lámpás, vagy jelen Amerika Kapitány és Sólyom.

Egy interjúból kiderül, hogy akkoriban amíg az eladások igazoltak egy szerzőt, amíg ment a szekér, a szerkesztők, a főnökség semmibe nem szólt bele. Englehart nem csak feltámasztotta hamvaiból Amerika Kapitányt, de eladási csúcsokat döntött „runja”, mely három évig tartott.

Megérdemelte!

A hat részes (Captain America and the Falcon #169-175) Titkos birodalom egyrészt nagyon szép – bár meg kell jegyezzem, hogy Buscema erősségei itt még a közelik és a dinamikus egészalakos jelenetek voltak. Hiányoznak a nagy perspektívák, városképek, sőt épületpanoráma is elvétve akad.

Másrészt írásmódja modern, összeolvasztja a valós valóságot és a Marvel jelmezes valóságát, összekacsint olvasójával. „Ugye te is tudod, hogy meddig érnek a korrupció szálai, és tudod, hogy a szuperhőstörténet mögül saját mételyezett társadalmunk tablója sejlik fel?” A Kapitányt emésztő kétségek ugyanúgy emésztették az olvasókat is.

Képregénytörténelmi mű egy illuminátus, Sólyom, Fekete Párduc, az X-Men, Bolha, Holdkő, az utca népe és… valaki főszereplésével.

Erre mondják, hogy kötelező olvasmány.

Lénárd László

Cím: Amerika Kapitány és Sólyom: Titkos Birodalom (NMK #73)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Steve Englehart, Mike Friedrich, Sal Buscema
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2020.10.08.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.huVAN MÉG MÉG MIT OLVASNI: