Assassin’s Creed: Eredet – Ha Rómában vagy…

Egy ismert franchisehoz képregényt készíteni elsőre olyannak tűnik, mintha csak fel kéne kapni az utcán heverő vaskos köteg pénzt, hiszen már van egy jól bejáratott világ, ismert karakterek és történetszálak, és ami a legfontosabb: rajongók.
Aztán ha egy kicsit jobban belegondolunk, akkor egyből nem tűnik olyan rózsásnak a helyzet, ugyanis van egy halom megkötés és nehézség: a jól bejáratott világ, az ismert karakterek és történetszálak, és természetesen a rajongók.

Mert ha túl sok újdonságot viszel bele, akkor az a baj, hogy ez bizony a játékban (filmben, könyvben) nem így volt.
Ha meg a biztos talajon maradva csak azzal dolgozol, amit úgymond tálcán kínálnak, akkor azért hajítják a sarokba sokan, hiszen ezt már játszották (nézték, olvasták).
Szóval nem egyszerű.

A brit Titan Comics viszont úgy tűnik, igazán ért hozzá, hiszen kínálata javarészt ilyen képregényekből áll: Dr. Who, Rivers of London, Horizon Zero Down, de ők adták ki a magyarul is megjelent Országút Harcosa képregényt is. Az Assassin’s Creed jogokat 2015-ben kaparintották meg, és a jelenleg is tartó Ubisoftos együttműködés eredménye két hosszabb és több minisorozat lett. Anthony Del Col a kezdetektől fogva írja a szimpatikus és kevésbé szimpatikus orgyilkosok és templomosok krónikáját, gyakorlatilag az ő sorozatával indult a Titan-korszak, szóval igazi fekete öves írónak számít (vagy, hogy univerzumon belül maradjunk, Mester, már-már Mentor).

Bár meglehetősen nagy alkotói szabadságának köszönhetően új karakterekkel gazdagította a világot, az Eredet kicsit kilóg Del Col profiljából, mivel ez közvetlenül kapcsolódik az azonos című játékhoz. Az elején egy kicsit fel is szaladt a szemöldököm, mert úgy tűnt, csak egy a játék történetének egy részletét ragadja ki és meséli el más formában, de szerencsére ennél jóval többről van szó: kihasználja az Assassin’s Creed játékokra jellemző események közti „lyukakat”, hogy Aya főszereplésével két kulcsjelenet között elmesélhessen egy kerek történetet, ami nagyjából önmagában is érthető és élvezhető, de igazából akkor működik a legjobban, ha a játékmenetet is ismerjük.

A két idősíkra osztott elbeszélés a második triumvirátus előtt közvetlenül, illetve Egyiptom bekebelezése és a Római Császárság hajnalán játszódik, és erősen épít az olvasók klasszikus történelmi műveltségére, ami talán még fontosabb is, mint hogy „bugok” legyünk a játékból. Így olvasva mesteri, ahogy a történelmi tényeket szépen belehajtogatja a fikcióba, igazi Assassin’s Creed történetszövéshez méltón megteremtve az „akár így is történhetett valójában” érzését. P. J. Kaiowa rajzai néhol igazán látványosak és dinamikusak, bár összességébe véve azért se nem kiemelkedő, se nem emlékezetes.

A Szukits kiadó gondozásában tavaly megjelent Assassin’s Creed: Eredet egy jól sikerült, de tipikus franchise-kiegészítő, ami a sorozat rajongóira épít és elsősorban nekik is szól igazán. Ők viszont minden bizonnyal szeretni fogják ezt az átvezető papírmozit, ami hibátlanul illeszkedik a játék történetébe. Ki tudja, talán a többi Assassin’s Creed képregénynek is megágyazhat majd. Addig is fel a csuklyát, és mondjátok utánam: semmi sem igaz, minden megengedett.

kóbor

Cím: Assassin’s Creed: Origins (AC #1)
Szerző(k): Ann Toole, Anthony Del Col, P. J. Kaiowa
Kiadó: Szukits
Ár: 4290 3003 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 112 oldal
Megjelenés: 2019.06.26.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: szukits.huVAN MÉG MÉG MIT OLVASNI: