Amerika Kapitány és Sólyom: Titkos Birodalom (NMK #73)

Cím: Amerika Kapitány és Sólyom: Titkos Birodalom (NMK #73)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Steve Englehart, Mike Friedrich, Sal Buscema
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2020.10.08.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

A Marvel eme megismételhetetlen történetében Amerika Kapitányt gyilkossággal vádolják, természetesen alaptalanul.
A hatóságok elől menekülve Kapi és Sólyom a Fekete Párduc és az X-Men segítségével igyekeznek leleplezni a kultista összeesküvőket, akik nemcsak a Szabadság Őrzőjével akarnak végezni, de egész Amerikát el akarják foglalni.

A gyűjtemény a Captain America and the Falcon 169-176. számát tartalmazza.

Előszó:

Szuperhős volt, a II. világháború sötét napjaiban egy dicső, hazafias nemzet szimbóluma, majd Stan Lee 1964-ben, Amerika kulturális forradalmának kellős közepén úgy döntött, visszahozza őt.
Tíz évvel később azonban a nemzet csillagos-sávos katonája elvesztette kezdeti népszerűségét a Marvel rajongók körében.
Amerika megváltozott, többé már nem az a nagyratörő nemzet volt, ami egy évtizeddel azelőtt. Az egyetemi mészárlás Kentben, a Kennedy-merénylet és a vietnámi háború megtörte az ország hazafias lelkesedését. Egy amerikai lobogóba öltözött szuperkatona már nem hozta lázba az olvasókat.
Akkoriban vette át Steve Englehart az Amerika Kapitánysorozatot, amikor az eladások olyan mélyponton voltak, hogy az elkaszálás veszélye fenyegette a szériát. Englehart viszont ahelyett, hogy a jól ismert Amerika Kapitány történetek sémáját követte volna, forradalmasította a sorozatot. Az író két évvel korábban lelkiismereti okokra hivatkozva leszerelt az amerikai hadseregből, és a kormány iránt érzett mérhetetlen kiábrándultsága ihlette a Kapitány sztoriját is.
Először is azt a kulcsfontosságú kérdést boncolgatta, hogy „Ki Amerika Kapitány?” A válasza pedig egyszerű: egy ember, aki rendíthetetlenül hisz Amerika legszentebb eszméiben. A következő kihívás pedig éppen ezeknek az eszméknek a megkérdőjelezése volt, hiszen hogyan hihetne a Kapitány ezekben az értékekben, amikor Amerika elnöke is éppen nyakig benne van a Watergate-botrányban? Ahogy ebben a képregényben is látszik, ezekre az új körülményekre csakis olyan korszakalkotó történetekkel lehetett reagálni, amik során Amerika Kapitánynak valódi dilemmákkal és belső krízisekkel kellett szembenéznie.
Fél évvel azután, hogy Englehart átvette a sorozatot, Sal Buscema rajzolóval karöltve végül összehozták a kiadó egyik legnépszerűbb szériáját. Egyszerre volt politikai szatíra és kétségbeesett útkeresés, ami hihetetlen népszerűvé vált az olvasók körében, és visszajuttatta a Kapitányt a Marvel eladási listájának csúcsára.

Előzmények:

Steve Rogerst, vagyis Amerika Kapitányt, a szabadság őrét kizárólag az amerikai álomhoz köti hűsége. A szuperkatona volt az amerikai háborús gépezet motorja, és minden erejével azon volt, hogy megállítsa Hitlert és elnyomó rendszerét.
A hős szembeszállt a tengelyhatalmak gonosz zsarnokságával, míg egy végzetes napon hű társával, Bucky Barnes-szal megpróbálták keresztülhúzni a mániákus Zémó Báró ördögi tervét. Elszánt akciójuk végén, ami során hatástalanítani akarták a hadúr kísérleti drónrakétáját, az óceánba zuhantak.
A mentőcsapatok hiábavaló kutatása után mindkettőjüket hősi halottnak nyilvánították és posztumusz becsületérdemrenddel tüntették ki bátorságukért.
Évekkel később Rogers testét jégbe fagyva találták meg. A bolygó legnagyobb szuperhősei, a Bosszú Angyalai olvasztották ki, és bár eleinte nem volt könnyű neki megszokni a modern világot, továbbra is rendíthetetlenül harcolt nemzete szabadságáért.
Jelenleg új társa, Sam Wilson, a Sólyom segíti őt a harcban.
Rogers akkor jött rá, mennyit is jelent egy igazi bajtárs, amikor szembeszállt ősi ellenségével, a Vörös Koponyával. Rogers régimódi harcos, most viszont sosem látott veszélyek leselkednek rá…

Előzetes:

Kötelező olvasmány: Amerika Kapitány és Sólyom