KomiXérum #34

Tank Girl: Skidmarks #1

Történet: Alan Martin
Rajz: Rufus Dayglo
(Titan Books)

Ó, de szép is az anarchia! Gondoljunk csak a Lobo képregényekre, vagy Alan Grant legtöbb munkájára, illetve az általa kitalált Anarky nevű karakterre. Vagy csak mondogassuk ki többször ezt a szót, mormoljuk magunk elé, nézzünk utána eredeti jelentésének, hallgassunk néhány régebbi punkalbumot…vagy egyszerűen csak olvassunk Tank Girl-t! Lobo mellett, vagy sokkal inkább helyett nekem mindig is ez a hiányos frizurájú csajszi volt a kedvencem. Jamie Hewlett és Alan Martin kreatúrája első felbukkanása óta (Deadline magazin, 1988) számtalan fejezetben szerepelt, ám a siker ellenére is menetrendszerűen érkező alkotói tagcserék sem kerülték el. Szerencsére ezek egyike sem okozott nagy törést Tank Girl karrierjében, sőt: Hewlett ugye lelépett Gorillazt rajzolni, de Rufus Dayglo legalább annyira markáns vonalai mentették a menthetőt, Alan Martin helyett pedig olyanok ugrottak be egy-egy történet erejéig, mint a fentebb is emlegetett Alan Grant. Mindmáig egyik kedvenc Tank Girl sztorim az általa írt Apocalypse, amiben az egész anarchia-felfordulás témára még egy lapáttal rájátszott: Tank Girl abban a képregényben terhes lett!
A kicsit hosszabb hallgatás után ismét Alan Martin törte meg a csendet, Rufus Dayglo rajzolóval egyetemben, akik 2008-ban a Judge Dredd Megazine oldalain publikálták a Skidmarks címet viselő sztorijukat, ami tizenkét, egyenként 8-9 oldalas epizódokból állt. A Titan Books nagy sikert remélve szerezte meg a jogokat, és terveik szerint négy részes mini keretében adják ki az egészet. Ez füzetenként tehát 3 epizódot jelent.
A történet szerint Barney, Tank Girl barátnője egy, a sorozathoz méltó banális baleset következtében megsérült, és a kezeléséhez szükséges, szintén bugyután hangzó, billiós nagyságrendű összeget szeretné előkeríteni a dinamikus duó, Tank Girl és Booga. De ez nem megy olyan egyszerűen: a pénz adva van, csak a megszerzéséhez meg kellene nyerni a Watermeloon Run-t, a környék legveszélyesebb autóversenyét. Az indulók közül természetesen egyik sem néz ki TG-éknél normálisabban, sőt ahogy a füzetben előrébb haladunk, rájövünk, hogy ők ketten még a jobbak között vannak számon tartva. A verseny alatt egyszerre idéződik meg a Flúgos Futam rajzfilm, illetve a Death Race 2000 című David Carradine-klasszikus, ám a popkulturális utalások száma nem áll meg ennyiben: a szépemlékű Dee Dee Ramone Jet Girllel karöltve indul a pénzért, de kettejük felturbózott Volkswagen Bogara is megér egy pillantást. A nagy kavarodásban, no meg Booga bekattanása után felpörög az addig is magas fordulatszámon futó cselekmény, és a végére kapunk egy igen erős cliffhangert: mi lesz, hogy lesz ezután?
Imádnivaló újra látni Tank Girl-t és Boogát, és mivel anno lemaradtam a JD Megazine-ben közölt darabokról, kötelező olvasmány. A borító pedig eséllyel indul bármelyik év végi megmérettetésen. Nincs mese: ez kötelező!
Fdave

Oldalak: 1 2 3