Képregény szüret a három testőrrel

Az őszi képregény börzére sok újdonság várható, de akik figyelemmel kísérik a rejtvénylapokban megjelenő képregényeket, azoknak sem lehet panaszra okuk. Na jó, a több mindig jöhet, de ne legyünk telhetetlenek.

A Fülesben szeptember vége óta a három plusz egy testőr visszatérésének lehetünk tanúi. Nem Senki Alfonz, Csülök, Tuskó Hopkins és Török Szultán afrikai csínytevéseiről van szó, hanem Alexandre Dumas halhatatlan hősei akasztották le ismét a szögről a kardot, és ha kissé idősebb kiadásban is, de ismét itt van velünk Athos, Porthos, Aramis és természetesen D’Artagnan. A Húsz év múlva című regényt Kiss Ferenc írta át buboréknyelvre, és Fazekas Attila rajzolta meg. Ha a történet szereplői a 70-es években fénykorukat élő színészekre hasonlítanak, az sem a véletlen műve, némi Richard Lester előtti tisztelgés semmit sem von le a képregény értékéből. Egyébként csak zárójelben jegyzem meg, hogy Fazekas Attila nem először kelti új életre a híres muskétásokat: A három testőr mindkét klasszikus kalandját megrajzolta a Füles számára 1992-ben (A királyné nyaklánca, A Milady bosszúja), a Vasálarcost pedig 1998-ban a Füles évkönyvbe (Vigyázat 1999-es dátummal jelent meg!). És nem kizárt, hogy hőseink története folytatódik, hiszen Dumas és követője, Paul Féval sok száz oldalt szentelt a zabolátlan kardforgatóknak.

Szeptember és október hónapokban a Fülesben a Húsz év múlva előtt futó Don Quijote-n kívül még két folytatásos történet ért véget. A Kedvencben befejeződött a Nagy Sándor, és remélhetőleg jön Téjlor Pékembere (mert különben dühbe jövünk), a Kis Fülesben pedig lezárult Podmaniczky Ferenc Az a forró augusztus című 3 részes sci-fije. A gyermekeknek szóló rejtvénylapban továbbra is megtaláljuk Róka felügyelő nyomozói bravúrjait is, de sajnos dr. Szimat magyar utódjának történetei egyre laposabbak, a rejtélyek megoldásához nem kell egy észkombájnnak lenni.

A Fülesbagoly októberi számában Balog Zoltán több hónap után visszatért a Kalandorok sorozathoz, melynek hősei ezúttal az űrben fokozzák a zűrt. Az őszi Extra Fülesbagolyban az amerikai krimi nagyágyújának, Dashiell Hammettnek egy szösszenetét olvashatjuk 4 oldalon Kiss Ferenc és Topálovits Pál átdolgozásában. Az enyveskezű múzsa sztorijának első képkockájában annyi hangeffektet találunk, hogy egy amerikai comix-nek is becsületére válna, és a főszerkesztő figurája is nagyon ismerős (valahol találkoztunk MÁR VELe).

A végére maradt két Fazekas Attila-Kiss Ferenc újraközlés, nem túl jó minőségben.
A Zsebrejtvény Színes 5. számában egy 4 képkockából álló semmiséget találunk Semmi Áron főszereplésével, a Kedvenc Évszakok őszi kötetében pedig egy Boccaccio novella szerepel A plébános úr köpenye címmel.

Jó szüretelést!