Heti DC 08/47

Nos, 10 Heti DC alatt volt lehetőségem megosztani veletek néhány gondolatot kedvenc kiadónk egyes füzeteiről. Így az év vége felé ideje lenne megnézni, mi is várható ránk a közeljövőben. Ki mástól tudhatnánk meg hasznosabb infókat a DC háza tájáról, mint magától Dan DiDio főszerkesztőtől, csúcsgórétól és flottaadmirálistól? Íme, olvassátok válaszait a legégetőbb kérdésekre:

Nos, Dan, mi foglalkoztat mostanában?

Istenem, ez jó kérdés! A Final Crisis éppen a végéhez közeleg, és ez nagyon izgalmas! A Countdown to Final Crisis és a Final Crisis maga olyan hosszú történetté nőtte ki magát, hogy úgy érezzük, sok célunkat elértük vele, izgalmas eseményeket hoztunk létre. De ami a legfontosabb, hogy számunkra fordulópont jött el a DC univerzumban. Tudjátok, hogy van ez, ha valaminek a vége már a láthatáron van, mindenkit az foglalkoztat, hogy mi jöhet ez után. Na, ez az ami feltüzel! Két fő eseménnyel készülünk, mely a Final Crisisből bontakozik ki, mindkettő a maga útján befolyásolja a két kulcsfontosságú frencsájzunkat, Supermant és Batmant.

Nézzük a Batman RIP-pet! A sztorinak néhány héten belül vége, hogy aztán átadva helyét, kezdődjön a „Harc a köpenyért”. Melyek azok a kulcsfontosságú képregények, melyeket az olvasóknak nyomon kell követniük a Final Crisis és a RIP után?

Nos, a kulcskomik egyértelműen a „Harc a köpenyért” (Battle for the Cowl). Ez egy három részes minisorozat, mindegyik 30 oldalas, írója és rajzolója Tony Daniel, egy személyben. Alapjában véve az összes fontos karaktert felvonultatja a Batman univerzumból. Az összes gonosztevő megjelenik, plusz a hősök, akiket Batman inspirált a bűn elleni harcban. Nos, mind ezen szereplők Gothambe érkeznek, miután elterjed a hír: valami történt Batmannel. Eljön a rosszfiúk korának virágzása, míg az összes Batman közeli hős igyekszik fenntartani a rendet a városban, miközben nem tudják, hol is van igazából a Sötét lovag: meghalt, eltűnt, vagy elhagyta a várost ? Jó móka lesz! A „Harc a Köpenyért” zsúfolt, összetett sztori, a „Harc” részt igen komolyan vettük benne. Innentől egyrészes történetek sorozatát olvashatjuk majd, melyek az öt legfontosabb karakterre koncentrálnak Batman világában a 2009-es évben.

Ahogy a „Harc a köpenyért” halad előre, a két legfontosabb Batman sorozatnak (Detecitve Comics Batman) mi lesz mindebben a szerepe?

Egyelőre szünetelnek, ám később, az év során visszatérnek, a rendnek megfelelő számozással. A Robin, Nightwing és Birds of Prey sztorikat pedig eltöröljük. Ez nem azt jelenti, hogy ezek a karakterek eltűnnének szem elől, épp ellenkezőleg: A „Harc a köpenyért”-ben folyamatosan jelen lesznek, plusz a finálét követő, júniusban induló vadonatúj címekben is találkozhatunk velük.

Tony Daniel érdekes választásnak tűnik, hogy egyedül cipelje a hátán ezt a komplex sztorit. Egy ideje Grant Morrison irányítása alatt a Batman címet rajzolja. Honnan jött az ötlet, hogy ebben a történetben írói képességeit is megcsillogtathassa?

Amikor először alkalmaztuk Tonyt, a The Tenth-en dolgozott. Sztárrajzoló- és íróként volt ismert, de akkor meg akarta ragadni az alkalmat, hogy Gant Morrisonnal dolgozhasson, és élvezi is a feladatot. Pontosan ismeri, hogy mi is folyik abban a sorozatban, úgy belemélyedt, hogy segíteni szeretett volna, hogy megtaláljuk az új irányt, melyet Batman karakterének kell vennie a jövőben. Most úgy látszik, ő a tökéletes választás, hogy összekösse a RIP után eseményeket mindazzal, ami júniusban vár ránk.

Grant Morrison úgy nyilatkozott, hogy ő akár az idők végezetéig is írná a Batman címet. Van már elképzelésetek, hogy mikor tér vissza a pozícióba?

(tartózkodóan) Nos igen, pontosa tudom, mikor tér vissza.

Öööö…a „Harc a köpenyért” után?

(nevetve) Ez volna a leglogikusabb, nem?

Így van, így van! Az elmúlt néhány évben jó néhány különböző inkarnációját láthattuk Joker karakterének. A Batman-univerzum talál majd magának egyetlen igazi Joker megjelenési formát a jövőben?

Amit most láthatunk, az egy nagyon egyéni megközelítése Grantnak, amit a RIP-ben használt. Eközben olvashatunk hagyományosabb adaptációkat is a többi képregényben, mely jelenleg kapható. Ebben az jó, hogy amint vége a Final Crisisnek és a „Harc a köpenyért” sztorit is befejeztük, kapunk egy egységesített, uniformizált képet arról hogyan is néz ki és viselkedik Joker a DC Univerzumban. Ez lesz az egyetlen megközelítési mód melyet használni fogunk, bárhol jelenjen is meg a karakter.

A DC legfontosabb eseménye közé tartozik a közel jövőben a „Kezdetek és ómenek” (Origins and Omens) háttértörténeteinek megjelenése. Tudnál róluk mesélni egy kicsit, és arról, hogy miért olyan fontosak a DC-nek?

Hogyne. Azt hiszem, a Final Crisis-el nagyot kockáztattunk, bizonyos szempontból igazán meghatározó, ugyanakkor nem kevertük bele egyik ongoingot sem, a saját lábán kellet megállnia. Sok ember azon gondolkodik, hogyan végződik a történet, mikor is játszódik, és mi is követheti a Final Crisist. Nagyon pontosan megszerkesztett koncepciónk van ezzel kapcsolatban. Először is, januárban kezdjük a „Gonosz arcai”-t (Faces of evil), ami megadja a DC Univerzum hangulatát a következő évre. Ez a sztori a gonosz karakterekre koncentrál majd. Nem lesz összefüggő, mégis kapcsolódik, főként témájában: elmeséli, kik is ezek a rosszfiúk, és milyen hatalmuk van. Aztán februárban mutatjuk be a „Kezdetek és ómenek”-et, ez lesz a tökéletes pont, ha valaki be akar kapcsolódni, és fel akarja venni a ritmust a DC-vel. Ebbe a sztoriba három dolgot láthatunk: a hősök eredetét, hogyan is váltak azzá, amiként ma ismerjük őket. Azután láthatjuk, mi is az igazán fontos, és mit érdemes tudni az adott karakter történelméről, múltjáról. Végül kapunk némi előrejelzést, hogy mi is történik az adott karakterrel a jövőben. Mindez érinti a Superman és Igazság Ligája füzeteket is, majd jön a várva-várt „Legfeketébb éj” (Blackest Night) sztori, mely a Lámpások világában játszódik.

Jól hangzik! Visszatérve a Final Crisisre, a hetedik részben J.G. Jones helyett doug Mahnke kezeli a ceruzát. Mire föl a változás, és miért nem Carlos Pacheco, Jones társa kapta a feladatot?

Bizonyos számú képregényre szerződtettük Carlost, és mivel más projekteken is dolgozik, nem tudta elvállalni. Mahnke tűnt a leghelyesebb választásnak, mivel a Final Crisis #7 ott folytatódik, ahol a Superman Beyond véget ér, és azt ő rajzolta. A Final Crisinél fontos szempont volt a rajzok minősége, ugyanakkor a pontosság. Az utolsó számnak januárra a piacon kell lennie, ehhez kértük Doug segítségét.

Nemrégiben jelentetted be a Blue Beetle és a Manhunter projektek törlését. Tudom, hogy az eladások diktálnak. De mégiscsak, ilyen jó sztorikat megszűntetni…rájöttetek, mért nem nyerték el a közönség tetszését?

Azt hiszem, az egyik a sok probléma közül hogy túl sok mindenből lehet válogatni most. Sok esemény van a láthatáron, rengeteg képregény jelenik meg. És, hogy realista legyek, az embereknek csak néhány dollárja van, melyet képregényre költhetnek. Szeretnénk azt hinni, hogy mindent meg tudnak venni, de tudjuk, hogy ez nem igaz. Így a legfontosabb frencsájzok mellet olyan füzetek, mint a Manhunter vagy a Blue Beetle elvesznek. Ez nem jelenti azt hogy elfeledjük ezeket a karaktereket. A Blue Beetle-t sokáig futtattuk, a rossz eladások ellenére is. A Manhunterrel is kétszer tértünk vissza. Nem hinném, hogy ezek kudarcok, nem vagyok csalódott. Elégedett vagyok azzal, amit elértünk ezekkel a sorozatokkal. Pihentetjük egy kicsit a szereplőket, ám nemsoká visszatérnek.

A gazdasági válság hatására lehetséges, hogy a DC-nek csökkentenie kell a megjelenő sorozatok számát? Aggódtok emiatt?

Azt hiszem, a feladatunk, hogy okos döntéseket hozzunk, akkor nem lehet baj. Nem csak a nyereség reményében készítünk képregényeket. Olyan címeket kívánunk kihozni, amelyet az emberek akarnak.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6