HETI DC 08/43

Rogues’ revenge #2

Íme, barátaim, minden idők egyik legdögösebb, legagresszívabb és legszórakoztatóbb képregénye, a Rogues’ revenge második része. Johns még tovább fokozta mindazon elemek erejét, melyek miatt beleszerettem ebbe a sorozatba. A Gotham Underground mini eseményeinek megfelelően itt vannak a Rogueok –Pingvin által felfegyverzett- imposztorai, és bizony kőkeményen rábasznak. Már bocsánat, de így történt, és mindez olyan gyönyörűen és elegánsan ábrázolt erőszakossággal, hogy öröm volt olvasni. Captain Cold hivatalosan is a képregény-történelem egyik legdurcább gonosztevőjévé vált. Meghallgatja az ál- Rogueok zsarolását, majd olyan cool viszontválasszal hallgattatja el őket, hogy nem csak a csalóknak, de az egyszeri olvasónak is lefagy az arca. Bravó Johnsnak, hogy ilyen dialógokat tud előcsalni a tollából, ha nagyon akar, továbbá Kolinsnak, aki olyan arckifejezéseket rajzol, melyek beszédesebbek száz szövegbuboréknál is. Zseniális harcjelenet kezdődik, minden Rogue megtalálja a párját, hogy aztán különös kegyetlenséggel elkövetett revansot vegyen, kedvencem a „tornádó a pocakban”fogás -álá Weather Wizard. Captain Cold narrációja végig igazán erőteljes, azonban a párbeszéd, mely közte és az apja között zajlik, az egész képregény leghatásosabb jelenete. Amint azt beígéri, az öreg még aznap megkapja magáét, ellenben nem veszi a fáradságot a meggyilkolására, inkább kiadja ukázba Heatnek, aki, mint jó pszichopata, szemrebbenés nélkül borít lángba mindent. Ez volt az a pillanat, mikor igazán úgy éreztem, a Rogue-ok komoly tényezőkké váltak ebben a kozmikus jelentőségű eseménysorozatban. Ilyen karizmatikus vezetővel, mint Cold, a kegyetlen parancsokat élvezettel végrehajtó társaival valóban nincs szükségük se Librára, se az ő Társaságára. Azonban Darkseid prófétája sem most jött le a falvédőről. Az első próbálkozása újból nevetségessé tette, az utolsó oldal cliffhangere azonban világos kinyilatkoztatás: elege van ebben a szerepkörből.Írta: Geoff Jones
Rajzolta: Scott Kolins

Superman Beyond 3D

Was ist das? Sheisse? Na, látjátok, ezért ne bízzatok soha Grant Morrisonban. Ő a zsenialitás és az őrület között húzodó vékony határvonalon egyensúlyozó képregény-író. Nehéz elhinni, hogy ez az ember micsoda remek alkotásokra is képes, hogy – messzebbre ne menjünk példáért- a Final Crisis mini. Ez az ezüstkori LSD-tripp ellenben olyan rossz, hogy csak azért nem hagytam a felénél a francba, hogy hőböröghessek nektek egy jóízűt róla, úgyis annyi jó komikunk van erre a hétre. Miért kell németül beszéltetni a szereplőket? Ja, hogy akire nem ragadt több a suliban annál, hogy „Machen Sie deine Oberkörper frei!”, az ne értse? És mire jó ez az ultragagyi piros-kék 3D efekt? Hogy megfájduljon a fejem? Hogy a szemüveggel a fejemen, Superman képregénnyel a kezemben én legyek a geekek mintapéldánya? Köszönöm, nem! Csúcsszuper, hogy megjelnik mind az 52 párhuzamos univerzum, és mind az 52 Superman, de miért kell ezt még tovább firtatni a rosszemlékű Countdown után? Ha valakit egyébként érdekel, a sztori ott folytatódik, ahol az FC #3 végén abbahagytuk: egy titokzatos nőnemű űrlény segítséget ajánl Clarknak, aki az élet-halál közt lebegő Loist próbálja életben tartani némi sugármasszázzsal. Persze semmi nincs ingyen, Supermannek segítenie kell, hogy ő is segítséget kaphasson. Az űrbige megállítja az időt, majd a 4-dimenziós látás képességével ruházza fel Kal-elt, hogy ne csak térben, de időben is lásson. Ezután (most figyelj) kényszerleszállnak egy bolygón, ahol elfeledett szuperhősök vannak, találnak egy végtelen memóriájú számítógépet, amiben benne van minden könyv minden oldala. Olvasgatnak egy kicsit a Monitorokról, aztán kiderül, hogy jaj, a végén a gonosz fog győzni. Morrisonba nem tudom mi ütött, szerintem elnyalt néhány vicces bélyeget. Nyilván ezt a sztorit nem lehetett valami hálás feladat megrajzolni, de Mahnke ahelyett, hogy igyekezne letisztázni az író zavaros gondolatait, csak tovább ront a komik olvashatóságán. Ahogy a párhuzamos Marvel-kapitány mondja: „Holy Moley”- ez aztán borzasztó volt!

Írta: Grant Morrison
Rajzolta: Doug Mahnke

Rogues’ revenge #3

Szurkoltam, nehogy Johns elrontsa remekbeszabott 3 részes minijét egy gyenge fináléval. Kár volt aggódni, az író olyan magabiztosan kezeli ezeket a karaktereket, oly’ tisztában van mindazzal, amit el akar mesélni, hogy a sztori mindenféle erőlködés nélkül válik kerek egésszé, ha nem is hibátlanná. De, hogy a Rogues’ Revenge szolgálja-e a Final Crisis anyahajó szabad úton való haladását? Nem hinném. A Rogue-ok végre összecsapnának a Kid Flashnek öltözött Inertiával, azonban megjelenik Pied Piper, aki némi fuvolaszóval próbálja megállítani a harcot, és megbénítani a magát immár Kid Zoomnak nevező Thawnet. Egyik csuklyás után bukkan föl a másik, és ez némileg komikusan hatott, szinte vártam, hogy ki jelenik még meg Libra háta mögött. Ő azonban egyedül jött, illetve kezében a Wizard-bébivel. Úgy tűnik Johns szándékosan akar balekot csinálni Darkseid prófétájából, ugyanis másodszor fordul elő, hogy ennek a fickónak gőze sincs arról, milyen elvetemültek is a Rogue-ok. Persze jópofák és vagányak, ezt láthattuk, de nekünk sem szabad elfeledni, hogy ezek szörnyeteg pszichopaták. Nem jön be Libra terve, Coldék nem csatlakoznak a Társasághoz, bár az új Kid Flash valóban meghalt. És, ha ez kiderül, bizony mindenki nagyon pipa lesz a Rogueokra. Mit ért el Libra? Semmit. Nagyon jól szórakoztam ezen a minin, de számomra úgy tűnik, Johns inkább a saját, sem mint Morrison sorozatának malmára hajtotta vele vizet. Ez alatt a három rész alatt mindent előkészített, hogy elindulhasson jövőre a Flash: Rebirth, melyet ezek után természetesen izgatottan várunk. A harmadik részre érzésem szerint Kolins kicsit megfáradt. Imádtam a stílusát ebben a miniben, azonban ezen rész néhány panelje összecsapottnak tűnik. Kár, mert az első két számmal bizonyított, pedig ilyen életrajzzal a háta mögött már igazán nem volt kinek. Természetesen még ezen kifogásaim ellenére is úgy gondolom, hogy ez a sorozat igazán figyelemre méltó volt; humoros, erőszakos, bölcs, izgalmas. Nagyjából minden, amit a szuperhős-sztoritól elvár az ember.

Ami a jövő biztosan héten vár még ránk:

-Last Will and Testament
-Final Crisis #4
-Revelations #2-3
-Legion of Three Worlds #2
-Rage of Red Lanterns

… És ami még belefér. Krízisben gazdag hetet mindenkinek!

Sápi Márton
2008. 10. 28.

Oldalak: 1 2 3 4