Havi Comics (2008. november)

Jack of Fables 25-27: Jack saját sorozata a nagyobb testvér 50. része után indult és azzal szemben itt van egy kiemelt szereplő, mellette persze más állandó karakterből is sok van, de eddig jellemzően csak rá koncentrált a sorozat, az utóbbi 3 rész az első, ahol kibontásra kerültek fontosabb mellékszereplők, nevezetesen a Page lányok és Jack kicsit háttérbe szorult.
A Jack of Fables jóval kevésbé komoly, mint a fősodor, ez elsősorban egy vígjátéksorozat, valamint itt tudunk meg egyre többet a fable-ök keletkezéséről, erejének forrásáról és hogy hogyan is függ ez össze a mesék keletkezésével és a “nagyobb erőkkel”. Ugyanis ebben a sorozatban a történetmesélési eszközök maguk is életre kelt, személyiséggel rendelkező szereplők, találkozhatunk például a Pathetic Fallacy-vel (nevetséges hiedelem), Revise-zal (korrektor?), Bookburnerrel (könyvégető), a 4. fallal, mely minket, olvasókat választ el a történettől, legutóbb pedig Dex, azaz Deus ex machina is felbukkant, egy jólfésült hajóstiszt képében.
Ebben a 3 részben tehát nem Jack mindent elsöprő, szerencsevadász, nőcsábász karaktere a fókusz, hanem a már említett különleges megszemélyesített mesekeletkezési eszközök, a literalok, akik a mundyk és fable-ök mellett egy harmadik csoportot alkotnak. Az egész történetet mintegy idézőjelbe teszi minket megszólítva a narrátor 4th Wall lány, nevéhez hűen, ezzel olyan kérdéseket vethet fel bennünk, hogy tulajdonképpen meddig is terjed a literalok hatása, hogyan kapcsolódik mindez a mesékhez és a mundy világhoz, mi itt a valóság és mi a fikció? Emellett Bookburner közeledése a Golden Boughs-hoz (a meseszereplők “fogolytábora”) és fenyegető tervei a legfontosabb bonyodalom a részekben, mely együttműködésre kényszeríti végül az eddigi ellenségeket, a fogvatartottakat és fogvatartóikat. Kivéve, akit nem, mert Goldilocks nem tagadja meg magát és most is áskálódik, szervezkedik, hogy Bookburnerhöz csatlakozzon és hátbatámadja Revise-t, persze nem gondolja végig, hogy Bookburner neki se szán majd valószínűleg jobb sorsot, mint másnak.
Mindhárom részben megtudunk egy kicsit a 3 Page nővér múltjáról, a 25-ben Robinról. Ő a legszebb a 3 nővér közül és nem bánta, ha megnézték maguknak a férfiak (itt látjuk, hogy minimum egy-két évszázadra nyúlik vissza a gyerekkoruk), emellett kemény, karrierista nő, aki szeret mindent az irányítása alatt tartani (igen, ott is, mint kiderül). Most megtudjuk, hogy Jacknek mégis sikerült meglágyítania a szívét, mellette igazán nőnek érzi magát, még maga előtt is szégyellve felkeresi Jacket, akit elvileg el kéne fognia, mivel megszökött a Golden Boughs-ból. Itt éri a hír a testvérétől, Hillary-től, hogy jön a Bookburner és minden fable-t ki akar törölni az emberek emlékezetéből. Ekkor mégis rájön, hogy első a kötelesség és addig kérleli Jacket is, míg az beadja a derekát, hogy segítsenek a Boughs-iaknak.

A 26. részben Priscillát ismerjük meg behatóbban. Fiús alkat volt és sokáig nem népszerű a fiúk körében, egészen addig, míg Robin kezelésbe nem vette és csinibabát nem faragott belőle, aki így már mindenki elvárásának megfelelt, csak éppen magának nem tetszett. Bookburner tovább közeledik, miközben Hillary-ből próbál információt kiszedni és láthatjuk milyen ingerült Revise, hogy pont őt tartja fogva, ami szépen előkészíti annak felfedését, amit pár oldallal később megtudunk Kevintől, hogy Hillary Revise édeslánya, Robin és Priscilla viszont Bookburner lányai. (Ezt tisztázni indult el különben korábban Hillary a Bookburnerhöz. Mindhármukat Revise nevelte, de csak az anyjuk közös.) Érdekes párhuzam ez különben Hamupipőkével is, akinek szintén két mostohanővére volt, de mivel Cinderella is valós szereplő a Fables-ben, ez inkább egy homage lehet felé vagy azon más mesék felé, amiben ez előfordul. Végig követi a képregényt az említett cselekményből kiemelő, kiszólogató narráció Eliza Walltól, mely egyrészt mosolyt csalhat az arcunkra, másrészt egyfajta távolságtartást eredményez a történettől. Jack kompániájának állandó tagját, Humpty Dumpty-t is sikerült “kiradíroznia”, a saját befolyása alá vonnia Bookburnernek, így az ő támadásával zárul a rész a kis csapat ellen (Jack, Robin, Raven, Gary és Babe), miközben azok a Boughs felé tartanak. Egy sajátos hagyománya lett a sorozatnak, hogy jó ideje már minden egyes számban van egy oldal, ami csak Babe-nek, Paul Bunyan kis kék ökrének van szentelve és ahol épp tartózkodnak, a történetet megszakítva akadémikus eszmefuttatásokat folytat. A lehető legelképesztőbb és minél pihentebb témákban fantáziál az ökör, valószínűleg magát képzelve a kalózkapitány vagy agysebész cipőjébe. Választékos belső monológjai teljességgel abszurdak, ugyanakkor már az is eszembe jutott, hogy a megalománián túl lehet neki is köze van a mesealkotó erőkhöz, érdekes fordulat lenne.

A 27., legújabb rész Hillary Page múltjába enged bepillantást, valamint összehozza a harcoló feleket, előkészítve a jövő havi összecsapást. A cinikus narráció továbbra is jelen van, csakúgy, mint a kifejező rajzstílus, ami korrekt, egyenletes színvonalat jelent mindhárom részben.
Hillary volt a könyvmoly a lányok közül, ezért ő különösen boldog volt könyvtárosi feladatkörével, mikor felnőtt. Mindig is irigyelte a fable-öket, gyerekként arról álmodozott, hogy az ő helyükbe képzeli magát – ismert meseszereplők, Hófehérke, Rapunzel bőrébe, akikről olvasott, ami ironikus, tekintve származását és kapcsolatát a mesealakokhoz; vagy épp a fantáziája járult hozzá azok keletkezéséhez? -, talán ezért is engedett Jack csábításának, aki persze csapodár természete miatt már mindhárom lányt befűzte egyszer és most egy “hármat egycsapásra” akcióban reménykedik. Mereszti is a szemeket a szoknyapecér, mikor Robin jövőbeli közös életüket ecseteli. Szorul a hurok Jack nyakán, már előre vigyorgok, hogy bújik ki, mert ki fog, afelől ne legyen kétségünk.
Humpty Dumpty támadását ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, szorult helyzetben tartja Jacket és csak a közben elszökött Hillary segítségével jutnak levegőhöz, ám ekkor a Bookburner elszabadítja rémteremtményeit (melyeket egyébként Revise-zal közösen terveztek), a bagmanekhez hasonlóan lelketlen és Ollókezű Edwardot idéző knifejohnokat, melyeket az isteni közbeavatkozás segítségével győznek csak le, aki csak hipp-hopp előbukkan, szerencsére még őmaga biztosít minket afelől, hogy nem fogjuk túl gyakran látni, nehogy túl “olcsó” húzás legyen. Így sajnos Robin leszúrását sem akadályozza meg, veszélyeztetve ezzel Jack tervét az édesnégyesről! Viccet félretéve nem tudom milyen súlyos lehet Robin sérülése és kíváncsi vagyok, hogy a gyógyulás és erő azon szabályai rájuk is érvényesek-e, mint a fable-ökre.
Miközben a kitörölt meseszereplők serege eléri a Golden Boughst, Jackék is visszaérnek előttük – hogy ilyen udvariasan elkerülték egymást odafele vagy nem akartak újból összecsapni, efölött most hunyjunk szemet – , Goldilocks agitációs beszédet tart a fogvatartottak egy csoportjának (a sorozat történetében itt kapnak először nagyobb teret az Alice csodaországban karakterek), kezdődhet a csata!
A történet címe Turning Pages, természetesen a lapozás műveletén túl a lányok nevére reflektál, és arra, hogy változott apjukhoz való viszonyuk hirtelen, hogyan fordultak el tőle – annak elutasító magatartása miatt – és hogyan fordultak Jackhez. Jövőre egy cross-over lesz a két cím között, sőt, egy 3 részes Literals névre keresztelt mini is indul mellette, az összesen 9 részes történet tehát foglalkozni fog a literalokkal és a nagyobb erőkkel és összehozza a két szereplőgárdát, nem beszélve arról, hogy ezidő alatt havi 3 Fables címet olvashatunk! Ezt készíti elő valószínűleg már az is, hogy a JoF 27-ben Robin Kevinnel New Yorkba tart, tehát már most megindul az átfedés. (Vertigo)

Oldalak: 1 2 3 4 5 6