Batman – Monk a flúgos és a nyomozó

2. Monk, a vámpír

Gerry Convay minden bizonnyal több potenciált láthatott Monk és Dala karakterében, így több füzeten át tartó és mindkét főcímet érintő történetfolyamba írta be őket 1982-ben. Itt nincs utalás Fox korábbi sztorijára, tehát lényegében egy előzmény nélküli újrafelhasználásról van szó. Történetvezetés szempontjából Convay nagyon ügyesen csepegteti az információkat füzetről füzetre. Eleinte az egész csak mellékszálként indul a fő- és egyéb háttéresemények mellett,[1] hogy aztán fokozatosan átalakuljon a legfőbb kalanddá. A történet „epilógusa” végül ismét háttérbe vonul, hogy megalapozzon egy addigi mellékszál előtérbe helyezésének.

A sztori szerint az egyetemista Dick Grayson udvarolni kezd egy Dala nevű lánynak, aki kikosarazza őt. A szerelemtől és féltékenységtől hajtott Robin ezért egy este követi a lányt egy régi házig, ahol csapdába esik (Detective Comics #515).
Egy székhez kötözve tér magához, ahonnan kiszabadul, egyúttal felgyújtja a szobát is; ekkor derül ki, hogy Dala és a testvére egyaránt vámpírok. Robin végül – egy harapással a nyakán – sikeresen elmenekül. Az ájult fiúra egy pap, Green atya talál rá és viszi el a helyszínről (Batman #349).
Robin hazatér a Wayne kastélyba ám addigra már Dala befolyása alatt áll, aki meghívja Bruce-t és Dick-et egy különleges estélyre, ahová mindketten elmennek. Mialatt Dick Dala-val karöltve sétálgat, Bruce a házban kezd szimatolni és rátalál arra a szobára, ahol a vámpírok rendszerint az áldozataikat tartják. Így aztán Batman követi a „szerelmespárt” a birtokon, ahol Monk megtámadja és sikeresen meg is harapja (Batman #350).
Batman, ahogy kezd átalakulni vámpírrá, még azon az éjszakán portyázásra indul és áldozatokat szed. Ezalatt Green atya meglátogatja Alfred-et a Wayne kastélyban és elmeséli neki a vámpír-testvérpár születésének történetét (Detective Comics #517).
A portyázás során Batman úrrá lesz vámpírösztönein, így amikor Dick megpróbálja Vicki Vale-t megharapni, megmenti a nőt és a kiütött Dick-et hazaviszi a denevérbarlangba. Green atya – akire Alfred rábízza Batman titkát – elárulja, hogy az egész egy vírus és csak a gazdaszervezetből vett vérrel lehet megállítani. Batman és a pap visszatérnek a vámpírok házába, ahol egy végső összecsapás során sikerül mintát szerezniük (Batman #351).
A vámpírvér előbb Dick majd Batman szervezetében is kiírtja a vírust, Green atya pedig magával viszi kórházába a két vámpírt, hogy megpróbálják kigyógyítani őket a betegségükből (Detective Comics #518).

Érdekes, hogy Convay nyitva hagyta a folytatás lehetőségét, Monk karaktere mégsem tért vissza későbbi kalandokban. Fontos megjegyezni azt is, hogy az író sosem nevezi nevén a karaktert és régi formájából mindössze a vörös csuklyás ruhát tartotta meg, de az sosem fedte el a figura arcát. Ebben a történetben inkább Dala volt a főszereplő, Monk pedig csak annak lett ábrázolva, ami volt, egy vérszomjas és erőteljes vámpír. Itt már nyoma sincs a vérfarkassá átalakulásnak, Convay minden bizonnyal feleslegesnek tartotta ezt a vonalat továbbvinni, vagy újrahasznosítani. Monk karaktere pedig ismét a feledés homályába merült.

Oldalak: 1 2 3