Batman – Monk a flúgos és a nyomozó

[toc]Monk, avagy a Szerzetes karaktere – noha az egyik legrégebbi Batman történet szereplője – nem lett gyakran alkalmazott ellenfél, azon prózai okból kifolyólag, hogy Batman az első találkozásuk alkalmával (Detective Comics #31-32) végzett is vele. Habár Gardner Fox csupán egyszer használatos figurának szánta, Monk mégis visszatért két későbbi történet erejéig segítőjével, Dala-val együtt. Először Gerry Convay húzta ismét elő a kalapból, majd a Dark Moon Rising című sorozatában Matt Wagner értelmezte újra Gardner Fox korai történetét.

1. Monk, a vérfarkas-vámpír

Az 1939-ben közölt Batman vs. the Vampire című két részes történetben Fox vegyítette és egyetlen személyben összegyúrta a népi hiedelemvilág két közismert szörnytípusának tulajdonságait, a vámpírét és a vérfarkasét. Monk figurája tehát olyan képességekkel rendelkezett, mint a hipnózis vagy az alakváltás (farkassá), ugyanakkor vérszívó volt. Arcát örökösen vörös csukja takarta. Állandó jobb keze Dala volt, a végzet asszonya, aki régóta szolgálta a Szerzetest, így ő maga is vámpírként “élt”.

A sztori szerint Bruce Wayne menyasszonya (igen, volt olyan is), Julie Madison lesz Monk első áldozata, pontosabban a lány hipnotikus állapotba kerül és épp készül megölni egy embert, amikor Batman megakadályozza a dolgot.
A nyomozások során Batman és Julie követi Monkot Párizsba, majd onnan Magyarországra, ahol Monk csapdákkal teli kastélya áll. Miután Batman nagy nehezen átverekszi magát az akadályokon és csapdákon, még meg kell küzdenie a vérfarkassá változó Monkkal. Napfelkelte után aztán Batman lemegy a kastély pincéjébe és a koporsóban alvó Monk és Dala szívébe ereszt egy-egy ezüst golyót. Csupán az érdekesség kedvéért érdemes elolvasni, ugyanakkor nagyon jó extra tartalomnak számít Matt Wagner mini-sorozatához is.

Oldalak: 1 2 3