Batmanezünk

Ha meg kellene nevezni stábunk legnagyobb közös osztóját, az mindenképpen Batman lenne. Sőt, ez valószínűleg nem csak velünk van így, hanem a képregényes közösség jókora részével is. Sokaknak nehéz rajongani érte, de majdnem mindenki meg tudna nevezni néhány olyan történetet, ami a közelébe férkőzött.
Néhány körkérdéssel mutatkozik be új oldalunk régi stábja. Mert mindenkit az határoz meg, hogyan viszonyul Batmanhez.
Quick Robin! To the Batmobile!

Kérlek, meséld el első Batman-tapasztalásodat!

mano: A Kossuth mozi erkélypáholyán történt 1989. december 21-én.

Nihil: Hét évesen találkoztam először a Sötét Lovaggal, mégpedig Alan Moore A gyilkos tréfáján keresztül. Ez hamar meggyőzött, hogy Batman elég beteg tud lenni, amit aztán a következő általam olvasott rész, A félelem Cornelius Stirkkel csak megerősített. De Bruce Timm rajzfilmjei is tudtak elég elvetemültek lenni, így Batmant sosem tartottam gyermetegnek.

fdave: Gyerekkoromban imádtam a Bruce Timm-féle rajzfilmsorozatot, szerintem itt találkoztam először Batman figurájával. Aztán egy jó időre „hanyagoltam” őt és a képregényeket is, majd 2005-ben a semices Batman: Az első év terelt újra a helyes irányba.

llaci: Napközis tanárnő fiának gyűjteményében megpillantom az Action Comics egyik Annual-ét (fogalmam sincs akkor, hogy az micsoda) 1987-ből. Benne Superman és Batman. Később megjelenik magyarul is, ez a Skeeter! John Byrne, Art Adams és Dick Giordano műve. Bécsben egy képregényboltban meglátom a Judgement on Gothamot, és a The Dark Knight Returnst. Egy szép kapcsolat kiváló kezdetei!

zoli79: Kiskoromban valahogy benne volt a levegőben. Arra emlékszem, ahogy idősebb testvéreim rohangáltak fel-alá a házban és üvöltötték: nana nana nana nana BAT MAN! Már később volt, úgy ’88 körül, amikor nálunk járt anyukám egyik amerikai ismerőse, akit nagyon kedveltem, hiszen felnőtt létére vállaltan képregényrajongó maradt. Egyszer éppen arról beszélgettünk, hogy felnőtteknek is jelenthet szórakozást a képregény és Batmant hozta fel példának és a Gyilkos tréfát. Rá egy-két évvel itthon is megjelent, ami az első saját Batman képregényem lett. A pénztáros végigmérte a tíz éves fejemet, aztán odaadta ellenérték fejében a 16 éven felülieknek füzetet. (Persze, nem ez volt az első, mert előtte volt a film képregény-változata, de az nem számíthat!)

A Batman univerzum végzet asszonya?

mano: Vicki Vale

Nihil: Macskanő. Az egyetlen nő, aki képes egy lépéssel mindig Bruce előtt járni. Bár én bírom Thaliát is.

fdave: Macskanő, ez nem is kérdés. Voltak és vannak rajta kívül is emlékezetesek, meg jó nők, de Selina Kyle-nál tökéletesebb femme fatale nem járt még Gotham-ben, ebben biztos vagyok.

llaci: Hát… Talia – Batman számára. Nekem a legjobb karakter Carrie Kelley és Cassandra Cain, de egyikük femme fatale, csak jó karakterek.

zoli79: Batman körül szerencsére rengeteg jól kitalált női karakter mozog. Nehéz kiragadni egyet. A Macskanővel sok jó sztorit készítettek.

Kedvenc Batman képregény?

mano: hát A batman! ez hülye kérdés!

Nihil: A fent említett kettő mindenképpen idetartozik. De kedvelem Neil Gaiman Whatever Happened with the Caped Crusader c. történetét, a Mortal Clay-t Alan Moore-tól. illetve kedveltem az Arkham elmegyógyintézet hangulatát, mégha kicsit többet is vártam tőle, és bár sokan lehúzzák, én kellemes kikapcsolódásként éltem meg a Batman: Hush-t (csak magát a címszereplő karaktert kellett volna elfelejteni, de nagyon). És még mielőtt elfelejteném, tetszett Frank Millertől Az első év, de hogy a The Dark Knight Returnsön mit esznek a népek, azt néha nehezen sikerül megértenem.

fdave: Az első év, nyilván, fent említett okokból, de azt nem számítva a Shadow of the Bat sorozatot indító The last Arkham a legkedvencebb kedvenc. Nem is értem, hogy Zsasz miért tűnik fel olyan ritkán képregényekben? Talán mert egyszerű, egydimenziós főgonosz, akihez kellett egy zseniális író, Alan Grant, hogy emlékezetes történet kerekedjen vele.

llaci: Átlagos az ízlésem – A gyilkos tréfa és Judgement on Gotham

zoli79: Nem egészen a kedvenceim, de a 90 és 92 között kiadottak között több olyan van, melyek mélyen elraktározódtak bennem és felnőttként újraolvasva is elementáris hatást értek el. Robin halála, a Szemét. A Rejtett Gothamet baromi izgalmasnak tartottam. Amikor leadták itthon, akkor már tudtam, hogy építész szeretnék lenni. Be kell vallanom, ez a sztori utólag kicsit túl romantikusnak tűnik.

Kedvenc alkotók?

mano: Az Alan Grant/Norm Breyfogle és Jeph Loeb/Tim Sale párosok verhetetlenek!

Nihil: Alan Grant, Alan Moore. Rajzolók: Norm Breyfogle, Brian Bolland

fdave: Alan Grant, Frank Miller, Ed Brubaker és Scott Snyder nagyon jó dolgokat műveltek (és művelnek) Batman-nel, rajzolók közül pedig Norm Breyfolge és Greg Capullo a legjobbak.

llaci: A bronzkorból és a modernből mindenki és minden. Most tetszett Scott Snyder sorozata, de a „technológus Batman” már nem az én világom.

zoli79: A Breyfogle/Grant páros alap. De nagyon szeretem még a hetvenes-nyolcvanas évek „újhullámosait”. (New Look) Neal Adams, Dick Giordano, Jim Aparo, Marshall Rogers!

Egyedül Batmannel vagy Robinnal elviselhetőbb Gotham?

mano: Egyedül.

Nihil: Legyen akkor Batwoman és Éjszárny. Az, hogy Batman körül egy kis tiritarka árva ugrál, az tényleg sok tud lenni. Viszont Éjszárnyban, aki a felnőtt Dick Grayson, meg van valami, ami hozzáad kettejük dinamikájához: az, hogy felnőtt férfiként már látja és megérti volt mentora hibáit. Barbara Gordont meg csak simán kedvelem, és hát ki mondta, hogy Bruce ne inspiráljon nőket?

fdavid: Természetesen egyedül. Humphrey Bogartnak sem volt szüksége a munkatársára, hogy a máltai sólyom nyomába eredjen. Jó, persze, Miles Archert megölték, de ő legalább nem éledt fel újra!

llaci: Nem voltam még Gothamban. Virtuális utazásaim közben úgy tapasztaltam, hogy minél több Batman, annál több ellenség, minél több Robin, annál több ellen-Robin. Egyensúly van Gothamban, így is, úgy is.

zoli79: Egyértelműen nélküle. De azért volt vele is néhány jó történet.

Vállalhatatlan Batman képregények, korszakok?

mano: Azok az évek, amikor itthon nem jelent meg, az vállalhatatlan csak igazán!

Nihil: Halál a családban. Attól könnyeztem, de nem jó értelemben.

fdave: Korántsem olvastam minden Batman-történetet, de amikhez szerencsém volt, azok átlagos, vagy annál jobb minőségűek voltak. A Knightfall mondjuk nekem kicsit erős, de egyáltalán nem rossz.

llaci: Nem ismerem annyira, hogy ilyet találtam volna benne.

zoli79: Ebből van sok! Az eredeti amerikai kiadás szerinti kilencvenes éveknek egy jó része (miközben a legemlékezetesebbek közül is sokakat ekkor adtak ki), aztán 2007-ben is elkezdődött valami, ami miatt letettem a füzetek gyűjtéséről és azóta sem kezdtem újra.

Kedvenc Batman sorozat?

mano: Batman: Gotham Knights (az önálló számok, melyek nem voltak részei a
nagy eseményeknek)

Nihil: Nincs. Általában nincsenek kedvenc sorozataim egy szuperhős-franchise-on belül, sőt, sokszor fogom is a fejem, hogy pl. miért kell nyolc cím Batmanből vagy X-menből (apropó, egyetlen kivétel az X-men, ahol Morrison Új X-mene következetesen hozott egy színvonalat, de ezt majd X-men héten fejtem ki, ha lesz olyan).

fdavid: Bár főként történeteket olvasok, mióta Scott Snyder viszi a fő címet, gyenge számot még nem olvastam. Grant Morrisont viszont nem csípem, ő és az ötletei már túl tömények az én ízlésemnek, és itt a fő sorozaton végzett munkásságára gondolok elsősorban.

llaci: Batman Black & White

zoli79: Talán a Legends of the Dark Knight. De megértem, hogy lelőtték a sorozatot. Akkoriban ne volt annyi kreativitás a DC-nél, hogy értelmesen feltöltsenek vele ennyi sorozatot.

Kedvenc Batmanhez kapcsolódó sorozat?

(mano hülyeségnek tartotta a kérdést és nem válaszolt.)

Nihil: Gotham Central. Tetszett, hogy bepillantást nyerhetünk Gotham rendőreinek az életébe, megtudhatjuk, milyen az, amikor magukra maradnak az elborult gonosztevőkkel szemben. Pedig féltem tőle, hogy egy Batman nélküli Batman az olyan lesz, mint a hámozott kenyér, haja nélkül.

fdave: A Macskanő sorozat Ed Brubaker-rel.

llaci: Batman Inc. most, Batman Gotham Knights – régebben

zoli79: Gotham Central! A legjobb. A sorozatnak csak ürügye Batman és nagyon jól mutatja, mi mindenre lennének képesek a nagy kiadók is, ha nem ragaszkodnának olyan görcsösen a szuperhősökhöz…

Legjobb team-up?

mano: Batman-Spawn

Nihil: Team-up? Akkor már meg sem állok az Igazság Ligáig.

fdave: Sterling Gates 2009-es World’s Finest minisorozata például nagyon jól sikerült, igaz ott Superman a Dick Grayson-Batman-nel timápolt.

llaci: Batman/Lobo

zoli79: Még nem találkoztam jóval. … Nem igaz; az mindig vicces, ahogy Batman szadizza Supermant.

Főellenség?

mano: Superman

Nihil: Gotham City. Ez az a hely, ami egyre-másra termeli ki magából az elborultabbnál elborultabb alakokat, akik közé Batman is tartozik – és ha akarná sem tudná már szögre tenni a köpenyét.

fdave: Batman népszerűségére a legnagyobb veszélyt Robin jelenti. :)

llaci: Darkseid – már amennyire, de mégis… Pingvin szimpatikus.

zoli79: A Madárijesztő valamit tud… Egyébként meg manonak van igaza.