Amerika Kapitány halála (NMK #41)

Cím: Amerika Kapitány halála (NMK #41)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Többen
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 170 oldal
Megjelenés: 2019.07.18.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Amerika Kapitány bő hét évtizeden át szolgálta szeretett hazáját, ám nemrég egy rejtélyes orgyilkos egyszerűen agyonlőtte. Emiatt most a szuperhősöknek nemcsak a legkiválóbb tagjuk elvesztése feletti gyászukkal, de mellette az Amerika Kapitány halálában kivett szerepükkel is szembe kell nézniük.

A gyűjtemény a Fallen Son: Wolverine, Avengers, Captain America, Spider-Man és Iron Man című részeit tartalmazza.

Teljes stáblista: Alejandro Arbona, Danny Miki, Dave McCaig, David Finch, Dexter Vines, Ed McGuinness, Frank D’Armata, Jason Keith, Jeph Loeb, John Cassaday, John Romita Jr., Klaus Janson, Laura Martin, Lenil Yu, Morry Hollowell, (J. Michael Straczynski)

Előszó:

A Marvelnél még egy harmadlagos szereplő megölését is komoly döntéshozás előzi meg. Amikor az egyik ikonjuk, Amerika Kapitány került a célkeresztbe, várható volt, hogy egy eposzi méreteket öltő történetet és következményhullámokat kerítenek köré.
Kapi volt a Marvel-univerzum egyik alapító atyja – még úgy is, hogy a hivatalos felbukkanása jó húsz évvel megelőzte a világ „hivatalos” kezdetét, a Fantastic Four 1961 júniusában megjelent 1. számát. Joe Simon és Jack Kirby kreálmányaként már azelőtt egy vérbeli Marvel-hős minden jegyével rendelkezett, hogy Stan Lee 1963-ban visszahozta őt az Avengers 4. füzetében. Kapi azóta a Marvel állandó szereplője lett, akinek vezetői készségei számos válságon keresztülvezették a hősöket, és aki gondoskodott arról, hogy a szabadság eszménye továbbra is fényesen ragyogjon.
Aki ennyi mindenkit megérintett mind a hősök, mind a Marvel átlagemberei között, méltó búcsúztatást érdemelt. Így született meg az Amerika Kapitány halála című minisorozat, ami egyszerre állított emléket Kapinak, és segített a hősöknek, hogy feldolgozzák az elvesztését.
A történet öt fejezetből áll, amelyek mindegyike a modern pszichológia által meghatározott öt gyászfázisra reflektál: tagadás, düh, alkudozás, depresszió, illetve elfogadás. (Mellé a történet érthetősége miatt hozzáfűztük Kapi halálát is a Captain America 25. számából.) Részenként más-más hőst mutatunk be, akik mind a maguk módján dolgozzák fel a gyászukat és a Steve halálában kivett
szerepük feletti bűntudatot.
Az Amerika Kapitány halála az elmúlt bő másfél évtized egyik legmeghatározóbb képregénye, ami illően érett, mégis érzelemdús emléket állít egy olyan hős előtt, aki sokkal mélyebben érintette meg a Marvel világát, mint azt bárki sejtené.

Előzmények:

Steve Rogers besorozásra alkalmatlannak bizonyult, ám ő mégis mindenáron a hazáját akarta szolgálni a II. világháború napjaiban, ezért kísérletialany-szerepet vállalt az Újjászületés tervezetben; egy olyan kísérletben, ahol a tökéletes katona kifejlesztésén ügyködtek a szövetséges hatalmak számára a nácik ellen. Steve csak az első lett volna a sorban, ám amikor egy náci kém megölte a kísérletet kiötlő dr. Abraham Erskine-t, Amerika-szerte egyetlen tudós sem akadt, aki megfejthette volna az általa kifejlesztett eljárás titkát. Az immár elképzelhetetlen erejű Steve Rogers felvette a hazafias Amerika Kapitány jelmezét, hogy fiatal társa, James „Bucky” Barnes oldalán szálljon szembe a Harmadik Birodalom csatlósaival.
A páros egészen a háború végnapjaiig kitartóan folytatta a küzdelmet, ám látszólag odavesztek, amikor megpróbálták hatástalanítani egy náci tudós, Zémó báró új távirányítású rakétaprototípusát. Valójában a robbanás az Atlanti-óceán jeges vizébe vetette Kapit, amitől egy jégtömmbe fagyott és ott hibernálódott. Évekkel később talált rá a Bosszú Angyalaiként ismert hőscsapat, akik kiolvasztották és felvették maguk közé.
Az elmúlt években az amerikai társadalom egyre rosszabb szemmel kezdte nézni a látszólag naponta gyarapodó létszámú jelmezes hőseit. Így hát amikor egy csapat zöldfülű egyik elszúrt akciója 600 civil halálával végződött, a kormányzat életbe léptette a Szuperhumán Regisztrációs Törvényt, amely arra kényszerített minden hőst, hogy fedje fel magát a hatóságok előtt. A rendelkezés megosztotta
soraikat: néhányan örvendtek a szabályozásnak, mások hevesen ellenezték. Tony Stark (Vasember) állt a törvényt támogatók táborának élére, akik a hatóságokkal összejátszva kerítették kézre és vetették börtönbe az ellenállókat. Utóbbiakat vezette Steve Rogers.
A hősök közötti polgárháború végül Manhattan utcáira gyűrűzött, ahol Amerika Kapitány szembesült a lázadása okozta károk mennyiségével. Mivel úgy látta, hogy több bajt okoznak, mint hasznot, így végül megadta magát. Azonnal letartóztatták, hogy egy bűnvádi eljárásban bíróság elé citálják – amivel egyben megkezdődött az, amit mindenki az évszázad szuperhősös perének tekintett…

Előzetes: