AllStar – Nem MindenCsillag Ragyog – szénpor és hamu

A 15. Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztiválra egyből három új kiadvánnyal érkezik a ZSIGER.hu kiadó. Ezek közül az egyik az AllStar, amiről bátran merem állítani, hogy ez eddig a kiadóvezető, Grant Morrison-rajongó, metazsonglőrködéseket kedvelő Kovács Milán eddigi legösszetettebb munkája.

Az alaptörténet roppant egyszerű: adott Imi, aki suliba jár, utálja a matekot, a megkérdőjelezhető módszerekkel gyerekeket sanyargató tornatanárát, és az okostelefonokat. Amit viszont nagyon szeret, az a képregények. AllStar az ő szuperhőse, egymaga írja és rajzolja kalandjait. Imi a megpróbáltatásait, mindennapi kis harcait csatornázza bele a képregényébe: így ügyesen létrejön az a metafora, ami a narratíva és az egész képregény – beszéljek most bármelyikről is – szíve és lelke. Hétköznapi tinisorozat, szórakoztató „slice-of-life” (nem tudok rá jó magyar kifejezést, talán az „életke” elég pontos), amit feldob az ügyesen adagolt szuperhősködés. Steve Fábián brillírozik, szörnyei eszetlenül mutatósak, a világok közti átjárás zökkenőmentes, erősen kihúzott karakterei érzelem gazdagok. A szöveg természetes és gördülékeny, egy-két sutább kifejezést leszámítva tökéletesen illik a karakterekhez és a természetes közegükhöz.

Sajnos a negyven oldallal együtt gyorsan elfogy a történet, pedig még kétszer ennyit elbírna a kiadvány. A felvezetett történet még meséltetné magát, a karakterek még nem végeztek, érezni, hogy hosszan lehetne tovább szőni Imi – és AllStar – kalandjait. Nem feltétlen hiba persze itt megállni – de a jellegzetes „életke” -szerűsége így kihasználatlan marad egy kicsit, főleg, hogy mennyi minden történhet az utolsó oldal előtt.

Mindent egybevetve az AllStar egy igazán remek képregény: jó alapötlet, hangulatos rajzok, és egy kis hétköznapi melankólia elegye.

kóbor

AllStar - Nem MindenCsillag Ragyog
Szerzők: Kovács Milán, Steve Fábián
Kiadó: zsiger.hu
Megjelenés: 2019. május