Zorro #1 – Spanyol róka, magyar tollal

A GooBo kiadó vezére, a képregényalkotó-író Tálosi „Spuri” András gondolt egy nagyot, és megcsípte az idén 100. születésnapját ünneplő Zorro jogait. Ez még önmagában annyira nem lenne különleges, hiszen elég szép mennyiségben jelennek meg külföldi képregények magyarul mostanában, de itt ennél többről van szó: nem a Gold Key vagy a Dynamite által kiadott képregények jelennek meg magyarul, hanem saját Zorrót kapunk! A múltkori előzetes oldalak után megkaptuk a teljes első számot is, így elsőként karcoljuk a „Z” mellé a falra a csillagot. Ugyan nagyon nem akarok előre szaladni, de megérdemli!

A 12 részes sorozat első füzete hozza, amit „kell” – felvázolja az alapkonfliktust, bemutatja a kulcsszereplőket, kényelmesen elhelyez minket a korban. A megszokott recepttől eltérve sikerült ezt az eredetmesélést ügyesen úgy megoldani, hogy ne az utolsó oldalon kosztümbe bújó hős ökölbe szorított keze vezesse fel a második füzetet. Annak köszönhetően, hogy nem egy lineáris felépítésen „nyammogjuk” át magunkat a hős megszületéséig, a füzet dinamikusabb a szokásosnál, és kiválóan elhelyezett cliffhangerekkel készteti az olvasót lapozásra. Szerencsére András nem csak a történetet és a scriptet írta meg jól, de a párbeszédek is gördülékenyek és életszerűek.

A rajzokra sem lehet egy rossz szavunk sem:
Vári Tamás karaktereire jó ránézni. Tele vannak élettel, energiával, dinamikával. A különféle arckifejezések jól eltaláltak, érzelmek garmadáját vonultatják fel.
Vadas Máté színezése soha nem állt túl közel a szívemhez, de itt egy kellemesen visszafogott palettával dolgozott, ami remekül passzol Tamás rajzaihoz. A beállítások, a „kamerakezelés”, a sok suspense egy igazán lendületes olvasásélményt eredményez.

Sikerült mindent belerakni ebbe a füzetbe, ami egy jó első számhoz szükséges. Nagyon jól indul ez a sorozat, és bízom benne, hogy ez a lendület kitart egészen a végéig.

kóbor

Zorro #1
Szerzők: Tálosi András, Vári Tamás, Vadas Máté
Kiadó: GooBo
Megjelenés: 2019. május