A hatalmas Thor: Ragnarök (NMK #91)

Cím: A hatalmas Thor: Ragnarök (NMK #91)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Stan Lee, Jack Kirby, Vince Colletta, Joe Sinnott
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2021.07.01.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Miután évekig raboskodott Asgard fényes tornyai alatt, Mangog most kiszabadul, amibe beleremeg mind a Kilenc Világ. Milliárdnyi lény gyűlöletétől hajtva, a szörny szeme előtt csupán egyetlen cél lebeg: kihúzni az Odinkardot, és ezzel elhozni a világvégét, a Ragnarököt.
Ráadásul fény derül Dr. Donald Blake és Thor kettős életének titokzatos eredetére is.

A gyűjtemény a The Mighty Thor 153-159. számait tartalmazza.

Előszó:

A képregények teljes történelmét áttekintve sem találunk még egy olyan termékeny alkotópárost, mint amilyen Stan Lee és Jack Kirby duója volt. Szinte hihetetlen, mennyi karaktert, mennyi újítást vittek a képregények világába — és még hihetetlenebb a tény, hogy műveik a mai napig sikerrel megállják a helyüket a piacon.
Eszméletlen képzelőerejük volt, és mindketten az élet minden szegletéből merítettek ihletet, a legújabb tudományos felfedezésektől egészen az ősi mítoszokig és legendákig. Az asgardi kalandor, Thor esetében egy valódi egymásra találásnak lehetünk tanúi, hiszen mindketten nagy rajongói voltak a skandináv mitológiának. Mindezek tetejében ez a sorozat a rajzoló és az író számára egyaránt lehetővé tette, hogy zsenialitásukkal kísérletezzenek. Azzal, hogy Lee istenek szájába adhatott szöveget, végre olyan fennkölt és grandiózus mondatokat írhatott, amilyet csak akart, amivel új szintre emelhette védjegyévé vált stílusát.
Kirby közben merészebb lehetett, mint valaha. A Kilenc Világ elképesztő látványától, az égig érő trollokon és jégóriásokon át Asgard összes lakójáig hihetetlen lehetőségek kavalkádja állt a rajzoló előtt. Egyedül Kirby volt képes arra, hogy egy ilyen masszív mitológia karaktereiből ennyire valóságos és sziklaszilárd figurákat varázsoljon, akikből közben mégis süt, hogy egy idegen világból valók.
Hogy bemutassuk A hatalmas Thor e csodás korszakát, kiválasztottunk nektek egy történetet, amiben a Mennydörgés Istene a gyilkos Mangoggal csap össze. A népe milliárdnyi legyőzött tagjának erejétől megerősödő szörnyű bestia semmi másra nem vágyik, csak hogy véget vessen az istenek korának — vagyis, hogy elhozza a Ragnarököt! És ahogy a megállíthatatlan erő utat tör magának egészen Asgardig, az olvasó is átérzi az egyre közelgő végzetet. Asgard vakmerő lakói azonban nem adják fel, bátran küzdenek az elmondhatatlan túlerővel szemben is, míg el nem jön a végső összecsapás, Thor egyik legnagyobb csatája.
Az eposzi harc után, bemutatunk egy kétrészes történetet, amiben Thor próbál választ találni a valódi származásával és alteregója, Dr. Donald Blake múltjával kapcsolatos kérdésekre. Itt a Journey into Mystery 83. számában található eredettörténete újramesélése után Thor Asgardba megy, ahol a Mindenek Atyjától, Odintól megtudja az igazat saját múltjáról is.
A készítők mindent beleadtak. A két zseniális alkotó elbeszélése olyan lenyűgöző lett, hogy a képregény méltóvá vált az egykor istenként imádott karakterekhez. A dicső célkitűzést pedig hibátlan kivitelezés követte, Kirby és Lee ezúttal is kétségtelenül a legjobbjukat nyújtották.
„Hát nem harcosnak születtünk? Talán nem asgardiak vagyunk? Talán nem istenek gyermekei lennénk? Mi nem holmi gyáva söpredék vagyunk, hogy feladjuk. Amíg élünk, harcolunk! És amíg fel nem adjuk… addig csak mi győzhetünk.”

Előzmények:

Miután Thort száműzték a Földre, hogy egy kis alázatot tanuljon, a bolygó a második otthonává vált. Hihetetlen erejének hála számtalan fenyegetéstől védte meg az emberiséget, amik közt akadt olyan, ami pont az ő világából érkezett — mint amilyen galád fivére, Loki, a Csínytevés Ura is volt.
Loki nemrég Karnillával, a norn királynővel lépett szövetségre, mígnem a nő varázserejének hála Loki erősebb lett, mint valaha. Thor szövetségesei, a bátor Balder és Sif úrnő szembeszálltak Karnillával, aki felhasználta őket álnok tervéhez.
Hogy segítsen Thornak legyőzni a Roncsolót (a piti bűnözőt, akit asgardi mágiával ruháztak fel), Sif úrnő beleegyezett, hogy felveszi a Pusztító páncélt, ami végül rátámadt Thorra. A mennydörgés
istene így kénytelen volt harcba szállni a páncéllal, miközben fogalma sem volt róla, hogy az foglyul ejtette szerelmét.
Eközben harcos hordái élén Ulik, a troll rátámadt Karnillára. Balder beleegyezett, hogy megvédi a norn királynőt azzal a feltétellel, hogy a nő elengedi Sif úrnőt. A hatástalanított Pusztítóval aztán Thor hazatért Asgardba, hogy segítsen Baldernek a troll fejedelem elleni harcban. A kimerítő csata után Thor letaszította Ulikot az Árnyak Szakadékába. A harc utáni ünneplés azonban nem tarthatott sokáig, Thor ugyanis észrevette, hogy a kalapácsa eltűnt. Nem tartott sokáig, míg rájött, hogy csak egyvalaki bír olyan erővel, olyan mágiával, hogy egy ehhez hasonló hatalmú bűvös tárgyat el tudjon lopni: az ő gonosz fivére, Loki!

Előzetes: