X-Men: A Főnix halála (NMK #53)

Cím: X-Men: A Főnix halála (NMK #53)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Chris Claremont, John Byrne
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 224 oldal
Megjelenés: 2020.01.02.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Az X-Men: olyan mutánsok, akiket Charles Xavier professzor az őket félő és gyűlölő világ védelmére toborzott. Számtalan csatát megjártak, a kalandjaik az ismert galaxisok túlvégéig nyúltak, végtelen hatalmú ellenségekkel néztek szembe, ám még ezek sem készíthették fel őket a csapat életének legszörnyűbb csapására: az egyikük, Jean Grey szinte felfoghatatlan hatalomra tesz szert, ami teljes mértékben megrontja őt! Most dönteniük kell, hogy kit mentsenek meg: a szeretett csapattagjukat vagy a világmindenség maradékát!
(A gyűjtemény az Uncanny X-Men 129-137. számát tartalmazza.)

Előszó:

Sötét Főnix. Fekete Angyal. Káoszhozó. A hatalma az egész világmindenséget eltörölhetné. És egyenesen az X-Men lelkének legmélyéről tört elő, hogy a csapat szívébe döfjön. Sok olyasféle jelzővel illethetném ezt a történetet, mint a „klasszikus” vagy az „örökzöld”, ám ezzel még csak meg se közelíteném a valóságot. Ez itt az esszenciális X-Men-kaland, ami évtizedekre a Marvel legnépszerűbb csapatává emelte őket. Nem mellesleg általa Chris Claremont és John Byrne (illetve Byrne elődje, Dave Cockrum) örökre a képregényolvasók élő hőseivé válhattak.
Előttük soha senki nem állt elő ilyesmivel. Valamivel, ami ennyire váratlanul, sokkolóan csap le az olvasókra, és ennyire áthatóan érzékelteti a Marvel mutánsainak viszontagságait. Egyetlen hősnő sem esett még át ennyire beható változáson, és fizetett ekkora árat a megváltásáért. Ez a történetszál sosem látott pátoszt kölcsönzött az Ötletek Házának, illetve ennek köszönhetjük, hogy az X-ek magazinjai dominálták a 80-as és 90-es évek piacát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy (nagyon lazán) erre alapult a kora 2000-es évek első X-Men-filmtrilógiája (illetve egy nemrég megjelent filmes feldolgozás, amiről inkább nem értekezünk bővebben)… miáltal Jean Grey tragédiája egészen a mozivászonig eljuthatott.
Most pedig, szinte pont negyven évvel később együtt örvendezhetünk ismét a képregényvilág egyik legkiválóbb története felett.
„Minden lehetséges, gyermekem. Még táncra perdülhetsz az ördög nélkül… egy sokkal iszonytatóbb partner oldalán.”

Előzmények:

Egy űrbéli kalandot követően Jean Grey kényszerű áldozatot hoz, amikor a csapat menekülőhajójának védett rakterébe kényszeríti az X-Men maradékát, miközben őt magát halálos sugárdózis
éri a védtelen pilótafülkében a jármű visszakormányzása során.
Az űrsikló az óceánban landol, ám az utasai épségben kijutnak belőle. Kis ideig halottnak vélik Jeant, aki hirtelen élő tűzgolyóként tör elő a roncsok alól; a pszichés képességeinek hála túlélte a szerencsétlenséget, sőt egy erőteljesebb formát öltött, amit a Főnixnek keresztel el.
Valamivel később Főnix és Bestia kivételével az egész csapat látszólag odavész egy Magneto elleni küzdelemben, amikor az a fejükre omlasztja a Déli-sarkvidék alá rejtett bázisát. Xavier professzor szíve ettől annyira megszakad, hogy még a bolygót is elhagyja: a földönkívüli siár hercegnő, Lilandra karja között keres vigaszt.
Főnix Európába utazik, ahol különféle hallucinációk során egyre többször képzeli magát egy késő XVIII. századi úrinőnek. Nem sejti, hogy Jason Wyngarde, a Pokoltűz Klub mutáns illúziókeltője áll a látomásai mögött.
Végül előkerülnek a halottnak vélt csapattagok, akik dr. Moira MacTaggert kutatóbázisán, a skót Muir-szigeten futnak össze Főnixszel. Ám ekkor az eszét vesztett, testrabló mutáns, Próteusz szökése felborítja az életüket, és csak hajszálon múlik, hogy az X-ek emberveszteség nélkül fölé kerekednek. Az esetet követően úgy döntenek, lassan ideje lenne visszatérniük az Egyesült Államokba.

Előzetes: