Vasember: Démon a palackban (NMK #27)

Cím: Vasember: Démon a palackban (NMK #27)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): David Michelinie, Bob Layton, John Romita Jr., Carmine Infantino, Bob Layton, Ben Sean, Carl Gafford, Bob Sharen
Kiadó: Hachette
Ár: 2890 Ft
Formátum:
Terjedelem: 180 oldal
Megjelenés: 2019.01.03.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Justin Hammer, a törvényt nem tisztelő iparmágnás személyében Vasember olyan ellenfélre akad a tárgyalóteremben és a csatamezőn egyaránt, amilyennel még sohasem találkozott. Hammer és szuperbűnöző-serege a végletekig hajszolja Tony Starkot, akinek ráadásul rajtuk kívül még a saját belső démonjaival is meg kell küzdenie.

A gyűjtemény a The Invincible Iron Man 120-128. számát tartalmazza.

Előszó:

Sikeres filmsorozatának hála Vasember mára az egyik legismertebb és legnépszerűbb Marvel-szereplő a nagyközönség szemében. Ám ez sokáig nem így volt, még a képregényolvasók körében sem – habár 1963-as feltűnése óta mindig hozta a várt eladási számokat, sose vált olyan sikeressé, mint mondjuk, Pókember vagy Hulk. Ugyan a kalandjai pontosan olyanok voltak, mint amilyeneket elvárnánk egy szuperhőstől, a páncélja pedig csupa izgalmas vevőcsalogató lehetőségeket rejtegetett, valami mindig hiányzott ahhoz, hogy igazi képregénylegenda legyen belőle.
Egészen 1979-ig, amikor David Michelinie és Bob Layton belekezdtek a mára Palackba zárt démonként ismert sztorivonalba, ahol egy szuperbűnöző helyett Tony Stark egy sokkal alattomosabb ellenséggel nézett szembe: az alkoholizmussal. A külső ellenség belsőre cserélése mérföldkőnek számított, hisz ezzel Stark is ugyanolyan pátoszra tett szert, mint más tragikus hátterű hősök. A mozgalmas hatvanas évek playboya a múlt homályába veszett; helyét egy sötétebb, érdekesebb alak vette át, aki nap mint nap szembeszáll a saját felelőtlen természetével, mielőtt önmaga legfőbb ellenségévé válna.
A modern képregények tükrében, ahol naponta találkozunk (ön)gyilkossággal, kirekesztéssel vagy házasságtöréssel, a Palackba zárt démon visszafogottnak tűnik, ám általa Michelinie, Layton és Romita Jr. egy olyan alapkövet fektettek le, ami a Marvel új reneszánszán keresztül olyan korszakalkotó műveknek nyitott utat, mint a Sötét Főnix-saga vagy Frank Miller Fenegyereke. Mind a Palackba zárt démon aprólékos történetvezetési technikájának köszönhetik a létezésüket, amely módszer akkor végre immáron tényleg beleillhetett a Marvel folyton változó arculatába.

Előzetes: