Ultimate Universe News #37

ÚJ MEGJELENÉS

Május ugye páratlan hónap, tehát ismét New Ultimates. Folytatódik Thor újjászületésének története (ezúttal Thor nélkül), és Loki asgardi szörnyserege durva mészárlásba kezd New Yorkban. Ellenfeleik: az Új Különítmény! Lássuk a kis kedvcsinálót és az értékeléseket:

NEW ULTIMATES #2
Fejezetcím: Lost
Írta: Jeph Loeb
Ceruzarajz: Frank Cho
Borító: Frank Cho

Az Új Különítmény tagjai elfoglalják helyüket az ország védelmezőiként, de máris egy minden eddiginél durvább megmérettetés vár rájuk! Loki visszatért, és kegyetlen bosszúval csap le, Thor halálos szövetségre lép Helával, trollok és sárkányok tombolnak New Yorkban, és még az Oltalmazóknak is új, gyilkos képességeik vannak. Vajon készen áll az Új Különítmény egy ilyen kihívásra, miközben még árulót is melengettek maguk között? Irgalmatlan harc veszi kezdetét JEPH LOEB és FRANK CHO álompárosának képregényében!

Maniac értékelése:
Amerikai kritikák átlaga:

Igen, ez van. Nem fogtam vissza magam, mert az 1. szám után nemhogy javult volna, de még tovább romlott a sztori minősége, és csak a rajzok miatt adtam három buborékot. Engem nem érdekel, hogy sok amerikai kritikusnak bejött ez a maszlag (már elnézést attól, akinek tetszett, ez csak az én véleményem), nekem akkor is szinte fizikai fájdalmat okozott minden oldal. Rendben, első, gyors átolvasásra talán ki sem lehet szűrni a logikátlanságok nagy részét, ezt elismerem – de ha többször is végigolvassátok a sztorit, szerintem ti is rájöttök, mik itt a gondok. A komoly gondok. Lejjebb, az elemzésben részletesebben kifejtek minden negatívumot.

ELEMZÉS

Figyelem!!! Mind közül ez a részleg tartalmazza a legtöbb spoilert!!! Én szóltam!!!

Huh… Vissza kell fognom magam, vissza kell fognom magam… Ez az elemzés elég fröcsögős lett, bocsássatok meg érte, de nehezen tudtam kontrollálni a billentyűzetet püfölő ujjaimat, miközben egyre dühösebben és értetlenebbül rágtam magam át a történéseken és a karaktereken. Azért megpróbálom tartani a higgadt hangvételt… de nem fog sikerülni.

Steve Rogers / Amerika Kapitány: „I want you… gone.” Huh… Nem is kommentálom ezt a „cseles” kis utalást a Sam bácsival készült régi amerikai képre, amit valószínűleg mindenki látott már. Ugorjunk. Túl sokat arról sem szeretnék írni, ahogy Amerika Kapitány gyomorszájon rúgja csapattársát, Valkűrt, aki ugye egy fiatal lány. Csak mert szerinte hazudik – ami mondjuk igaz, na de akkor is. Ez ugyanaz a Kapitány lenne, aki még a The Ultimates 1. kötetében olyan durván helybenhagyta Pymet, amiért az elverte a feleségét? Az a Kapitány, aki mindennél jobban gyűlöli a nők elleni erőszakot? Jóóó… Ugorjunk ismét. Amikor a nemzet hőse összecsap a szörnysereggel, akkor végül is okés a viselkedése, és nagyon sajnáljuk őt, amiért Valkűr kettétöri a pajzsát. Ez rendben is van. De van itt még valami: az egész számon átvonuló belső monológ ezúttal Amerika Kapitányé. Jobban megismerjük ebből – gondolnátok ti, ha még nem olvastátok a számot. De nem így van. Ugyanazt szajkózza, amit szinte állandóan, amióta Jeph Loeb nekikezdett a The Ultimates 3. kötetének: nem bírja megszokni ezt a modern világot, minden olyan más, minden olyan gyors, neki itt nincs helye, blablabla. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha nem élne már ebben a korban ÉVEK ÓTA. Komolyan, meddig lehet még húzni ezt a vonalat? Meddig fog még arról panaszkodni, hogy ez nem az a megszokott világ, amiben felnőtt? Katona vagy, öreg, méghozzá a legjobb, szóval SZOKD MÁR MEG! Vagy nektek tényleg évekig tart megszokni egy új környezetet? Szerintem nem. A másik meg ez a belső monológ… Hány újvilági képregényben fogja még ezt elsütni Loeb? Két Ultimate X és két New Ultimates után olybá tűnik, hogy most jóóóóó hosszú ideig ez lesz az újvilági Loeb-képregények védjegye. Örülünk neki? Én annyira nem, mert szerintem ehhez a sorozathoz ez pont nem illik. De ez egyéni vélemény persze. (És ha olyan baromira ódzkodik a Kapitány a modern szerkentyűktől, akkor hogy tudta olyan könnyedén elvezetni a teleport-repülőt az Ultimate Avengers 1. kötetének végén? He? Hogy? Nem mintha az a sztori tökéletes lett volna, de én még mindig inkább Millar kemény Amerika Kapitányára szavazok a mélabús és mogorva Loeb-féle helyett.)
Új kapcsolatai: Zarda / Hatalom Hercegnő – ellenség, Barbara Denton-Norris / Valkűr – ellenség, Carol Danvers – ellenség, Loki és seregei – ellenségek

Barbara Denton-Norris / Valkűr: Szép volt, Barbie! Most aztán megmutattad, hogy veled nem lehet sz*rozni! Atyaisten… Pedig komolyan mondom, a fejezet elején, amikor a Kapitány hasba rúgta, tényleg sajnáltam, és kezdtem szimpatizálni vele. Egy kicsit. Reménytelenül szerelmes még mindig Thorba (amit a szobájába akasztott GIGANTIKUS Thor-festménnyel akar mindenki tudtára adni, duh…), de közben a csapattársai előtt titkolja, honnan szerezte erejét. Ezen a ponton kell megkérdeznem: TÉNYLEG senki nem nézett eddig utána az ereje mibenlétének a S.H.I.E.L.D.-nél vagy a Különítménynél? Komolyan? Hogy zajlott a felvétele a csapatba vajon? Besétált hihetetlen, asgardi jellegű erőkkel, Thor beleszeretett, aztán oké, ezzel el van intézve? Ne, emberek… Ilyen van? De most frankón: ILYEN VAN? Jó, biztos mindenkit megvezetett egy bájos mosollyal és huncutul pattogó melleivel, lépjünk hát tovább. A Kapitány jól felhúzza, ezért kiugrik a Triskelion nem is tudom hanyadik emeletéről, majd elmegy magányosan sírdogálni Thorért… (Ha ennyire hiányzik neki, vajon miért nem használta korábban a Mjölnirt, amellyel BÁRHOVÁ, még a Valhallába is el lehet jutni, ahogy azt Thor maga magyarázta egyszer?) De tudjátok, mit? Eddig a pontig még mindig nem volt Valkűrrel különösebb bajom ebben a számban. De ekkor… megjelenik Amora, a cselszövő asgardi varázslónő, aki ugye Lokival érkezett a Földre az 1. szám végén. Valkűr már ismeri is, és a beszélgetésükből az derül ki, hogy tőle és Lokitól kapta a kislány az erejét, ahogy az Oltalmazók is. Barbie, Barbie… Thor gonosz testvérétől kaptad az erődet??? Hagytad, hogy megvezessenek??? Na jó, na jó, Lokinak nehéz ellenállni, rendben van… de nem, ez akkor is sok! És Thor ezt még csak nem is sejtette?! ARGH!!! És aztán Amora még megmutatja Valkűrnek, ahogy Thor éppen Helát hegeszti a Valhallában, ami pedig kicsapja a biztosítékot Barbie-nál, és átáll a Sötét Oldalra. Kezében egy varázslatos kard, a villámok ereje vele, hurrá! Ennyi kellett csak ennek az OSTOBA LIBÁNAK. Meg se fordult a fejében, hogy talán Amora átveri, és csak illúziót mutat neki. Neeeem… Ha Amora azt mutatja neki, hogy Thor más csajt dönget, akkor az biztosan úgy van, és ennyi elég, hogy a gonosz Loki oldalán mészárlásba kezdjen a kis Valkűr. Rátámad korábbi csapattársaira, kettétöri Amerika Kapitány pajzsát, majd kiüti. Ez igen, Barbie – főleg annak fényében, hogy a Kapitányt a teljes Bosszú Angyalai nem tudták hosszú ideig kifektetni az Ultimate Avengers-ben, pedig egy Hulk és Hadigép is velük volt. Na jó, ez már sok.
Új kapcsolatai: Új Különítmény – ellenséges csapat, Loki és seregei – szövetségesek, Amora – szövetséges
Csoporthoz tartozása: Loki seregének tagja

Zarda / Hatalom Hercegnő: Huh, még csak a harmadik karakternél tartok? És nini: egy újabb bögyös, szupererős csajszi! Zarda, akinél már panaszkodtam legutóbb, hogy mennyire kifordult Supreme Power-, vagy akár Ultimate Power-beli önmagából, most sem lett élvezetesebb szereplő. Teremtője, J. Michael Straczynski egy totál skizo és tudathasadásos, rejtélyes, egomániás, isteni hatalommal bíró nőként ábrázolta, aki kedvére manipulált maga körül mindenkit, még a hozzá hasonló erővel bíró szerelmét, Hüperiont is. És most? Annyira nincs semmilyen jelleme, hogy fáj nézni. A Kapitányra gerjed szemlátomást, amit nem igazán értek, de mindegy. Persze Steve csak goromba szavakkal illeti, amit aztán megelégel, és a neki is megjelenő Amora hatására átáll ő is Loki mellé. A gond csak az, hogy az igazi Zarda ALAPBÓL nem hagyta volna, hogy a Kapitány így beszéljen vele, de azt sem, hogy Amora befolyásolni tudja őt. Istennő ő is, méghozzá félelmetes erővel bíró istennő, akinek az esze is a helyén van, még ha kissé elmebeteg is – legalábbis ilyen volt régen. De most? Dróton rángatja Loki és Amora, és ha megjátssza csak magát előttük, az sem vallana rá, hiszen inkább mészárolná le a TELJES szörnysereget, vagy hagyna ott mindenkit a francba, mint hogy színészkedjen ő, a nagy Zarda. Nem, nem, nem, ezt el kell felejtenem… Ő már sosem lesz az a vékony, kecses Zarda, tanuljam már meg végre! Ez egy jókora mellekkel megrajzolt paródia, nem több.
Új kapcsolatai: Új Különítmény – ellenséges csapat, Loki és seregei – szövetségesek, Amora – szövetséges
Csoporthoz tartozása: Loki seregének tagja

Amora: Még egy karakter, még egy nagy mellű, csábító nőszemély… de ennek legalább van agya is, és nem egy nimfomán, sértődős és szellemileg ijesztően egyszerű hölgyemény, mint a többi nő ebben a számban. Jó, ezzel kicsit túloztam, elnézést, de bizonyára érzitek, hogy nem teljesen alaptalanok a vádjaim. Majd megköveztek ezért úgyis a fórumban rendesen. Szóval, Amora. Az 1. számban lépett színre, de ez az asgardi varázslónő csak most bontakozik ki igazán. Szexi, csábító és rettentő manipulatív – vagyis sem kinézetre, sem jellemre nem áll túlságosan távol a klasszikus verziójától. Felkeresi az Új Különítmény hölgy tagjait, azaz Valkűrt, Zardát és Carol Danverst, és mindegyiket könnyűszerrel átállítja Loki mellé. Hogy ezt mágiával vagy egyszerűen rábeszéléssel teszi-e, az nem tiszta, de remélem, hogy az előbbi, mert akkor még van remény, hogy ne nézzük az összes nőt a Különítményből totál üresfejűnek. Amúgy nyilván könnyedén jár ki-be a Triskelionban is, semmiség az neki, hiszen mágiával bármit lehet, ugyebár. Újra elárulják tehát a Különítményt, méghozzá rögtön hárman is, és kérdésessé válik, érdemes-e még fenntartani egy ilyen csapatot, aminek a tagjai ENNYIRE könnyen átállnak az ellenséghez. Megtette már ezt korábban az első Fekete Özvegy is, szóval elmondhatjuk, hogy nők terén nem éppen szerencsés ez a banda. Amora egyébiránt szintén Loki bábjának tűnik, szóval túl sokat nem tudok elmondani róla, valószínűleg saját céljai nincsenek is. Én mondjuk Loki helyében inkább megölettem volna Zardát és Valkűrt, mint hogy ilyen veszélyes nőket tudjak magam mellett, de mindegy. Ráadásul úgy tűnik, Amora és Loki adták még az erejét is Valkűrnek, de még az Oltalmazóknak is. Nem mintha ezt nem sejtettük volna eddig…
Neve: Amora
Egyéb nevei: Nincsenek
Személyazonossága: Nincs titkos énje
Foglalkozása: Varázslónő
Állampolgársága: Asgardi
Születési helye: Ismeretlen, valószínűleg Asgard
Ismert hozzátartozói: Nincsenek
Kapcsolatai: Loki – szövetséges, Zarda / Hatalom Hercegnő – szövetséges, Barbara Denton-Norris / Valkűr – szövetséges, Carol Danvers – szövetséges, Új Különítmény – ellenséges csapat
Csoporthoz tartozása: Loki seregének tagja
Legfelsőbb iskolai végzettsége: Ismeretlen
Szeme színe: Kék
Haja színe: Szőke
Különleges képességei / felszerelése: Amora asgardi istennő, ennek megfelelő hatalommal. Ritkán épít testi erejére, inkább csábítással, szépségével „harcol”, hiszen szinte lehetetlen ellenállni bűverejének. Többféle varázslatot is ismer, úgymint teleportálás, idézés, nagy hatalmú tárgyak megalkotása, és így tovább.
Első megjelenése: New Ultimates #1 (2010)

Ka-Zar és Shanna: Nem is tudom, minek emelem ki őket külön, amikor csak egyetlen oldalon szerepelnek két-két mondattal. Már az is magas persze nekem, mit keres két ősember az Új Különítményben, de ezen még túltettem magam. Azonban most bebizonyítják, hogy szellemileg és lelkileg is ősemberek mindketten. Ti mit tennétek, ha szuperhősök lennétek, és hirtelen asgardi szörnyek serege szállná meg a városotokat? Rendben, harcba szállnátok velük, na de közben örvendeznétek, hogy „Igen, ez az, erre vártam!”, vagy inkább megpróbálnátok komolyan venni a szitut? Csak mert Ka-Zar az előbbit teszi, miközben ugyanazon az oldalon több tucat ártatlan civilt mészárolnak le az orkok és sárkányok. Ő meg élvezi, hogy végre, buli van. Shanna pedig nem sokat tesz hozzá, csak magában motyog és sóhajtozik, hogy milyen rakoncátlan is ez a Ka-Zar fiú. Vajon mikor kapnak valamiféle jellemet? Mikor hallhatunk tőlük belső monológot? Mert egyelőre laposak és érdektelenek mindketten, de nagyon.

T’Challa Udaku / Fekete Párduc: Na, hát vele sincs kint a vízből New York, az tuti. Néma hősünk ezúttal három képkockányi szerepet kap a sztoriból, és azon sem tesz sokat, csak irtja az orkokat Ka-Zar és Shanna egyik kardfogú tigrisével. Szuper, ez a dolga, rendben van, bár nyilván egyedül nem fog tudni sokat tenni. Na de, kérem szépen, megint ez a hozzáállás… Amikor lenyisszantja egy karddal egy ork fejét, csintalanul a kardfogú tigris felé néz, és feltartja neki egyik hüvelykujját, jelezve, hogy… nem is tudom, mit. Hogy minden oké? Vagy hogy ne félj, tigrancs, menő vagyok? Vagy hogy egy számjegyből áll a számban szereplő hősök összintelligenciája? Egyáltalán MIFÉLE alak az, aki egy állatnak ilyet mutat egy iszonyatos háború kellős közepén, miközben hullanak körülöttük a civilek? Ez talán valami idétlen vígjátékban vagy rajzfilmben elnézhető, de itt nem! Ez elvileg egy komoly képregény!!! Vagy már RÉG nem az? Ez már csak a régi The Ultimates paródiája lenne? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy igen…

Carol Danvers: Jaj, Carol, Carol, Carol… Téged komolyan sokáig tiszteltelek, kedveltelek, szerettelek a kemény, vasmarkú női vezető szerepében. Mikor legutóbb ágyba bújtál Tonyval, akkor már rezgett a léc, de ebben a fejezetben végképp leverted azt. Az rendben van, hogy nem tetszik neked, hogy Sólyomszem véletlenül rád és Tonyra nyitott smacizás közben, és rájött a kis titkotokra, de ETTŐL borultál ki annyira, hogy eldobva mindent a Különítmény ellen fordulj? Vázolom a szitut: Carol dühösen kiront Tonytól, és útközben őt is meglátogatja Amora, aki meggyőzi (remélem, hogy mágiával, mert ha nem, akkor Danversnek VÉGE), hogy forduljon a Különítmény ellen. Jaj, már… Jó, tegyük fel, hogy színészkedik Carol, és csak megjátssza a csatában, hogy lepuffantja Sólyomszemet. Tegyük fel. De akkor is: a S.H.I.E.L.D. vezetőjeként közben TÉTLENÜL nézi, ahogy a szörnyek ártatlan civileket mészárolnak? KÖNYÖRGÖM AZ ÉGRE, hol a hadsereg??? Hol vannak a S.H.I.E.L.D.-osztagok??? Egy jóval kisebb támadásnál is már ilyenkor nyüzsögni szoktak mindenfelé a katonák az Újvilágban! De Carol mit sem törődve mindezzel csak megy a szörnyseregben egy jókora csúzlival, és sértődött királykisasszony módjára agyonlövi (vagy megjátssza, hogy agyonlövi) Sólyomszemet? Ez így nem kerek, nagyon nem. Még ha nem is Carol parancsára, legalább pár katonának vagy helikopternek a környéken kéne már lennie!!! De nem? Dehogynem!
Új kapcsolatai: Új Különítmény – ellenséges csapat, Loki és seregei – szövetségesek, Amora – szövetséges
Csoporthoz tartozása: Loki seregének tagja

Tony Stark / Vasember: Jó, Tony ebben a számban még egész normálisan viselkedik a többiekhez képest. Az kissé kínosan érinti, amikor Sólyomszem beront hozzá, mikor épp búcsúcsókokat váltanak Carollal, és így rájön a titkos viszonyukra, de hát ez van. Ezután inkább felkapja az új Vasember-páncélt, és Sólyomszemmel és Amerika Kapitánnyal elmennek orkokat irtani. Hogy hol a hadsereg, azt persze még mindig nem értem, de legalább ők páran állják a sarat – amíg meg nem jelennek az őket eláruló női tagok a Különítményből. Szegény Tony, pont őt szemeli ki a legerősebb áruló, Zarda, és rommá veri, a páncélját meg szétzúzza. Még jó, hogy már nem láthatta, hogy Carol is ellenük fordult… Komolyan be kéne most már állnia szerzetesnek, mert ha egy nővel komolyabb kapcsolata alakul ki, az a végén mindig elárulja. Így tett az első Fekete Özvegy, így tett Justine Hammer, és így tett most Danvers is. Szépen összeállítottad ezt az Új Különítményt, Tony, öreg haver.
Új kapcsolatai: Zarda / Hatalom Hercegnő – ellenség, Barbara Denton-Norris / Valkűr – ellenség, Carol Danvers – ellenség, Loki és seregei – ellenségek

Clint Barton / Sólyomszem: Na, Clint. Végre. Továbbra is ő a legértelmesebb az egész bagázsból – bár a logikátlanságok nála is megvannak. Például az még érthető, hogy kiakad, amikor meglátja, hogy Tony és Carol egymásba csavarodva játszanak papás-mamást, de hogy miért gyűlöli ennyire Danverst, az nem teljesen tiszta nekem. Mert ugye az Ultimate Avengers 1. kötetében még minden rendben kettejük között, még parancsokat is szó nélkül fogad Clint Caroltól. Na jó, most már valamiért nagyon nem akar neki dolgozni, maradjunk ennyiben. Ugorjunk inkább a csatérre, ahol ő, Vasember és Amerika Kapitány vállt vállnak vetve küzdenek a szörnyekkel. Sólyomszem rendesen aprítja az ellent, de aztán jönnek az áruló hölgyek, és ő pont a rá baromira pipa Carolt kapja. Szó szót követ, sértegetik egymást kicsit, majd BUMM! Látszólag Danvers agyonlőtte Sólyomszemet. Persze mind sejtjük, hogy itt valami turpisság van, és Clint valószínűleg túlélte a dolgot… legalábbis remélem. Nehogy már a Különítmény legfrankóbb tagja vesszen oda! Mondjuk a csata előtt amúgy is közölte Tonyval, hogy amiért összejött Carollal, kilép majd a csapatból… így persze ezt már nem teheti meg.
Új kapcsolatai: Zarda / Hatalom Hercegnő – ellenség, Barbara Denton-Norris / Valkűr – ellenség, Carol Danvers – ellenség, Loki és seregei – ellenségek
Jelenlegi státusz: Elhunyt(?)

Loki: Kiáltsuk együtt ég felé tartott karokkal: HALLELUJA! És hogy miért? Hála Istennek, Loki végül mégsem klasszikus kinézetében pózol majd a sztoriban, hanem öltönyben, ami jobban illik a korábbi Lokihoz, aki szintén modern, átlagos ruhában szerepelt. Persze hogy miért kellett neki egy ork, aki odaviszi neki az öltönyt, mikor bármikor BÁRMILYEN alakot tud ölteni, az már magas nekem… De legalább van valami terve a jelek szerint, nemcsak annyi, hogy megrohamozza egy sereggel New Yorkot. Átállította Amora segítségével a női tagokat, lezúzták a Különítmény fő erejét, és most Loki várja Thort, mert valamit nagyon tervez ellene. Gondolom, már régóta, hiszen a jelek szerint Valkűrnek és az Oltalmazóknak is ő adta az erőket. Na jó, meglátjuk, mi lesz ebből, de nem remélek semmi jót. Egyébként Asgardon egyedül Thor felügyeli Lokit? Csak úgy áthozhatott a Földre egy orksereget anélkül, hogy Asgardon bárki szólt volna érte? Érdekes…
Új kapcsolatai: Amora – szövetséges, Zarda / Hatalom Hercegnő – szövetséges, Barbara Denton-Norris / Valkűr – szövetséges, Carol Danvers – szövetséges, Új Különítmény – ellenséges csapat

Na, vége. A 3. szám után folytatjuk, amiben, talán, valami jobb sztori is lesz ehelyett a „fiúk a lányok ellen” ősöreg, elcsépelt vonal helyett. Ideg- és lelkibeteg férfiak a nagyon buta, nagyon könnyen befolyásolható nők ellen… Köszönöm, de ebből többet nem kérnék.

Köszönöm, hogy végigolvastátok kis összefoglalómat, barátaim, és ha van hozzáfűznivalótok, szívesen olvasom én is az Ultimate Marvel 4.0 fórumban. Aztán azért mozduljatok is ki egy kicsit most, hogy itt a szép idő! Rendben? Rendben.

Oldalak: 1 2