Ultimate Universe News #36

Uff, sápadtarcú idegenek első májusi keddünkön! Ballagás és érettségi az iskolákban, szakdolgozatok és vizsgák az egyetemeken és főiskolákon, egyre melegebb a munkahelyeken… Nem könnyű így a nyarat várva, de azért itt van nektek enyhítésként az Ultimate Universe News 36. kiadása! Igaz, elég rövidke lett, de jobb ma egy rövid UUN, mint holnap egy sem! A főszereplő a héten az ULTIMATE AVENGERS szekció lesz, amelyben először végleg lezárjuk az 1. kötetet egy ítélettel és szavazással, majd elkezdjük máris a 2. kötetet az 1. szám bemutatásával és elemzésével. Legalább erre nem kellett sokat várni! Visszatér a Megtorló, akit már naaaagyon régen nem láthattunk sehol, és az útjai kereszteződnek a Bosszú Angyalaiéval… Ajvé! Zárásként az ULTIMATE X részleg jön majd, amiben egy örömteli harmadik(!) kiadás megjelenéséről számolhatok be nektek. Ja, és lesz pár háttér is itt nektek! Mi ez, ha nem királyság, barátaim?

SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET!

ÍTÉLET: ULTIMATE AVENGERS #1-6

Hosszú volt, sokat csúsztak a megjelenésekkel, de itt a vége! Ráadásul nemcsak az első sztori ért véget, hanem rögtön az 1. kötet is, hiszen Millar most is ragaszkodik a kötetes megjelenéshez – minden nagyobb történet lezárása után új kötet. Én ennek annyira nem vagyok a híve mondjuk, de legyen. Most viszont az 1. kötetet értékelem!

THE NEXT GENERATION (#1-6)
Megjelent:
2009. augusztus – 2010. április
Írta és rajzolta: Mark Millar – Carlos Pacheco


Csúcspont: Hm, lássuk csak… Mark Millar visszatért az Újvilágba, és ezt nagy rajongójaként mindenképp örömmel vettem, még ha most nem is alkotott akkorát, mint a The Ultimates első két kötetével. A rajzoló, Carlos Pacheco munkájára viszont végképp nem lehet panaszom, nagyon odatett, és szép munkát végzett, még ha nem is tökéletest. A történet kissé kiszámítható volt ugyan, de akadtak benne izgalmas jelenetek és durva csaták, valamint megismertünk pár vadonatúj karaktert is, akik közül nekem eddig talán Gregory Stark, az új Fekete Özvegy és a Vörös Darázs jöttek be a legjobban. A Vörös Koponya is tetszett főgonoszként, de tény és való, hogy részletesebben ki kellett volna dolgozni a múltját és motivációit, és ilyen hamar megölni őt kár volt szerintem. Kedvenc régi szereplőmként talán Sólyomszemet emelném ki, de most Amerika Kapitány is egész elfogadható volt, és meglátásom szerint sokkal jobb, mint Loeb bármelyik újvilági képregényében. Nagyon tetszett még a visszautalás egy régi Ultimate Fantastic Four-sztorira a Kozmikus Kocka használatával. Szép. Azt hiszem, így visszatekintve a csúcsfejezet pedig nekem a 2. szám volt, és díjaztam a Kapitány törvénytelen gyermekének ötletét.

Mélypont: Az 5. számban a csecsemőgyilkosság… Már akkor is írtam, és most is, hogy az nekem sok volt, és nagyon nem kellett volna. Meg úgy általában, ha már ez a sztori volt a Bosszú Angyalainak első szereplése, biztos sokat lendített volna a megkedvelésükben, ha legalább egyszer NYERNEK is. Amerika Kapitány egymaga majdnem kifektette mindegyiküket, és később kiderült, hogy direkt hagyta magát elfogni, a Vörös Koponya és a Kozmikus Kocka ellen meg esélye sem volt a szupertitkos szupercsapatnak. Lebőgtek, lássuk be, és én biztos nem finanszíroznám őket tovább Gregory Stark helyében, hanem inkább építtetnék még vagy egy tucat teleport-repülőt, és belevezetném az ellenségbe, ha felbukkanna valahol. A Vörös Koponya korai halála sem jött be, ahogy már írtam, és az új szereplőket még jobban ki kéne dolgozni. A Vörös Darázs tragikus múltját már ismerjük ugyan, és a Fekete Özvegy rideg stílusát is jól bemutatták, de például az még nem tiszta, hol rejtőzött Gregory még Tony gyerekkorában. Kell majd még némi infó az új Pókemberről is, vagy ki az a Pókember-szerű alak a 3. számból, az intelligens Hulkot meg tüntessék el valahol, ha kérhetném. Baromi béna és nyafogós karakter volt, és teljesen felesleges a sztori szempontjából, hiszen semmi érdemlegeset nem tett egyszer sem. Bah. És ha már itt tartunk, Hadigép jellemén is van még mit csiszolni. Fury sötét oldalát már eddig is ismertük, szóval az annyira nem volt meglepő, hogy ő állt az egész mögött, ennél nagyobb csavar is lehetett volna a lezárás. Arról pedig már szintén írtam egyszer régebben, hogy miért állhat minden város teljes pompájában az Ultimatum után, úgyhogy nagyjából ennyi.

Sztori:
Rajz:

Érdekes, hogy visszatekintve a teljes sztorira mennyivel negatívabb a véleményem, mint az egyes számok esetében eleinte… Hát, ez van, az összkép már nem lett annyira szép, mint szerettem volna, nem kis mértékben a megjelenési csúszások miatt. Kíváncsi lennék egyébként, hogy az új szereplők közül nektek ki jött be a legjobban, de persze a leginkább az érdekel, hogy TI hogyan értékelitek az 1. kötetet! Szavazzatok hát!

[poll id=”195″]

ÚJ MEGJELENÉS

Új heti megjelenésű sorozatot avathatunk, barátaim? Múlt héten ért véget az 1. kötet, és máris itt vagyunk a 2. kötet 1. számának megjelenésével? Bizony, kicsit felpörgették a sorozat megjelenését Marveléknél, és azt ígérik, a 2. kötetből minden hónapban meg fog jelenni legalább két szám. Hínnye, bárcsak úgy lenne! Persze az új rajzoló, Leinil Francis Yu köztudottan bírja a tempót, ráadásul már jó ideje dolgozik a számokon, és előre megrajzolt sok-sok oldalt, amíg csúsztak az 1. kötet megjelenési dátumai. Mindegy, ne filózzunk ezen, csak örüljünk a friss kiadványnak, melyben egy egészen új Bosszú Angyalai van születőben!

ULTIMATE AVENGERS 2 #1
Fejezetcím: Crime & Punishment (1. rész)
Írta: Mark Millar
Ceruzarajz: Leinil Francis Yu
Normál borító: Leinil Francis Yu
Gonosztevős alternatív borító: Marc Silvestri
Fekete-fehér alternatív borító: Leinil Francis Yu
Hologramos alternatív borító: Leinil Francis Yu

Vannak munkák, amelyek túl mocskosak a Különítménynek. Az ilyenekhez kell összehívnia Nick Furynak a Bosszú Angyalait, egy szupertitkos csapatot, melynek tagjai bármit elvégeznek, amire mások nem vállalkoznak. Vajon milyen szerepet játszik majd egy hírhedt sorozatgyilkos Fury terveiben? Itt kiderül, ugyanis a Megtorló visszatér az Újvilágba! MARK MILLAR (The Ultimates) és LEINIL FRANCIS YU (Secret Invasion) bombabiztos párosa új fejezetet nyitnak Crime & Punishment címmel!

Maniac értékelése:
Amerikai kritikák átlaga:

Mi ez már, mi ez már? Tényleg ennyire megszigorodtam volna mostanság? Nem is tudom, hanyadik alkalom ez már, amikor kevesebb buborékot adok az amerikai átlagnál. De amint látjátok, nem adtam keveset: összességében meg voltam elégedve a sztorival, a rajzokra meg egy rossz szavam se lehet. Csak nem tűnt annyira csapatközpontúnak ez a szám, pedig ugye a címe Ultimate Avengers, nem Ultimate Punisher. Ennek ellenére a képregény első felében, vagy még tovább is, csakis a Megtorlót látjuk, amint irtja az ellent, tervet sző egy leszámoláshoz, aztán elkapja Amerika Kapitány – és csak innentől kezd a Bosszú Angyalai is bekerülni a képbe. Kicsit soknak tartottam a felvezetést Frankkel, de ez persze csak az én véleményem. Azt viszont tényleg nem vágom, miért kellett új kötetet indítani… Millar imádja a kötetes számozást, ezt tudjuk a The Ultimates óta, de most még épp csak megjelent 6 szám ebből a sorozatból, és máris váltunk? Csak azért, hogy megint lehessen egy 1. szám tengernyi alternatív borítóval? Hát… Nem is tudom. Millar koponyafétise meg tényleg nem semmi (Vörös KOPONYA volt eddig, most meg a KOPONYA-mintás Megtorló és a lángoló KOPONYÁJÚ Szellemlovas)!

ELEMZÉS

Figyelem!!! Mind közül ez a részleg tartalmazza a legtöbb spoilert!!! Én szóltam!!!

Bűn és bűnhődés. Ez történetünk magyar címe, Dosztojevszkij után szabadon. A főhősünk azonban ezúttal nem egy lelkiismerete elől menekülni próbáló ifjú, hanem egy gátlástalan sorozatgyilkos, a Megtorló! Nézzük is az elemzést izibe:

Frank Castle / Megtorló: Mr. Castle visszatért! Gondolom, nemcsak én örülök a Megtorló szereplésének ebben a számban, még ha kicsit el is túlozták szerintem, és majdnem végig ő az egyetlen fontosabb karakter a fejezetben. Eddig ugye főleg csak az Ultimate Spider-Man oldalain láthattuk mellékes vendégszereplőként, bár az első szereplései még anno az Ultimate Marvel Team-Up számaiban voltak. Nem sokban különbözik a klasszikus Megtorlótól, ami talán nem is baj, mert ő (legalábbis szerintem) úgy király, ahogy van. Egy megtört volt zsaru, akit elárultak korrupt társai, a családját lemészárolták, majd vérgőzös bosszúhadjáratba kezdett ellenük és a teljes alvilág ellen. Azóta vagy épp az utcákon rendez vérfürdőket, nem kegyelmezve senkinek, aki csak egy kicsit is sáros egy ügyben, vagy börtönben csücsül, ahonnan persze rendre mindig megszökik. Nem egyszer keveredett már összetűzésbe Pókemberrel vagy a Fenegyerekkel, de mindig ő húzta a rövidebbet, így jó látni, hogy ebben a számban azért megmutatja végre brutálisabb oldalát is. Elhunyt felesége és gyermekei emléke persze állandóan kísérti őt, és csak rájuk gondolva láthatunk némi érzelmet az arcán, mikor a sírjuknál térdel. Máskor nem. Soha. Nem ártana elbeszélgetnie majd a vele hasonló sorsú Sólyomszemmel, aki szintén nehezen, de talán kicsit jobban tudta feldolgozni szerettei elvesztését. Akárhogy is, miután oldalakon át látjuk a Megtorló módszereit és olvassuk zord belső monológját, egyszer csak egy kiszemelt maffiavezér visszavág… keményen. A Megtorlót nagyon durván helybenhagyja a fickó, és Frank nem érti, hogy lehet ez… amíg az illető le nem veszi maszkját, hogy felfedje valódi kilétét. Steve Rogers, azaz Amerika Kapitány jött el személyesen begyűjteni a Megtorlót, akinek ámokfutását már nem nézhette tovább ölbe tett kézzel a S.H.I.E.L.D. vezetősége. Franket azonban nem zárják be vagy végzik ki… Nick Furyhoz szállítják, akinek más tervei vannak vele. Egy ilyen tökéletes gyilkológépet kár lenne veszni hagyni, gondolja ő, és beszervezi a Bosszú Angyalaiba, hogy új, csillagos, páncélozott szerkójában ő legyen a csapat saját „Amerika Kapitánya”. Az igazi Kapitánynak ugyanis nem lenne gyomra elvégezni az olyan piszkos munkát, amilyenekhez az Angyalokat vetik be. Heh… Frank egyelőre tűri az új fejleményeket, vállalja a melót, mivel nincs is más választása, de szerintem még nem törték őt be ilyen könnyen…
Foglalkozása: Az amerikai kormány szuperügynöke
Csoporthoz tartozása: S.H.I.E.L.D., a Bosszú Angyalai
Új kapcsolatai: Steve Rogers / Amerika Kapitány – ellenséges viszony, Nick Fury – felettes, Monica Chang / Fekete Özvegy – felettes

Steve Rogers / Amerika Kapitány: A Kapitány csak megmutatja magát pár képkocka erejéig, aztán el is tűnik, szóval csak amolyan vendégszereplő. Ahogy Fury fogalmazott, neki nem lenne gyomra azokhoz a csúnyaságokhoz, amelyekre a Bosszú Angyalai készülnek, szóval valószínűleg ebben a sztoriban nem is nagyon fogjuk őt látni. De azért ebben a rövid szerepben is bebizonyítja, mennyire tökös gyerek is ő, és ügyes kis csapdába csalja a Megtorlót. Egy igen élethű gumimaszkban pózol a Frank által kiszemelt maffiafőnökként, amíg el nem jön érte a Megtorló, és aztán… üsd, vág, nem apád! A Kapitány hamar kifekteti a halálfejes sorozatgyilkost, aki ezután a S.H.I.E.L.D. őrizetébe kerül, és kénytelen csatlakozni a Bosszú Angyalaihoz. Vajon mit szólna Steve, ha tudná, hogy már ilyen vérgőzös állatokat is alkalmaz a szervezet, amelyiknél dolgozik…?
Új kapcsolatai: Frank Castle / Megtorló – ellenséges viszony

Nick Fury: Fury nem viccel, ezt eddig is tudtuk, de aki már a Megtorlót is be tudja törni, az tényleg nem akárki! Persze ne kiabáljuk még el… Az biztos, hogy miután Frank a S.H.I.E.L.D. őrizetébe kerül, ő egyből lecsap rá, hogy beszervezze a Bosszú Angyalai közé. Pont ilyen erkölcstelen és kegyetlen alakok kellenek neki a mocskos kis akcióihoz. Ráadásul Frank tökéletes lenne az Angyalok saját „Amerika Kapitányának” szerepére, így egy kis győzködés után ráerőltetnek a Megtorlóra egy új, csillagos, páncélozott, hiper-szuper szerkót. Fury, Fury, Fury… Nagyon vigyázz, nehogy ez a döntésed visszaüssön rád! A Megtorló nem egy szelíd házikedvenc, akit kedved szerint ugráltathatsz majd… És mellé még egy új Hulkot is akarsz?! Na ne.
Új kapcsolatai: Frank Castle / Megtorló – beosztott

Monica Chang / Fekete Özvegy: Ha Fury tervez valamit valahol, akkor Danvers parancsára az őt felügyelő volt feleség, Monica sem lehet messze! Ezúttal a Megtorló beszervezését kíséri figyelemmel, de nem gördít akadályokat Fury elé, sőt neki is tetszik az ötlet, hogy Frank legyen a Bosszú Angyalainak új „Amerika Kapitánya”. Valamilyen perverz módon még kedveli is Franket. Na, nem sokáig fog így viccelődni a Megtorló előtt, ha jobban megismeri, azt biztosra veszem… Mindenesetre most még kontrollálható Frank, de ki tudja, meddig…
Új kapcsolatai: Frank Castle / Megtorló – beosztott

Hulk: Fekete, fekete, fekete… Fekete ruhás Megtorló fekete hajjal és fekete szívvel, fekete bőrű Fury fekete szemkötővel és fekete tervekkel, fekete hajú Monica Fekete Özvegy néven és fekete szerkóban, végül pedig még egy fekete bőrű Hulk is fekete tetkókkal… Rideg. A Megtorló után ezt a megtermett, Mike Tyson és Mr. T kereszteződéséből „született” fazont akarná beszervezni Fury a Bosszú Angyalaihoz. Csupán az utolsó oldalon látjuk háttal állva (ez emlékeztet engem Gregory Stark belépőjére…), de már így is érdekes látványt nyújt. Egy bárban körülveszik a jobbnál jobb nők, nem akar „zúzni”, nem zöld, de nem is szürke, sőt még csak nem is vörös… Miféle Hulk ez? És ami még furcsább, állítólag ő az ELSŐ Hulk, Bruce Banner MENTORA. Ez a fickó tanította Bruce-t bármire is? És csak azért, mert nagydarab, már egy Hulk? Hol volt eddig? Ki ő? Mekkora az ereje? És hová tűnt az előző kötet intelligens Hulkja?!?! Mondjuk őt nyilván kidobták, miután rájöttek, mennyire béna, de így már lassan itt is kitör a World War Hulks ennyi Hulkkal…
Teljes neve: Ismeretlen
Személyazonossága: A S.H.I.E.L.D. által ismert
Foglalkozása: Ismeretlen
Állampolgársága: Ismeretlen
Születési helye: Ismeretlen
Ismert hozzátartozói: Nincsenek
Kapcsolatai: Bruce Banner / Hulk – egykori tanítvány
Csoporthoz tartozása: Nincs
Legfelsőbb iskolai végzettsége: Ismeretlen
Szeme színe: Ismeretlen
Haja színe: Nincs haja
Első megjelenése: Ultimate Avengers 2 #1 (2010)

Egy régi karakter visszatért, színre lépett egy vadiúj, és alakul a második Bosszú Angyalai. Izgalmas, de itt most meg kell szakítanunk – a 2. szám megjelenése után folytatjuk!

HÁTTEREK

Gyönyörűséges hátterek a monitoraitokra! Pompázatosak! Háromféle felbontásban mindkettő! Olyan régen kaptatok már ilyesmiket, hogy talán azt hihettétek, elfeledkeztem róluk, pedig dehogy! Először az 1. kötet utolsó fejezetének borítóját nyújtom át hátterekként, majd a 2. kötet nyitófejezetének borítóját – ráadásul a gonosztevős alternatív borítót a Szellemlovassal!


Oldalak: 1 2