Ultimate News #66

BOLDOG ÚJ ÉVET, PAJTÁSOK! A hosszúra nyúlt téli pihenőm után újra dübörög az Ultimate News, már a 66. résszel! 2007 decemberében sok minden a végéhez ért: egy (vagy több?) élet az Ultimate Spider-Man 117. számában, egy kapcsolat és egy rémálom az Ultimate X-Men 89. számában, egy szibériai utazás az Ultimate Fantastic Four 49. számában, egy gigantikus háború az Ultimate Power utolsó számában, valamint… hát igen, mondjuk ki: az Újvilág: X-Men havi rendszerességgel való megjelenése. Tényleg eljött hát az Újvilág Vége, mind Amerikában, mind itthon? Ugyan, pajtások: olvassátok el az e heti összefoglalót, és ti is látni fogjátok majd, mennyi újvilági finomság vár ránk 2008-ban a tengerentúlon és idehaza! Példának okáért tőlem máris kaptok egy új szekciót (majdnem) minden héten, és egy megkésett karácsonyi-szilveszteri ajándékot! Kezdődjön hát az Újvilág Éve! Csikidam!

Persze a kedves, öreg figyelmeztetés 2008-ban sem maradhat el! SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET! Jól van.

INTERJÚ 1. – MIKE CAREY

Az év első interjúalanya az Ultimate Fantastic Four jelenlegi írója, Mike Carey, akinek van oka ünnepelni, hiszen e hónapban jön ki a jubileumi 50. szám egy vadonatúj rajzolóval, Tyler Kirkhammel! Nemrég ugyan olvashattatok vele egy riportot, de ha egyszer készült azóta még egy, akkor nincs mese, azt is közölni kell, nemde? Lássuk hát:

Thanos tehát visszatér… és sokkal keményebb, mint az eredeti verziója! A képességei már-már isteni szintre emelik, plusz még bárkit képes megszállni, ha akarja.
Igen, képes irányítani mások lelkét, de nem mindig. Néha ugye meghal, hogy aztán újjászülethessen. És ez így megy örökkön-örökké… Pár napig vagy hétig halott, aztán visszatér az életbe. És amikor visszatér, akkor képes mások lelkével „játszadozni”. Eltávolíthat egy lelket egy testből, belerakhatja azt egy másikba, és hasonlók. És igen, így bele tud költözni mások testébe is, de azok a testek az ő hatalmas erejétől általában igen hamar „kiégnek”.

Thanoson kívül kire számíthatunk még az 50. számban a God War című sztoriból?
Itt lesz például Ronan, Tesseract, és a teljes Seed-19 csapat. A God War legtöbb szereplője újra felbukkan majd.

Mi vagy ki ihlette az újvilági Thanost?
Nyilván egyrészt a klasszikus Thanos, és az ő kapcsolata a halállal. Ő is elég érdekes módon áll hozzá a halál kérdéséhez. Már-már megszállottan imádja.

Igen, mintha szerelmes lenne a halálba…
Igen, valami olyasmi. Ezt az ötletet mindenképpen át akartam ültetni valamilyen módon az újvilági változatba is. De szerintem az én Thanosom nagyon hasonlít Hóruszra, az egyiptomi istenre is. Az egyiptomi mitológia szerint amikor a Nap lenyugszik, akkor Hórusz gyakorlatilag távozik az élők földjéről a halál birodalmába, majd napkeltekor újjáéled. Thanos is hasonló: meghal, aztán újjáéled. A halál csak átmeneti állapot a számára.

Valóban nagyon más ez a Thanos, mint az eredeti. Mit gondolsz, jót tenne az Újvilágnak, ha minél gyakrabban elrugaszkodna a klasszikus univerzumtól?
Részben. Szerintem az Újvilágnak egyedinek kell lennie, új ötletekkel és történetekkel, de úgy, hogy azok valamilyen szinten mégis emlékeztessenek az eredeti sztorikra.

Hogyan alakul majd át maga a Fantasztikus Négyes?
Azt már most láthatjuk, hogy Reed és Sue között egy egyre mélyülő szakadék van kialakulóban. Reed nagyon rosszul bánt Sue-val, amíg Thanos irányítása alatt állt, és semmi mással nem foglalkozott, csak a munkájával. Ezért ment el végül Sue egyedül Szibériába a Vörös Szellem-sztoriban.

Mekkora lesz a Kozmikus Kocka ereje?
A Kocka ereje gyakorlatilag kimeríthetetlen. Az energiaforrása egy másik dimenzió egyik napja, ami kábé több millió atombomba együttes felrobbanásával ér fel. Röviden: a Kocka minden eddigi fegyvernél erősebb és hatalmasabb. Csak a használójának elméje és akaratereje szabhat határt neki. Az olvasók majd láthatják, hogy több különböző módon is fel lehet használni a Kockát. Nyilvánvalóan Thanos tudná a leggyakorlottabban kihasználni, míg Reed csak kezdő vele. Reed tehát nem képes akkora erőt kifejteni vele, mint mondjuk Thanos.

Miben különbözik leginkább a klasszikus és az újvilági F4?
A korukban és a tapasztalatukban. A klasszikus F4 tagjai már idősebbek, és rengeteg csatát megvívtak már, míg az újvilágiak csak most ismerkednek a szuperhősök életével, és még a csapatmunkájuk sem mindig tökéletes. Lássuk be: ők még csak gyerekek. Még nem is tudják teljesen, mire is képesek pontosan. Emlékszem, az első sztori, amit róluk írtam, a Think Tank volt. Abban van egy jelenet, amikor Sue a helikopter zuhanását úgy próbálja megakadályozni, hogy felfogja az esést egy láthatatlan erőtérrel. Ez sikerül is, de aztán szegény Sue egyből kitaccsol, mivel ő maga is érezte, ahogy a helikopter nekicsapódott az erőtérnek. Tehát még sokat kell tanulniuk, hogy rájöjjenek ezekre az apró kis trükkökre.

Igen, valóban volt már több ilyen „képességtanulós” jelenet a sorozatban.
Azt az irányt próbálom követni, amit Warren Ellis indított el, amikor ő írta még a sorozatot. Sue, a csapat biológusa, állandóan vizsgálgatja a többieket, és lassacskán rájön, hogyan is működnek. Reednek például már nincsenek belső szervei, hiszen ha lennének, nem tudna kedve szerint alakot változtatni.

Mennyi szabadságot kapsz az írásnál?
Sokat, és talán ez tetszik a leginkább ebben a munkában. Szabadjára engedhetem a képzeletemet, és színre léptethetek egy csomó új karaktert, mint annak idején a Lee-Kirby páros. Ugyanazt az érzést akarjuk visszahozni az Újvilággal, mint amit a régi sorozatok olvasásánál érezhettek egykor a rajongók: a meglepetés erejét, a váratlan, kiszámíthatatlan eseményeket, régi karaktereket új köntösben…

Ez tényleg izgalmas munka lehet.
Igen, és szerencsére van egy kiváló szerkesztőnk Ralph Macchio személyében, aki egy két lábon járó Marvel-enciklopédia. Például a God War írása közben valami igazán nagyot akartam alkotni, hiszen azzal a sztorival vettem át a sorozatot. Ralph akkor is rengeteg ötlettel segített nekem, és így ketten összehoztunk egy igazán nagyszerű történetet.

A sorozatban rengeteg tudományos-fantasztikus szöveg van. Vagy inkább csak fantasztikus tudományos nélkül?
Valamennyi tudományos háttér azért kell a fantasztikus elemek mellé. Próbálok mindig valami valóságalapot beleírni a sztorikba.

Hogy értékelnéd az új rajzoló, Tyler Kirkham munkáját?
Tyler egész egyszerűen elképesztő munkát végez. Amikor Pasqual Ferry dolgozott a God War című sztorin, akkor neki is rengeteg új karakterrel és helyszínnel kellett megbirkóznia, ahogy most Tylernek is, de ennek ellenére mindketten messze túlszárnyalták a várakozásaimat. Lesz itt minden: idegen űrflották, ostrom alatt álló New York, egész seregnyi földön kívüli szuperhős, egy grandiózus jelenet a Baxter-toronnyal és a Kozmikus Kockával… és Tyler mindent hibátlanul rajzolt meg.

És mi vár a Fantasztikus Négyesre Thanos után?
Újra a Földön fognak kalandozni. Egy kozmikus kaland, egy földi – próbálom ezt a sorrendet követni. God War, aztán a Devils, aztán Silver Surfer, utána a Ghosts… Így jönnek egymás után. Érkezik majd két új gonosztevő, és a Reed és Sue közötti kapcsolat is előtérbe kerül.

Köszönjük, Mike!

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7