Ultimate News #106

KRITIKÁK

Ultimate Origins #5

Több olyan cím kellene, mint az Ultimate Origins, hogy ne felejtsük el, miért is jó az Újvilág. Az Ultimatum is érdekelne, ha a The Ultimates 3 nem keserített volna el annyira. Az Ultimate Origins viszont szinte egymagában képes volt fenntartani az érdeklődésemet, ezért most kissé csalódott vagyok, hogy az utolsó szám ennyire gyengére sikeredett. Ez a mini a legtöbb esetben inkább egymástól független történések egymásutánjának tűnt, mintsem egy egységes, összefogott történetnek. Minden egyes visszaemlékezés a múltra egy embert vagy csoportot mutatott be, akik aztán el is tűntek a színről a következő számra. Igazából ez engem annyira nem zavart, mivel a 2. szám kivételével minden egyes eredetsztori érdekes és újszerű volt. Néhány még tényleg bele is illett problémamentesen az Újvilág egészébe. A mutáns gén és a szuperkatonák eredete nekem például kifejezetten tetszett. Örültem, hogy Brian Michael Bendis elszakadt az eredeti karakterektől, és valami újat, valami váratlant alkotott. Magneto újvilági eredete még csak halványan sem emlékeztet a klasszikuséra, mégis legalább annyira ötletes és izgalmas. Ebben a számban azonban nem kapunk új eredettörténeteket, ám újra felbukkan benne Nick Fury, ezúttal már S.H.I.E.L.D.-esként. Találkozik pár tudóssal az X-Fegyvertől, és az egész végkimenetele meglepő és ügyes lezárása a sorozatnak. Még azt is meg merném kockáztatni, hogy Bendis egy olyan Furyt teremtett itt, aki az eddigi újvilági Furynál is érdekesebb, élettelibb. Sajnos messze nem tökéletes a lezárás, sok szál elvarratlanul marad. Ugye az 1. számban kiderült, hogy a mutáns gént az X-Fegyver emberei alkották. Arra azonban sosem derült fény, hogyan terjedhetett el a civil népesség között. Továbbá Nick Fury kivételével a sorozat szereplői egyáltalán nem kaptak normális lezárást. Bár a jelenben zajló események a Fantasztikus Négyessel végre befejeződnek, de mégis az az érzésünk lehet a végén, hogy ez nem egy teljes, rendes befejezés. A csapat megegyezik a Szemlélővel, egy egészen váratlan és új elem lép be a történetbe, és hirtelen vége. Két fontos, eddig sosem látott karaktert is bemutatnak, de mindkettőt csak egy pillanatra láthatjuk, és annyi. Ez a befejezés tehát nem is igazi befejezés, hanem egy afféle kedvcsináló a jövőbeni újvilági sorozatokhoz. Úgy érzem, ha rendes lezárást akarunk, akkor el kell majd olvasnunk az összes Annual-kiadást és az Ultimatum számait, valamint még ki tudja, mi mindent. Be kell vallanom, ezek után én el is fogom, tehát a terv nálam működött, de attól még nem örülök ennek a gonosz reklámfogásnak.
Értékelés: 7,9 / 10
Írta: Jesse Schedeen

Ebben a számban a végéhez érkezik az Újvilág eredetének bemutatása, és ugyan volt pár érdekes húzás a sorozatban, a legtöbbjük engem nem fogott meg. Nagy csalódás volt az egész, bár a befejezés pár ponton fenn tudta tartani az érdeklődésemet, de az Újvilág egészét, kronológiáját, szereplőit akkor is teljesen összekuszálta. Nem úgy sült el ez, ahogy szerették volna szerintem, és így a lezárás sem sikerülhetett jól. Végig csak visszaemlékezéseket láthattunk, feltárták a múltat, ezzel jól megkavarva a jelent, miközben a jelenben is zajlott egy esemény, de aztán ahhoz sem kaptunk rendes befejezést. Rengeteg logikai buktató merülhet fel a sztorival kapcsolatban, sok szereplő mintha kifordult volna önmagából, az idővonal összekuszálódott, szóval minden egy hatalmas, kaotikus massza. És szerintem mindez nem Bendis hibája, ő tényleg megpróbálta összehozni egybe az egészet, de van egy olyan érzésem, hogy mindennek a nagy része és az Ultimatum nem az ő ötlete volt. Persze lehet, de valami azt súgja, hogy nem. Ez nem az ő stílusa, ez nem lehet az ő agyszüleménye. Szerintem hosszas megbeszélések és viták során jutottak ide, és mivel már ő volt megbízva a sorozattal, ezért elvállalta a változtatások után is, de egyetlen számnál sem éreztem azt, hogy igen, ez az ő ötlete, amit régóta dédelgetett és tervezett. Inkább olyan ez a sorozat, mintha ráerőltették volna az írást, miközben nem is az ő ötletei vannak benne. Mondom, lehet, hogy tévedek, de nekem ez akkor sem Bendis. Egyáltalán nem szórakoztató a sztori, teli van hibákkal, és nagyon messze van a Bendis-féle magas színvonaltól. Ő írta, igen, de „parancsra”, nem saját indíttatásból. Guice rajzai is nagyon vegyesek, akadnak fantasztikusan szép oldalak, míg van sok ronda, élettelen is. Így ért hát véget ez a sorozat, a March on Ultimatum újabb fejezete, és ezek alapján egyáltalán nem számítok sok jóra a nagy, közelgő eseménytől. Csak ne bántsák vele az Ultimate Spider-Man-t, mert én jelenleg más újvilági címet egyáltalán nem élvezek.
Sztori: 2 / 5
Rajz: 2 / 5
Összesítés: 2 / 5
Írta: Adam Chapman

Mit is lehetne mondani erről az egész minisorozatról? Vannak benne érdekes részek, ahol meg tudunk egy-két érdekességet kedvenc újvilági karakterünkről. Megismerhetjük Magnetót a kezdet kezdetén, és Nick Fury és Amerika Kapitány születését. Érdekes egy minisorozat, és nem is volt rossz ötlet a Marveltől. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy akkora logikai bakugrások vannak benne, mint egy ház! Olyan hibákat követtek el, amelyek értelmetlenné tettek egy csomó dolgot. Most itt tartom a kezemben a 4. részt, és azt kérdezem: „Ez meg mi a franc volt?”. Most ki is térnék rá, miért mondtam ezt. Olyan eszméletlen nagy hibát követtek el, hogy ilyen nincs. Amin bukott az egész: ebben a részben megismerkedhetünk Parkerékkel és Bruce-szal(még nem Hulk). Nick Fury odaadja a saját vérét, hogy tessék, kezdjetek vele valamit. Nagyon próbálkoznak, majd Bruce gondol egyet, és belövi magát a szérummal. Nagy robbanás és nyekk! Richard Parker és felesége halott, és a pici Pete pedig a földön fekszik. Hulk bácsi mikor ezt meglátja, visszaváltozik, és kap egy nagyot Furytól. Fury elviszi Petert, és azt mondja, hogy úgyse fog semmire emlékezni. Aki olvassa az Ultimate Spider-Man-t, annak feltűnhet egy hatalmas hiba. Na, tudjátok??? Igen, hát a VENOM-PROJEKT ÉS A RUHA! Mindannyian tisztán emlékszünk arra, hogy egy videón ott van a fiatal(6-7 éves) Peter Parker a családi pikniken, miközben Richard Parker és Edward Brock a Venom-projektről beszélnek. A probléma az, hogy ha meghaltak, akkor hogy jöhetett létre a Venom-projekt??? Arról nem is beszélve, hogy Eddie szülei azon a gépen haltak meg, amin Peter szülei(akiket Hulk „ölt meg”, mikor Peter kicsi volt). Ez sajnos abszolút NONSENSE!!! Nincs semmi értelme. És az Ultimate Origins 5. száma sem ad erre választ. Bendisék akkora hibát követtek el, hogy nem igaz. De ezt a 3. részről is elmondhatnám a Magneto-Xavier esetről. Többet nem hiszem, hogy el kell erről mondani. Az elején Nick Fury a téma, ami érdekes, és az egész szám nagyon jó alapjába véve, de a vége katasztrófa. Pedig maga a sztori jó.
Sztori: 2,5 / 5
Rajz: 4,5 / 5
Összesítés: 3,5 / 5 (de inkább egy erős 3, mint 3,5)
Írta: Polgár Csaba

Oldalak: 1 2 3 4 5