Proliból szuperkém: Kingsman – A titkos szolgálat

Azt hiszem, a legtöbb ember Matthew Vaughn filmjein keresztül ismerheti a proliból lett profi kém, Töki karakterét. Ezzel valószínűleg a Fumax is tisztában volt, elvégre az író Mark Millar és a rajzoló Dave Gibbons neve után ott virít az övé is a borítón. Ami kicsit fura, tekintve, hogy ő csak lecsapott az ötletre, igaz, annyira, hogy az X-men: Eljövendő múlt napjai megrendezése helyett végül egy egész filmsorozatot hozott létre az alapanyagból. Meg persze nem egy ötletet, szálat tovább gondolt, csiszolt, finomított. Így nem olyan, mintha a Watchmen köteten ott virítana Zack Snyder neve, de azért halványan mégis.

Jó, legyünk őszinték, ahogy fentebb említettem, Vaughn nem csak egy világszerte ismert sorozatot hozott létre, de javított rajta és ki is bontotta. Ami nem meglepő, hiszen ugyanezt tette anno a Ha/Verral, illetve sikeresen filmvászonra adaptálta Neil Gaiman Csillagporát. És ezzel a kiadó egy kicsit nehéz helyzetbe hozta mind magát, mind a kritikusát, ugyanis ezek után nem lehet kikerülni a film és alapanyag összehasonlítását.

Azért csak próbáljuk meg. Gary „Töki” Unwin egy kallódó, de jóravaló prolisrác, aki anyjával, kisöccsével és erőszakos mostohaapjával él. Nem sok lapot osztott neki az élet, de azt a keveset se játssza ki jól, inkább kis stiklik miatt kerül folyton összetűzésbe a yarddal. Míg egy napon nagybátyjának elege lesz, hogy folyton ki kell hoznia őt a börtönből, és a szárnyai alá veszi. És milyen jól teszi, mert közben egy bizonyos rejtélyes milliárdos elhatározza, hogy megvédi az emberiséget saját magától…

…jó, eddig tartott az elvonatkoztatás az adaptációtól. Mert ugyan nagyon jópofa Millar kémkedésbe oltott felnőttéválás története, és akad benne számos jópofa, szerethető elem. Például az, hogy a filmmel ellentétben a kadétok zöme igyekszik jófej lenni Tökivel. Ahogy a Mark Hamill cameó is aranyos az elején, a kötelező előzménytrilógiás szurkával (kíváncsi vagyok, Millar mikor szedi le a keresztvizet a folytatásokról), de mégis… Vaughn úgy rázta gatyába az alapanyagot, ahogy Colin Firth Harry Hartja tette hősünkkel.

Mert például nagyon jó ötlet volt a filmekben Töki mentorát egy vadidegennek megtenni, aki kötelességének érzi visszafizetni azt, hogy Gary apja megmentette az életét. Itt hősünk nagybátyja, így az emberben meg felmerül a kérdés, hogy miért is nem karolja fel korábban Tökit és a családját, vagy legalábbis próbál meg egyebet is tenni azon kívül, hogy olykor-olykor kelletlenül kihozza őt a sittről. Harry Hartnál ilyesmi nem böki a csőrünket, tekintve, hogy az első adandó alkalommal ugrik, amikor Gary a segítségét kéri.

Ugyanígy sokáig Dr. Arnold karaktere teljesen elsikkad, és – eredetileg férfi – testőre, Gazella is mintegy utógondolatként kerül be, csakhogy megjegyezze, eléggé sértő ez a név ő rá nézve. Ami egyrészt fricska a Bond-gonoszok – és, legyünk őszinték, végzet hölgyek – sokszor igencsak bunkó beceneveire, de a gyakorlatban mégis sokkal jobban működik Samuel L. Jackson és Sofia Boutella kettőse a baráti évődésükkel.

Ettől persze a Kingsman egy kifejezetten kedvelhető kötet a szokásos millarizmusokkal együtt, mert a nagypofája és cinizmusa ellenére azért skót úriemberünknek hatalmas szíve is van, erre egyebek mellett kiváló bizonyíték a Starlight is. Emellett könnyed nyári – vagy jó, későőszi, kandalló melletti – olvasmány, azok számára különösen, akik tudni szeretnék, miből is lett aztán mozifilm.

Ennek ellenére itt-ott érződik az, hogy ez a képregény már nem csak a polcra, de egyben egy film alapanyagául készült. Millar egykori mentora, Grant Morrison jegyezte meg egykor epésen, hogy a képregényeknek többeknek kellene lenniük filmek storyboardjánál. A Kinsgman egy szórakoztató, jópofa storyboard egy sikeres filmsorozatnak. Rajongóknak már csak azért is érdemes tenni vele egy próbát, hogy lássák, honnan indult.

Akkor is, ha még nincs meg benne az a bombasztikusság, ami a Take Thatért kiált.

Pusztai Dániel

Cím: Kingsman – A titkos szolgálat
Szerző(k): Mark Millar, Dave Gibbons, Matthew Vaughn
Kiadó: Fumax
Ár: 5495 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 160 oldal
Megjelenés: 2020.10.11.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: fumax.hu