Micsoda idő! – Miért változik a klíma?

Karácsony közeledtével Lotti és Gáspár arra lesz figyelmes, hogy az ünnepi képeslapokon hófödte tájjal kívánnak mindenkinek minden szépet és jót, annak ellenére, hogy a valóságban mindig is latyak és eső jutott az évnek ezen időpontjára. Mivel a szüleik mind kitérő választ adnak, elhatározzák, hogy maguk járnak utána, miért is változott meg a világ annyira, hogy bár a felnőtteknek természetes a fehér karácsony, manapság már messzire kell utazni, hogy hógolyózhassunk vagy hóembert építhessünk.

Laura Ertimo és Mari Ahokoivu ismeretterjesztőjét voltaképpen csak félig lehet képregénynek titulálni, hiszen hőseink valójában nem többek kétszemélyes görög kórusnál, akik a kommentjeikkel és meglátásaikkal gazdagítják és teszik befogadhatóbbá az adott fejezet témáját a gyerkőcök és úgy egyáltalán a mezei olvasó számára. E tekintetben hasonlítanak gyerekkorunk meghatározó ismeretterjesztő köteteire, ahol az olvasókat hasonló figurák kísérték végig a dinoszauruszok, a vízi élet, vagy a világűr birodalmában. Ha már itt tartunk, az őket később kiegészítő klímatündér és a fosszilis manó – bevallottan képzeletbeli, de annál meghatározóbb teremtmények – nem kicsit a Volt egyszer egy… rajzfilmsorozatot idézik küllemükben és jellemükben.

Márpedig a Micsoda idő!-ben megtalálható ezen sorozatok befogadhatósága, őszintesége, bája, egyáltalán, tanítani akarása anélkül, hogy leereszkedően kezelnék célközönségüket. Ráadásul nem csak egy problémát mutat be, de megoldásokat is kínál rá, és arról is mesél, miként lehet az itt leírtakat kamatoztatni és megvalósítani a gyakorlatban. És teszi ezt tárgyilagosan, szerethetően, anélkül, hogy prédikálna vagy rá akarna ijeszteni az olvasókra. Érvel, tanít és szórakoztat.

Már csak ezért is ajánlom nem csak a gyerekek, de a felnőttek kezébe is, akkor is, ha mégis csak a fiatalok számítanak a célközönségnek. Mert ugyan jópofák az elemeket – mint a hidrogén, szén, argon vagy oxigén – antropomorfizáló ábrák, de a könyv legnagyobb erénye mégis csak az, hogy segít beszélgetést kezdeményezni egy olyan témáról, ami sokszor kényesnek, és olykor fiatalok számára akár ijesztőnek is hat. Ahogy az is dicséretes, hogy megtudhatjuk, mit tehetünk mi, ugyanis könnyű lenne mindent a tudósokra hagyni, de ez esetben nekünk kell az okos embereknek lennünk, és nem pedig passzív élvezői lenni a tudománynak és tudásnak.

A klímaváltozás itt van körülöttünk, így előbb-utóbb gyerekeinknél is szóba kerül, ha másért nem is, hát pont fehér karácsonyt illetően. Nem kell várni vele, jobb, ha minél előbb el kezdjük tanítani őket, ebben pedig nagyszerű segítségünkre van a Micsoda idő!

Pusztai Dániel

Cím: Micsoda idő! – Miért változik a klíma?
Szerző(k): Laura Ertimo, Mari Ahokoivu
Kiadó: Ciceró
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 48 oldal
Megjelenés: 2020.10.10.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: