A nagy μ – A nagy Csé

Koska Zoltán kereső ember. Amit megkeres, feldolgozza, és egy részét átadja. Nekünk, olvasóknak.

Szellemi értékeket keres, figyel, megjegyez, tudást gyűjt, a tudásban a „hagyományt” keresi. Ember, szerelem, élet, halál, változó viszonyok, hit, boldogság, kozmikus és mezei magány, hamis és vélt valódi többek közt a témái.

A szerző az értékkeresést tudatosan végzi. Évtizedeket vizsgál meg. Folyamatokat. Melyikben volt a legfelvilágosultabb az ember? Melyikben a legstílusosabb? Melyikben mondott legtöbbet az életről? Mikor és mennyire változott meg a felszín és a dolgok?

Hősei esendők, a legesendőbb hőse pedig Ő maga. Úgy esendő, hogy egyre magasabbra feszíti magát, egyre nagyobb kihívásokkal küzd meg. Úgy mutatja kisembernek magát, hogy közben nagyszerű dolgokat visz véghez.

Az évek alatt, ahogy egy színész tanul meg a hangjával bánni, megtanult levegőt venni, artikulálni, hangsúlyozni, szünetet tartani – képregényben.

Legújabb hőse Cs. Horváth Tibor. A nagy CSÉ – ahogy a mű címe nevezi, érdekes figura. A nevét minden képregényes ismeri. Van köztünk, akinek ez a név üres hangalak, van, akinek máig ható eleven emlék. Meghatározott több évtizedet. Néhányan a regények és magazinok, mozi és egy kis tévé mellett vele és „rajzolóival” töltöttük gyerekkorunk nagy részét. Ezen kívül mit tudunk róla?

Koska Zoltán friss képregénye dokufiction tézisdolgozat. Irodalmi életrajz képregényben a képregényről.

Úgy mutatja be Cs. Horváth Tibort és alkotótársait, Gugi Sándort, Korcsmáros Pált, Sebők Imrét, Zórád Ernőt, Fazekas Attilát, hogy csúsztat. Mintha legalább két üveglapot látnánk. Az egyik üveglapon a begyűjtött, hitelesnek ítélt információk vannak, a másikon a dramaturgiának megfelelő, megváltoztatott valóság, egy kicsit elcsúsztatva az előzőhöz képest. A fénytörésben pedig ott a mű.

Tiszta, harmonikus és hatásos elbeszéléstechnikával, több évtizeden át, a magyar adaptációs képregény kezdetétől a rendszerváltásig utaztatja olvasóját, beavatva tények, emlékek, anekdoták, és egy komplett képregényelméleti (és gyakorlati) kurzus által egy jelentős kultúraformáló alkotó és öt (hat) társa életébe.

Koska Zoltán téziseit csak sejtjük. A képregény sokszínű, akár az élet. Nincs nosztalgia. Pedig a szerző a korszak rajongója. Nem mond értékítéletet, mint sokan, a témát kevésbé ismerve. Finom távolságtartással építi fel karaktereit, az összekötő kapocs, a ragasztó mindig a fő téma, a szerző és Cs. Horváth Tibor közös szerelme: a képregény. (Együttérzés és érzelmek persze vannak. Felejthetetlen képek és áttűnések.)

Születtek, születnek kiemelkedő, jó, kevésbé jó, és nem jó képregények, induljunk ki a jóból. Előbb alaposan ismerjük meg ítéletünk tárgyát. Vigyázó szemetek az értékre vessétek.

Van a képregényben egy két oldalas kép, ahol két idősíkot egybe játszva egy évtizedekkel ezelőtti konferencián a most, a jelen alkotói tömegesen bámulják a karzatról a színpadon ülő Cs. Horváth Tibort.

Ez a panel fejezi ki legjobban a vélt írói szándékot.

Lénárd László

Cím: A nagy Csé – Fejezetek egy képregényíró életéből
Szerző(k): Koska Zoltán
Kiadó: Szépirodalmi Figyelő
Ár: 3400 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 150 oldal
Megjelenés: 2020.09.27
Megvásárolható:
Online vásárlás: kepregenymarket.hu