A történet, melyben Batman leBANEul… – Batman: Megtörten

Valami ott motoszkál, hiszen ez majdnem olyan, mint a Superman halála, és nem véletlen, a szerzők következetesen visszautasítják, hogy a Batman Knightfallnak köze van az Acélember és Végítélet történetéhez. Nem is lehetne párhuzam, hiszen a gotham-i események kibontakoznak, felépülnek, míg Metropolisban úgy jelenik meg Végítélet, mint derült égből a bálnafos.

A majdnem párhuzamosan, 1992-94-ben megjelent történetek hangulata, kisugárzása mégis hasonló.

Mindkét sztoriban elemi erejű, természeti csapással felérő ellenfél bukkan fel a semmiből. Mindkettő alapos változást hoz a szereplők életében, hm, az egyikük halálában. Ezek az események és ellenfelek hosszú távra meghatározzák az elkövetkező idők forgatókönyveit. Mindkét alak brutális megjelenésű, ám míg Végítélet egy eleven, a sztori elején egybites elméjű szikla, Bane techno-pankrátor külsejű izomkolosszus, egyben a világ egyik legélesebb eszű embere. Azaz inkább Dr. Jekyll és Mr. Hyde, hiszen ha méreggel pumpálja tele az agyát, akkor ő is olyan, mint egy zokni. Emellett mindkét sorozatban új hősfélék helyettesítik az eredeti szereplőket egy darabig, hogy aztán kiderüljön, hiába erőszakosabb a kilencvenes évek az előző évtizednél, csak az örök idő tisztességes hőseire van szükség. (Mára persze szinte mindenkiről kiderült, hogy vagy rohadék vagy gyáva, sunyi alak, mostanában ezt nevezik árnyalásnak.)

Két ember verte meg sakkban Ra’s Al Ghult, írja az enciklopédia, Joker és Bane. Képzelhetjük, mekkora teljesítmény ez, kábé, mint tízszer mezítláb megmászni a rajzszögekkel teleszórt Kékestetőt. Teleszórt kilátóval együtt. Jokerhez passzol az elgondolás, hiszen nem lehet eldönteni, hogy ösztönös vagy tudatos döntéseket hoz, mennyire gondolkozik előre, egy lépést se lát vagy hetvenet, csak az biztos, hogy stratéga-zseni.

Ezek szerint Bane is az, bár ez nem derül ki a DC Comics – A legendás Batman sorozat négy köteten (#39, #40, #41, #42) átívelő (és még így se teljes!) Megtörten című sztorijából.

A Knightfall epikus terjedelmű mű, ez volt az első, ahol eredetileg egy szuperhős mindkét sorozatában egyszerre ment ugyanaz a cím. A magyar kiadás a négy kötetben Azrael, az új Batman felemelkedéséig jut el, emellett az eredetileg külön megjelent Azrael- és Bane-eredettörténeteket tartalmazza.

Chuck Dixon és Doug Moench az egyik legjobb Batman-történetet alkották meg rajzoló társaikkal. Jim Aparo, Graham Nolan kiváló, míg Klaus Janson egyenesen csúcsformáját hozza. Kérdés, hogy készülhetett ilyen jó alapanyagból annyira rossz film, mint a Felemelkedés.

A történet főszereplője leginkább Bruce Wayne, Robin és Alfred, na meg Bane, a titokzatos senki.

Batman eleinte a megszokott séma szerint működik, az egyre több és erősebb ellenfél miatt egyre fáradtabb és mogorvább. Visszautasít minden segítséget. Nincs árnyalva, ennyi. Egyre kimerültebb és ingerlékenyebb – ezt ezerszer láthattuk már. Ezzel párhuzamosan Bruce Wayne egyre esendőbb, egyre többet panaszkodik, amit pedig nem szoktunk meg. Olvasói együttérzésre van szüksége, és működik is, Batman-nel nem lehet együttérezni, de Jim Aparo szomorú-búbánatos, szenvedő Bruce Wayne-je felkelti a mélyebb érzelmeket. Szegény Robin ezáltal lesz főszereplő, fel kell nőnie, önállóan jönni-menni, a mester nélkül elmélkedni a tisztességről. Hogy halálra pofozni valakit, az belefér-e vagy nem. Alfred is főszereplővé válik, ebben a sztoriban mindenhol ott van, ahol akár erővel, akár furfanggal kell kisegítenie Batmant.

Azrael? Sokunknak idegen lehetett a narancs paplovag-bosszúangyal karakter, majd a techno-Batman a bűn ezen városának hol gótikus, hol modern díszletei között. Bár vannak egészen fura alakok a DC-nél (is), kevésbé újfantasy-s vagy teches, sötét, árnyékba olvadó köpenyt szoktunk meg (és rikító Robint). Joe Quesada zseniális rajzi építkezési technikája is kellett hozzá, hogy a bevezető történet felkeltse az érdeklődést a semmiből jött titkos társaság olyan titkos tagja iránt, aki maga se tudja, hogy tag, olyan titkos. Van olyan oldal, ahol minden plán, perspektíva és nézőpont más, mégis követhető, sőt, egységes és szép az oldalkép.

Van tehát egy ergya Bruce Wayne. Egy (eleinte saját hibáján kívül) börtöntöltelék szuper-zseni, szuper-erőszakos pankrátor, aki át akarja venni Gotham felett az uralmat. Célja, hogy megtörje Batmant, majd a várost. Egy magában motyogó, apátlan szuper-fiú, aki hamarosan megkapja a saját sorozatát, olyan szerethető és erős karaktert faragtak itt belőle. Egy tápos komornyik. Sok-sok szuper-ellenfél, akik olyan sok újat nem mutatnak, viszont hangulatosan viszik előre a sztorit.

Sok-sok „Bane-ázás” után a negyedik kötetre Azrael, egy erőszakosabb, pszicho-Batman veszi át Bruce Wayne-től az éjszakai műszakot.

Ahogy az egyik szereplő legyőzi a másikat, úgy omlik át az egyik kor egy másik, erőszakosabb korba. Batman a legerősebb, de végül mindenkinél van erősebb.

Klasszikus történet, többszöri olvasásra.

Lénárd László

Cím: Batman: Megtörten 3. (ALB42)
Sorozat: A LEGENDÁS BATMAN
Szerző(k): Többen
Kiadó: Eaglemoss
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: ~200 oldal
Megjelenés: 2020.09.05.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu