Kitaro Amerikában

Szépen lassan megtörni látszik az átok, és a Drawn & Quarterly jóvoltából Shigeru Mizuki, az egyik leghíresebb (és e sorok írója szerint egyik legjobb) japán író/rajzoló fő műve, a Ge Ge Ge no Kitaro elérhető lesz angolul is.

Míg Tezuka képregényei már jó ideje jelennek meg Amerikában, Shigeru Mizukit csak bő egy évvel ezelőtt fedezhette fel az egyszeri olvasó. Korábban már hírt adtunk a Nonnonba című kötetről, ami körülbelül egy hónapja jelent meg, tavaly pedig a mangaka háborús élményeit elbeszélő Onward Toward Our Noble Deaths jött ki. (szerk.: jelenleg ez utóbbit olvasom, és bár a történetvezetésen kissé meglátszanak az elmúlt évtizedek, ami a rajzokat illeti, nem tudom, hogy mikor láttam ilyen minőségű munkát utoljára.)

És a lényeg: a Drawn & Quarterly megszerezte a Kitaro jogait, az első kötetet 2013 év elejére várhatjuk. Azt viszont még nem tudni, hogy válogatás lesz-e (valószínűleg), vagy pedig egy kiragadott folyamot jelentet meg a kiadó.

A Ge Ge Ge no Kitaro a japánok számára majdhogynem az alapműveltség része. Generációk nőttek fel a sorozaton, ami az 1950-es évek végén jelent meg először. Nem sokkal később rajzfilm is készült belőle. A sorozat a japán szellemvilág legfőbb szereplőit mutatja be egy kissé bizarr, de annál szerethetőbb sorozatban, melynek címszereplője maga is egy több mint háromszáz éves túlvilági fazon.

Forrás: Drawn & Quarterly