Képregény.net tézisek

A képregények mint olyanok már évek óta jelen vannak a társadalomban mint egy média mely ötvözi a képzőművészetet az irodalommal. A Képregény.net egy olyan honlap amely a Magyarországon megjelenő képregényekkel kapcsolatban nyújt nekünk információt, mind leírást, mind kritikát az adott munkáról.

Miért képregények?

[toc] A képregények a társadalomban mindig is a szórakoztatás céljáért léteztek elsődlegesen, ellentétben a könyvekkel, ahol a tudományos és szakkönyvek miatt a célközönség és az adott dokumentum célja jóval tagoltabb. Képregényeket az ember pusztán időtöltés céljából olvas, legalábbis a nagy többségben. Léteznek persze olyanok, akik sokkal inkább keresnek ihletet vagy inspirációt egy-egy füzetben vagy kötetben, de az átlag mégiscsak azzal a céllal veszi kezébe ezeket a regényeket, hogy kikapcsolódjon, eltávolodjon egy kis időre a valóságtól – legalábbis a számára valóságként értelmezhető közegtől, hiszen sok a képregények témája közül maguk is valósághű.

Sokan a képregényes társadalmat egy visszahúzódó, bezárkózódó közegnek tartják, azonban ezzel a valóság, vagy legalábbis annak nagyobb része teljesen ellentétes viszonyban áll. A képregényrajongók kifejezetten közösségi lények, akik szeretik egyéb rajongókkal megvitatni véleményüket és az új megjelenéseket, éppen ezért az interneten keresztül képesek ők is a legmegfelelőbben kommunikálni a térbeli akadályokat leküzdve.

A honlap maga

A honlap elsődlegesen a képregényes világban előforduló rendezvényekkel és megjelenésekkel foglalkozik, nagy hangsúlyt fektetve a Magyarországi viszonyokra. Középpontjában a magyar piac áll, tehát a magyar kiadásokkal és a Magyarországra behozott fordításokkal egyaránt foglalkozik. Mindenek előtt az oldal sokkal inkább emlékeztet minket egy hírportálra, melybe valamilyen úton-módon bekerültek az egyre népszerűbb blogok elemei is. Ez a közeg a legmegfelelőbb ennek a közösségi témának, éppen ezért egy kisebb vizsgálat után az az érzésünk támad, hogy a honlapot sokkal inkább lenne megfelelő közösségi portálként elkönyvelni. Erre azonban ott van a képregény.net facebook oldala, ami viszont kielégítheti a közösségi honlapi szolgáltatások iránti vágyakat.

A képregény.neten a felhasználók és az üzemeltetők közül sokan a Magyar Képregény Akadémia vagy a Magyar Képregény Szövetség tagjai, így sokkal tágabb belátásaik is vannak a témával kapcsolatban, a kritikáik sokszor helytállóak és rendkívül részletesek. Ilyen szempontból a honlap maga rendkívül releváns, én nem hátrány az sem, hogy a cikkírók stílusa rendkívül barátságos és közvetlen, tekintve, hogy a honlap szerkesztői és tagjai gyakran akár személyesen is ismerik egymást, de még egy laikus kívülálló számára is élvezetes a cikkek olvasása, és könnyen felkeltheti az érdeklődést egy-egy mű iránt, vagy akár a téma iránt az érdeklődőknek.

A kezdőoldalon mindig a legfrissebb hírek olvashatók (azok közül is jó sok van kilistázva), az oldal tetején ráadásul egy kis váltakozó slide pörgeti a négy legaktuálisabb hírt vagy cikket (ami azonban ezen tézis befejezésére lekerült a honlapról, ezért az már sokkalta statikusabb látványt nyújt).

A neten találhatók magyar nyelven egyéb honlapok melyek egyes kultúrák képregényeivel és kiadásaival foglalkoznak, de ez lehet a legátfogóbb honlap mely válogatás nélkül beszámol a kiadásokról és rendezvényekről témától és kategóriától függetlenül. Két riválisa a fentebb is belinkelt Magyar Képregény Szövetség és Magyar Képregény Akadémia honlapja illetve blogja, ami talán nem is tekinthető kifejezett riválisnak, hiszen a honlap üzemeltetői gyakran látogatják meg a honlapot és publikálnak oda cikkeket.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6