Harc az idők végezetén – Thor király

Jason Aaron ugyanazt jelentette a Thor képregény számára, mint Brubaker az Amerika Kapitány, vagy Hickman a Bosszú Angyalai – filmes keresztségben Bosszúállók – számára. Valaki, aki újradefiniálta a karaktert jelen korunk elvárásaihoz és új utat mutatott neki. Márpedig Thor keménydió, tekintve, hogy egy-az-egyben át lett emelve a skandináv mitológiából, szemben Wonder Womannel, akit a görög mítoszok mintájára alkottak meg saját karakterként. Persze, Thor már a hatvanas években idegenekkel küzdött, épp csak a vikingek viharistenéről beszélünk, ha kölyökként olvastuk a Germán, kelta regéket, akkor mégis csak vannak elvárásaink.

Míg a Marvelnél az X-men vagy Pókember mindig is saját hangulattal bírt, addig Thornál ez sokszor csikorgott a fentiek miatt. Már eleve ahhoz nagy rugalmasság kell, hogy elfogadjuk, az áz isteneket még a huszadik században is meglepi Loki fondorlatossága, holott ez évszázadok óta közismert tény. Akadtak írók, akik azért jól ráéreztek arra, hogyan adjanak saját hangot a mennydörgés istenének, ilyen volt Walter Simonson legendás történetfonala, és én kedveltem J. Michael Straczynski megközelítését is, Thor mégsem számított soha meghatározó karakternek.

Nem véletlen, hogy amikor a Marvel fűnek-fának eladta a megfilmesítési jogokat, az X-menre, Pókemberre, Hulkra, a Fantasztikus Négyesre és az utcai hősökre rögtön lecsaptak, ezzel szemben a Bosszúállókkal nem sokat tudtak mit kezdeni. Ez pedig hatványozottan igaz volt Thorra, aki a nívós szereplőgárdája ellenére sem vált közösségkedvenccé, a négy filmjéből csak a harmadik aratott osztatlan sikert, miközben a stúdió nem csak Vasembert vagy Amerika Kapitányt tette népszerűvé, de egy alig ismert csapatot is világszerte szeretett sorozattá varázsolt.

Tudom, messziről indulok, hogy még messzebbre jussak. Mert nem egyszerű Thorral történetet írni, Aaronnak azonban sikerült, annyira, hogy az utolsó történetben már az idők végezetén járunk, és még itt is törődünk Odin fiával. Nem véletlenül, Aaron ugyanis fogta a mítoszok zabolátlanságát és elrugaszkodottságát, és ezt átültette a képregények világára. A különféle világok, bolygók, népek nála nem csiricsáré díszletek voltak, hanem mindazon dolgok, amik hozzátettek egy sagához. A mítoszok Thorjához hozzátartozott a brutalitás, de történeteinek mégis szerves részét képezték a túlzó, nagyot mondó elemek. Míg Héraklész azért hajtott végre nagy tetteket, hogy vezekeljen, Thort kizárólag az egója és igazságérzete mozgatja. Nem kér senkitől bocsánatot, és mégis közvetlen.

Aaron Thorja akár a legendák Thorja is lehetne, átültetve a mi modern mítoszainkba. Itt már nem a holtak vonulnak hadba körömből épített hajókon, miközben a Fenris elszabadul mágikus béklyóiból, hanem egész naprendszerek pusztulnak el. Na de hiába az epikum, az kicsit sem érdekelne minket, ha nem törődnénk a karakterekkel. Zengő tombolás, de semmi értelme nincs, ha nem kötődünk valakihez.

Márpedig itt bőven akad zengés és tombolás egyaránt, sőt, az az egész lényege, hiszen ez Thor utolsó csatája Aaron tollából, egy méltó búcsú. Visszatér Gorr, visszatér Loki, visszatérnek Thor unokái, mindazok, akik fontos szerepet töltöttek be ebben az eposzban, azokat még egyszer visszarendelte a színpadra az alkotó, hogy utoljára még elmondják a magukét. A harmadik felvonás második felét láthatjuk. Mindezt a mindig zseniális Ribic rajzaival megfestve.

Ennek megfelelően viszont nem hogy nem árt, hanem kötelező ismerni az előzményeket ahhoz, hogy ne vesszünk el. Máskülönben olyan lesz olvasni, mintha a Gyűrűk Urát Frodóék búcsúzkodásával kezdenénk, mi meg nem értenénk, miért bőg mindenki? Ez persze olyasmi, ami magától értetődő, senki nem az utolsó résszel vág neki egy sorozatnak, de képregényeknél ez mégis gyakrabban megesik. Márpedig minden író történetfonala egy saját értelmezés és egyben sorozat is, ami egy nagyobb, meta-sorozat része. Ha olvastunk Thor képregényt, de nem Aaron tollából, akkor sem leszünk előrébb. Ha viszont nyomon követtük, akkor ne hagyjuk ki, tudjuk meg, miként ért véget a viharisten kalandja Aaron szerint.

Mert Thor számtalanszor meghalt, és számtalanszor élni fog, az pedig csak a mesélőitől függ, hogyan.

Pusztai Dániel

Cím: Thor: Thor Király
Szerző(k): Jason Aaron, Esad Ribić
Kiadó: Fumax
Ár: 6995 5995 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 112 oldal
Megjelenés: 2023.02.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: fumax.hu