Fenegyerek: Védördög (NMK #48)

Cím: Fenegyerek: Védördög (NMK #48)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Kevin Smith, Joe Quesada, Jimmy Palmiotti, Dan Kemp, Richard Isanove
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 200 oldal
Megjelenés: 2019.10.24.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Gyerekkorában egy szörnyű baleset megfosztotta Matt Murdockot a látásától, cserébe viszont minden érzékét jóval élesebbé tette. Nappal a társával együtt jogi tanácsadóként dolgozik, éjjelente viszont a félelmet nem ismerő Fenegyerekként cserkészi New York utcáit. Amikor egy nap egy ismeretlen csecsemőt talál a küszöbön, olyan halálos kalandba keveredik, ami az emberfeletti adottságai mellett a hitét is a végletekig igénybe veszi.

A gyűjtemény a Daredevil (2. széria) 1-8. számát tartalmazza.

Előszó:

Frank Miller nemcsak a véres realizmusával és borongós narratív stílusával hagyta ott a kézjegyét Fenegyerek történetein, hanem neki köszönhetjük a rendszeresen visszatérő vallásos elemeket is. Valamiért az egyház, pontosabban a bűn, bűnbánat és feloldozás hármasának katolikus megközelítése tökéletesen illeszkedett a vak hős kalandjaiba. Annyira, hogy az interjúiban Miller
gyakran hangoztatta, miszerint az igazság folyamatos hajszolása és a mások megsegítésének vágya a „legkeresztényebb hőssé” emeli Fenegyereket.
A Védördög bizonyos szempontból a Miller és Mazzuchelli által jegyzett Born Again folytatása, egyben szellemi utódja. Ugyanúgy Matt Murdock vallásosságára helyezi a hangsúlyt, miközben páratlan módon visszavezeti Karen Page-et a történetfolyamba. Habár Miller 15 évvel korábbi műve nélkül aligha jöhetett volna létre, mégsem állíthatjuk, hogy Kevin Smith és Joe Quesada története annak szolgalelkű másolata. Épp ellenkezőleg: egy előremutató, alapjaiban modern képregény, amely mélyebbre hatol a sötét, érettebb történetmesélés bugyraiban, mint amennyire Miller elmerészkedett.
A sorozatnak hála fellángolt a Fenegyerek körüli lelkesedés.A Jimmy Palmiotti szakértő, éles vonalú tuskihúzásától életre szökkent Quesada-rajzok új életet leheltek Matt Murdock világába, visszaadták neki az előtte már eléggé megkopott energikusságát. Mellette Kevin Smith bebizonyította, hogy legalább olyan jól ír képregényt, mint mozifilm-forgatókönyvet, hisz teljesen újszerű, költői eszköztárat talált arra, hogy érzékeltesse előttünk, milyennek mutatják Fenegyereknek a páratlan érzékei a világot.
Lapozzatok hát, hogy tanúi legyetek Fenegyerek erkölcsi és hitbéli válságának, ami nemcsak az életére, de a körülötte állókra is mélyenszántó hatással bír…
„Bocsáss meg, atyám, mert vétkeztem. Túlságosan… régóta nem gyóntam már.”

Előzmények:

Matt Murdock hite sok próbát kiállt már. Az anyja gyermekkorában magára hagyta az apjával, egy kisstílű bokszolóval. Tizenévesen egy alkalommal sikeresen félrerántott egy világtalan
öregembert egy irányíthatatlanná vált teherautó útjából, ám a rakományként szolgáló radioaktív folyadék a szemébe löttyent. Később a kórházban vakon, ugyanakkor szokatlanul kiélezett érzékekkel tért magához; a látása ugyan a múlté lett, cserébe viszont minden más érzékszerve emberfeletti érzékenységre tett szert.
A gyerekkorában belé táplált katolikus erkölcsi tanoktól és a saját jótét lelkétől vezérelt fiatalember jogi tanulmányokba kezdett, majd az apja halálát követően – akit azután öltek meg, hogy nem csalt el egy előre lefixált bokszmérkőzést – addig edzett, míg készen nem állt arra, hogy felvegye FENEGYEREK, a félelmet nem ismerő hős jelmezét. Azóta rendületlen védelmezi a szülőhelyét,
a manhattani Pokol Konyháját annak számtalan belső ellenségétől.
A barátjával, Foggy Nelsonnal frissen nyitott ügyvédi praxisuknak hála ismerkedett meg Karen Page-dzsel, az iroda egykori titkárnőjével, akivel egymásba szerettek, és még a titkát is megosztotta
vele. Csakhogy Karen nem bírta a kettős életével járó aggodalmat, ezért – mivel tudta, hogy Matt sosem adná fel a jelmezes énjét – Kaliforniába költözött, hogy színésznőnek álljon.
Az ottani hivalkodó életstílus hamar felőrölte, alkohol- és heroinfüggővé vált, így kényszerűségből felnőttfilmes pályafutásba kezdett. Amikor már sehová sem volt számára lejjebb, eladta Matt
titkát egy adag kábítószerért cserébe. Ez végül a New York-i alvilági Vezér, vagyis Wilson Fisk birtokába jutott, aki az őt rendszeresen bosszantó Murdock ellen fordította azt: kiforgatta minden vagyonából, ráadásul elérte, hogy az összes ismerősétől elhidegüljön.
Amikor később Karen Mattet keresve visszatért New Yorkba, a férfival egymás támaszai lettek. Előbbi így győzte le a drogfüggőségét, utóbbi pedig a Vezér felett aratott diadala által világgá kürtölte annak törvénytelen tevékenységeit.
Összeköltöztek és minden jól ment, ám amikor Tífusz Mary csellel elérte, hogy Matt a szeretője legyen, Karen elhagyta őt, és szexipar elleni aktivistának állt, aki sorra mutatta be a szerencsétlenül járt fiatal nők történeteit. A munkájának hála meghívták, hogy (Paige Angel álnéven) rádiós műsorvezetőként folytassa. Időközben belátta, hogy még mindig túlságosan Mattre támaszkodik és hogy a múltjuk örökké a kapcsolatuk közé áll, ezért inkább ismét hátat fordított New Yorknak, hogy Los Angelesben folytassa a rádiózást.

Előzetes:

Ajánló:

Fenegyerek: Védördög