Fenegyerek: Halálra jelölve (NMK #87)

Cím: Fenegyerek: Halálra jelölve (NMK #87)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Roger McKenzie, Frank Miller, Klaus Janson
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2021.05.06.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu
Bevásárlólista: Loading

Küldetése során, amiben igazságot oszt a Pokol Konyhájának utcáin, Fenegyerek számos ellenséget szerzett magának.
A bűnözők ezúttal szövetkeznek, és vérdíjat tűznek ki a vak hős fejére, amitől New York egész söpredéke az életére tör.
De az összes gyilkos közül csak Célpont elég veszélyes és elszánt ahhoz, hogy levadássza a rettenthetetlen ördögöt.

A gyűjtemény a Daredevil 158-161. és 163-167. számait tartalmazza.

Előszó:

Kétség sem fér hozzá, hogy Frank Miller neve összeforrt a Marvel rettenthetetlen ördögével. Munkájával forradalmasította, és jóval sötétebb tónusúvá tette Fenegyerek történeteit. A képregény egy noir hangulattal átitatott krimi-thriller lett, ami tökéletesen passzolt a vak szuperhős koncepciójához.
Ebben a kötetben bemutatunk néhány Fenegyerek epizódot, amikben már Miller felelt a rajzokért, hiszen ezek a képregények alapozták meg az új irányt. Lenyűgöző látni, mennyit fejlődik Miller stílusa ebben a kilenc füzetben. Roger McKenzie forgatókönyveiből dolgozva, a rajzoló kísérletezni kezdett hősünk felerősödött érzékeinek újfajta ábrázolásával, így oldalain olyan határozott realista ábrázolásmód köszön vissza, amilyet Fenegyerek esetében sosem láthattunk korábban.
A Fenegyerek akkoriban egy kéthavonta megjelenő sorozat volt, amit a megszűnés réme fenyegetett. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a hatalmas fordulat nem kizárólag Miller munkájának köszönhető.
A rajzoló megjelenése előtti hét Fenegyerek számot is már Roger McKenzie írta, és lényegében ő ágyazott meg az új ötleteknek, témáknak, amiket Miller rajzolóként követett, majd tovább is vitt, miután az írói feladatokat is átvette. A Fenegyerek 163. és 164. számai remekül példázzák McKenzie mesélői sokszínűségét. Előbbiben talán a legegyenlőtlenebb összecsapást láthatjuk a képregény történetében, amikor Fenegyerek a Hulkkal száll szembe, míg utóbbi Matt Murdock múltját idézi vissza egy rendkívül érzelmes sztori keretében, ami által tökéletes betekintést kapunk a hős eredettörténetébe. Bár a két történet nagyon különbözik egymástól, mindkettőt sikerült kiválóan bemutatni.
Íme hát, olvassátok el Frank Miller munkásságának első szakaszát, ami Fenegyerek karakterét másodvonalas szuperhősből legendává emelte.

Előzmények:

Matt Murdock, a másodvonalas ökölvívó, „Bunyós” Jack Murdock fia New York egyik legkeményebb környékén, a Pokol Konyháján nőtt fel. Egy nap, az életét kockáztatva félrelökött egy idős férfit egy irányíthatatlanná vált kamion elől. Bár a férfit megmentette, a kamion feldőlt, és az általa szállított radioaktív anyag kiborult. A veszélyes vegyi anyagtól Matt azonnal megvakult, ugyanakkor az anyag felerősítette a többi érzékszervét, és emberfeletti ügyességet és egyfajta radarösztönt kapott, amitől kirajzolódtak a körülötte lévő tárgyak.
Jack Murdock kétségbeesetten próbált pénzt szerezni, hogy támogathassa fia tanulmányait, így vonakodva ugyan, de elvállalt egy megbundázott bunyót a Takarító néven elhíresült kisstílű gengsztertől. Végül, amikor a meccs napján a közönség soraiban kiszúrta a fiát, Jack meggondolta magát, és nem adta fel a mérkőzést. Győzött ugyan, de a Takarító gondoskodott róla, hogy az életével fizessen az árulásért.
Jack Murdock leghőbb vágya az volt, hogy a fiának ne kétkezi munkából kelljen megélnie, hanem az eszéből. Így apja halála után Matt még szorgalmasabban tanult, és jogász diplomát szerzett. Mindazonáltal apja tragikus halála arra ösztönözte, hogy különleges képességeit nemesebb célra használja. Önjelölt igazságosztóként szállt szembe azok ellen, akik nem tisztelték a törvényt. Ő lett a rettenthetetlen Fenegyerek.
Matt és barátja, Foggy Nelson egy aprócska ügyvédi irodát működtetnek a Pokol Konyhájában. Nemrégiben felvettek egy új recepcióst, Becky Blake-et, a kerekesszékes fiatal lányt, aki titkon szerelmes lett Matt Murdockba.
Az utóbbi hetekben Mattet addig gyötörte a Halálvadász, hogy a képességei csődöt mondtak, és állandó rohamok törtek rá, amik pszichés zavart okoztak nála. Az egyik rohama során Matt betört a Bosszúangyalok kúriájába, hogy „kiszabadítsa” egykori barátnőjét, Natasa Romanovot, vagyis a Fekete Özvegyet. Az elfajuló harc során Fenegyerek kómába esett, és kórházba szállították.
A Halálvadász a kórházban is rátámadt a hősre, de tervét meghiúsították a helyszínre érkező Bosszú Angyalai. Nem sokkal ezután Matt, egyik pillanatról a másikra, felébredt a kómából. A Halálvadász okozta zavarok Matt magánéletében is zűrt okoztak, amikor Matt kénytelen volt szembesülni a ténnyel, hogy egy rohama során jelenlegi barátnőjét, Heathert és Natasát egyazon estére hívta el randizni. A férfi próbált ugyan magyarázkodni a két dühös nőnek, de a kínos estét váratlanul megszakította a rájuk törő hírhedt Ani-Men csapata.