FEKETE PÁRDUC: Wakandát látni és meghalni (MLH029)

Cím: FEKETE PÁRDUC: Wakandát látni és meghalni (MLH029)
Sorozat: A MARVEL LEGNAGYOBB HŐSEI K.GY.
Szerző(k): Stan Lee, Jack Kirby, Joe Sinnott, Jason Aaron, Jefte Palo, Lee Loughridge
Kiadó: Hachette
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2022.10.01.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu

T’Challa király a Föld legfejlettebb civilizációjának vezetője és vezére, ráadásul ő a Fekete Párduc is.
A wakandai uralkodó fékezhetetlenül eltökélt, végtelenül laza és gyakorlatilag megállíthatatlan. Olyan erő, amivel számolni kell.
Wakandát megtámadták!
A földönkívüli Skrull Birodalom a Föld megtizedelésének rémével fenyeget, és a hiperfejlett afrikai nemzet az első célpontjuk a tűzvonalban.
Vajon utoléri a vég a világ legfejlettebb high-tech nemzetét? Egy dolog biztos, Wakanda nem fogja feladni harc nélkül. A skrullok pedig hamarosan megtudják, milyen árat kell fizetnie annak, aki ujjat mer húzni Fekete Párduccal.
A KÖTET TARTALMA: FANTASTIC FOUR 52-53. és BLACK PANTHER (4. SZÉRIA) 39-41.

Ed Hammond, Marvel szerkesztő (Panini UK) előszava:

A Marvel szándéka kezdettől fogva az volt, hogy realisztikusabb szuperhős-képregényeket készítsen, mint versenytársai. Hőseik személyiségét gondosan kimunkálták, és egy miénkhez hasonló, ugyanazokkal a társadalmi és politikai problémákkal küszködő világot népesítettek be velük, csak az ő világukat még szupergonoszok állandó támadásai is sújtják! Bár már a Pókemberhez hasonló karakterek is forradalmiak lehettek abból a szempontból, hogy több rétegűek voltak a megszokottnál, van egy karakter, akinek debütálása tényleg szétfeszítette a képregényes és társadalmi kereteket: Fekete Párduc.
Első felbukkanása (Fantastic Four 52.) rendkívül fontos képregénytörténeti pillanat. Az, hogy Párduc a saját jogán teljes értékű hős, és nem csupán egy segéd, ráadásul van olyan erős, hogy legyőzze a Marvel első számú családját, hihetetlenül merész kiállásnak számított az alkotók, Stan Lee és Jack Kirby részéről. A karakter jelentőségének hangsúlyozása és a nyilvánvaló klisék elkerülése érdekében otthonát, Wakandát korántsem egy szokványos afrikai országként ábrázolták. Az országot sosem hódították meg, szigorú izolációs politikája következtében pedig szépen prosperált a csúcstechnológia és a buja dzsungel tökéletes harmóniájában, amit Kirby szenzációsan illusztrált.
Párduc népszerűsége kirobbanó volt, a rajongók bőrszínre és hitvallásra tekintet nélkül szerették. Az afrikai-amerikai gyermekek számára azonban nem csupán egy szuperhős volt, hanem inspiráció is. Ez volt az első alkalom, hogy bármilyen médiumban olyan fekete karaktert láthattak, aki egyenrangú egy fehér karakterrel, vagy akár erősebb nála. Nem meglepő hát, hogy sok fekete színész, művész, író és hip-hop-sztár nevezte meg T’Challát fiatalkora példaképeként.
A Fekete Párduc sajátos pozíciója mint hős és uralkodó fantasztikus táptalajt biztosított az írók számára. Többször megfosztották trónjától, a Bosszú Angyalai tagjává vált, utazott az időben és még vele egyenrangú királynét is talált Ororo Munroe személyében, aki az X-Men Vihar néven ismert tagja.
A második történetünk, a Fekete Párduc: Titkos invázió kiváló lehetőséget nyújt annak bemutatására, hogy Fekete Párduc és Wakanda mennyire legyőzhetetlen. A háttértörténet szerint az alakváltó skrullok beszivárogtak a társadalom minden rétegébe, beleértve a szuperhősök és szupergonoszok közösségeit is, és inváziót indítottak a Föld ellen. Ebben a sztoriban Wakandára vetik hódító szemüket, remélve, hogy kifoszthatják az ország felbecsülhetetlen vibrániumkészletét. De hamar kiderül, ráadásul meglehetősen brutális módon, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni.
A képregények történetének első fekete szuperhőseként Fekete Párduc kikövezte az utat Sólyomnak, Luke Cage-nek, Viharnak és a többieknek. Jelentőségét nem lehet túlbecsülni, öröksége messze túlmutat a képregények lapjain.
Olvass tovább, és lépj be Wakanda techno-dzsungelébe, hogy megismerkedj a nemes harcos-királlyal, T’Challával, aki maga a Fekete Párduc!

Előzetes oldalak mindkét történetből:

A kötetben felsorolt, magyarul is megjelent ajánlott olvasmányok: