Fekete Párduc: Párduc dühe (NMK #116)

Cím: Fekete Párduc: Párduc dühe (NMK #116)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Don McGregor, Rich Buckler, Gil Kane, Billy Graham, Klaus Janson, Craig Russell, Pablo Marcos, Dan Green, Bob McLeod, Glynis Wein, Tom Palmer, Kaare Andrews
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2022.06.02.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Fekete Párduc visszatér Wakandába, és azzal kell szembesülnie, hogy egy bosszúszomjas ellenség támadja meg birodalmát. Koncoló Erik elhatározta, hogy megdönti T’Challa király hatalmát, és megszerzi
a trónt, kerül amibe kerül. Venomm, Tetem Király és a hozzájuk hasonló csatlósaival az oldalán Koncoló megindítja aljas ostromát.
De vajon a gonoszok válogatott hada képes lesz-e helytállni Párduc dühével szemben?
A gyűjtemény a Jungle Action 6-18. számokat tartalmazza.

Előszó:

Fekete Párduc 1966-ban debütált a Fantastic Four 52. számában, és a kora 70-es évekre a Marvel Univerzum szerves részévé vált. Olyan hősökkel állt össze, mint Amerika Kapitány és Fenegyerek, olyan gonoszok ellen harcolt, mint Fátum Doktor, de még a Bosszú Angyalai soraiba is felvételt nyert. De így is 1973-ig kellett várni arra, hogy T’Challa király saját sorozatot kapjon a Jungle Action lapjain.
Ezennel bemutatjuk T’Challa önálló kalandjainak első 12 részét, amit manapság Párduc dühe címen ismerünk. A Don McGregor által írt, Rich Buckler és Billy Graham (valamint egy rész erejéig Gil Kane) rajzolta sztori átformálta Fekete Párducot, és kibővítette Wakanda mitológiáját. Párduc arra tér vissza Amerikából, hogy királyságán eluralkodott a káosz az áruló Koncoló Erik támadásának köszönhetően. De ez több egy hős és gonosz tipikus harcánál. Miután sok időt töltött a nyugati világban, a Bosszú Angyalai kötelékében, sok wakandai meg van győződve arról, hogy Fekete Párduc elfeledkezett a népéről, vagyis T’Challának a wakandai emberek tiszteletét is újra el kell nyernie.
A Párduc dühe kétségkívül a korszak egyik legfeszesebb Marvel-sztorija. Egy villám sebességével cikázik, nincs egyetlen elvesztegetett oldala sem. Rajzai és dialógusai megelőzték a korát. Tíz évvel Frank Miller Fenegyereke előtt McGregor és társai olyan sötét és komor történetet alkottak, amilyenhez foghatót Marvel-képregényben még senki sem látott. Nem véletlenül nevezik a Párduc dühének. A forgatókönyv akár egy összenyomott rugó — a narráció és a dialógus minden során érezni a feszültséget és az egyre fokozódó dühöt. A rajz hasonlóan dinamikus a kreatív panelstruktúrákkal,
a rendkívüli duplaoldalas képekkel és a címoldalakkal, amik önálló művészeti alkotásoknak is elmennének. A figurák páratlan erővel és kecsességgel mozognak, minek köszönhetően minden harc szinte balettszerűvé válik, és messze elemeli a képregényt a szokványos szuperhős-történetek szintjéről.
Átívelő sztorijának hála egyesek a Párduc dühét tekintik a Marvel első igazi graphic noveljének. De messze nem csak ezért érdemli meg, hogy emlékezzünk rá. Ennek a kivitelezésében szinte tökéletes, korát kétségkívül megelőző történetnek minden igazi képregényrajongó polcán ott a helye.

Előzetes: