Doktor Strange: Névtelen földön, időtlen időben (NMK #74)

Cím: Doktor Strange: Névtelen földön, időtlen időben (NMK #74)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Stan Lee, Steve Ditko, Mickey Ritter, Dan Nakrosis & Phil Lord, Andy Yanchus
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2020.10.22.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Ebben a kötetben visszaviszünk titeket a múltba, hogy ott lehessetek a Bosszúangyalok leghalálosabb ellenségének, az őrült robotnak, Ultronnak születésénél.
Megtudhatjátok, mi sarkallta ezt a fémtestű gonosztevőt arra, hogy felforgassa és örökre megváltoztassa a Bosszú Angyalainak életét.
De a változás ezzel nem ér véget: a csapathoz két új rejtélyes tag, Vízió és Fullánk is csatlakozni szeretne.

A gyűjtemény az Avengers (1. széria) 54-60. és az Avengers Annual 2. számát tartalmazza.

Előszó:

A Marvel Univerzum alapjait három ember munkájának köszönhetjük: Stan Lee írónak és a képregénytörténet két legfontosabb rajzolójának, Jack Kirby-nek és Steve Ditkonak. Bár Stan formabontó megközelítése szülte az első Marvel füzetek szuperhőseit, a karakterek ikonikus ábrázolásai az utóbbi két világsztár kezét dicsérik.
Elképesztő tehetségük és összetéveszthetetlen stílusuk védjegyükké vált. Míg Kirby munkáit drámai, eltúlzó és erőteljes képi világ, addig Ditkot a szintén izgalmas, de sokkal részletesebb és hátborzongatóbb, szinte másvilági ábrázolás jellemezte. Kirby munkái — mint például a Fantasztikus Négyes — az emberiség elképzelt jövőjébe engedett betekintést, míg Ditko sokkal befelé fordulóbb, rejtélyesebb illusztrációi az emberi psziché feltérképezetlen területeit vizsgálták.
Erre a szemléletre kiváló példa a Doktor Strange is.
A Pókemberrel Ditko már megmutatta nekünk, milyen is egy hétköznapi gondokkal küzdő, átlagos, emberibb szuperhős, Strange viszont sokkal mélyebben foglalkozik az ember jellemével. Ayn Rand kreatív igazságot és erkölcsi abszolútumot kutató objektivista filozófiájának követőjeként, Ditko maga is igyekezett a történeteket olyan eszmék vizsgálatával és megkérdőjelezésével fűszerezni, ami aztán a
képregényesek elkövetkező nemzedékeinek látásmódját is meghatározta.
Ditko zsenialitása tetten érhető minden oldalon. Elképesztő, ihletett és korszakalkotó rajzai egy egészen új világba repítik Strange történetét. Évekkel a pszichedelikus elemek popkulturális térnyerését megelőzően, a karakán Ditko egy minden várakozásokat felülmúló képi világot festett elénk. Finom, mégis hatékony technikák ötvözésével — a vékony vonalak használata a karakterek asztráltestének megrajzolásakor például jól mutatja a szereplők „elszakadását” a normális világtól — képes átalakítani a kétdimenziós rétegeket valami sokkal mélyebbé.
A történetmesélés hihetetlen minősége mellett azért is voltunk kénytelenek beemelni ezt a sorozatot ebbe a gyűjteménybe, mert ez a Marvel első többrészes történetfolyama, ha úgy tetszik, a Marvel első „képregénysorozata”. Szinte eposzi terjedelme, de mégis feszes cselekménye Ditko hihetetlen tehetségéről tanúskodik. Az elmúlt hatvan évben szinte remeteként élő művész nem ad interjúkat és nem jelenik meg nyilvánosan. Mindig azt válaszolja, hogy „beszéljenek helyettem a munkáim”. A Dr. Strange esetében a munkája nem csak beszél, hanem egyenesen üvölt.
Egyetlen szót: Zseniális!

Előzmények:

A tehetséges, ám igencsak öntelt sebész, Dr. Stephen Strange kemény leckét kapott alázatból, amikor egy autóbaleset véget vetett szárnyaló orvosi karrierjének. Mindkét keze súlyos idegi sérülést szenvedett, így még egy tollat sem tudott rendesen megfogni, nemhogy műteni. Kétségbeesetten igyekezett helyrehozni sérült kezeit, ezért felkereste Tibetben a misztikus Ősmágust. Noha az Ősmágus nem akarta meggyógyítani, érezte Strange-ben a pislákoló jóságot, így hajlandó volt megtanítani neki a mágia alapjait. Miután a Doktor találkozott az Ősmágus önfejű tanítványával, Mordo báróval, beleegyezett, hogy kitanulja a mágiát, és hosszú évek alatt a misztikus művészetek mesterévé vált.
A mágia megértésével Dr. Strange egészen új szemmel tekintett a világra. Az öntelt fiat al sebészből együttérző varázsló lett, aki a világ szolgálatába állította meghökkentő adottságait.
Strange számos okkult ellenséggel nézett szembe, de egyik sem volt olyan veszedelmes, mint Mordo báró, aki időközben szembefordult az Ősmágussal, egykori mesterével. Dormammutól, a sötétség birodalmának nagyurától kap ott erővel Mordo számtalanszor megpróbálta elpusztítani az Ősmágust és Dr. Strange-et. Nemrégiben Dr. Strange magával Dormammuval is szembeszállt. Végső összecsapásukra a rettegett démon birodalmában, a Sötét Dimenzióban került sor, amit megszállt egy csapatnyi megállíthatatlan lény, akiket Agyatlanokként ismerünk.
Dormammu unokahúga, Clea segített Strange-nek legyőzni a megszálló hordát, ami után Strange megeskette a legyőzött Dormammut, hogy a nagyúr többé nem fogja megtámadni a Földet.
Az már a jövő rejtélye, hogy Dormammu tartja-e magát ígéretéhez…

Előzetes: