AMERIKA KAPITÁNY: A háború és emlékei (MLH013)

Cím: AMERIKA KAPITÁNY: A háború és emlékei (MLH013)
Sorozat: A MARVEL LEGNAGYOBB HŐSEI K.GY.
Szerző(k): John Byrne, Roger Stern, Joe Rubinstein, George Roussos, Bob Sharen
Kiadó: Hachette
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 160 oldal
Megjelenés: 2022.02.19.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu

A beteges Steve Rogers, akit egykor túl gyengének tartottak, hogy besorozzák a seregbe, a kísérleti szuperkatona-szérumnak köszönhetően az egyik legerősebb ember lett a világon. A második világháború legsötétebb napjaitól kezdve Kapi arra használja képességeit, hogy küzdjön a szabadságért, és szembeszálljon az elnyomással és a zsarnoksággal, bárhol is üssék fel a fejüket.
Legyél tanúja, milyen elképesztő munkát végzett Roger Stern és John Byrne párosa, amíg Amerika Kapitány sorozatát vitték. Amellett, hogy a kötet olyan kalandokat sorakoztat fel, amiben Kapi harcba száll olyan gonosztevőkkel, mint Batroc, vagy Vérbáró, helyet kap benne az a füzet is, amiben a zseniális alkotópáros újra elmesélte Kapi hihetetlen eredettörténetét.
A KÖTET TARTALMA: CAPTAIN AMERICA 247-255.

Ed Hammond, Marvel szerkesztő (Panini UK) előszava:

Sokan első ránézésre ódivatúnak tartják Amerika Kapitány karakterét, még azelőtt, hogy a Marvel szuperkatonájának akár egyetlen képregényét a kezükbe vették volna. És tudod, mit? Igazuk is van. Kapi valóban divatjamúlt. Csodálatosan divatjamúlt. És pont ettől olyan érdekes.
Kapi 1940 decemberében feltűnt, és azonnal sikert aratott. Felbukkanása ugyan közel egy évvel megelőzte Amerika belépését a második világháborúba, mégis sikerült felszítania az amerikaiak náciellenes érzelmeit. A háború alatt katonák és gyerekek egyaránt rajongtak a szabadság őrzőjéért, aki meghiúsította Hitler terveit, és legyőzte az újabb és újabb náci szupergonoszokat.
A háború után Steve Rogers eltűnt a süllyesztőben, de 1963-ban a Marvel szerkesztője, Stan Lee új életre keltette. Bár továbbra is született hazafiként, elszántan harcolt a világban jelen lévő zsarnokság és elnyomás ellen, Lee új csavart vitt a karakterbe: ő lett az időn kívüli ember. Miután 20 évig raboskodott jégbe fagyva, Kapi egy új világban ébredt, amiből hiányzott a háborús években egykor tapasztalt morális bizonyosság.
Azt mondják, hogy a gazdasági világválság szülöttei, akik fiatalon átélték a második világháború borzalmait, az új idők legnagyszerűbb generációját alkotják. Kezdeti nehézségeik dacára ezek a férfiak és nők végigharcolták az életüket, hogy jobbá tegyék maguk körül a világot, mindezt pedig nem hírnévért és elismerésért tették, hanem pusztán azért, mert így volt helyes.
Amerika Kapitány bizonyos szempontból ezt az ideált testesíti meg. Ő is a „legnagyszerűbb generáció” tagja. Csak helyesen akar cselekedni ebben a morálisan egyre szürkébb modern társadalomban, az ebből fakadó konfliktus pedig esszenciális olvasmánnyá emeli a kalandjait. Visszatérése óta Kapit sokszor használták az amerikai társadalom tükreként. Az olyan megosztó események, mint a Watergate-botrány, a vietnámi háború, a reaganizmus vagy a terror elleni háború mind utat találtak maguknak a történeteibe, méghozzá nem egyszer meglepő eredményekkel.
Számomra Roger Stern és John Byrne kilenc részes Amerika Kapitánysztorija verhetetlen. A főhős ebben nemcsak Batrockal, Strucker báróval és Mr. Hyde-dal küzd meg, de itt kap helyet az egyik legfontosabb története, a Kapitány, az elnökjelölt is – ami tökéletesen demonstrálja, hogy karaktere az amerikai nép potenciálját testesíti meg, és nem a kormány eszközeként funkcionál. És akkor még ott van a Vér a lápon is. Britként persze vádolható vagyok némi nemzeti elfogultsággal, de szerintem te is úgy leszel majd vele, hogy ez egy izgalmas történet meglepően szívszaggató befejezéssel. Stern és Byrne sztorifolyamát végül egy fantasztikus, 40. évfordulós képregény zárja, benne Kapi eredetének ikonikus elbeszélésével.
A karakter első megjelenése óta alkotók generációi gondolták újra, hogy mit is jelent pontosan a szabadság élő megtestesítőjének lenni. Most, 80 évvel a debütálása után a csillagos-sávos katona még mindig a demokrácia és a szabadság ikonjaként ragyog, messze túlnőve azokon a határokon, aminek védelmére megszületett.

Előzetes:

A kötetben felsorolt, magyarul is megjelent ajánlott olvasmányok:

  • Amerika Kapitány: A Tél Katonája (NMK 7.)
  • Amerika Kapitány és Sólyom: Titkos Birodalom (NMK 73.)