A smaragd melák szomorú és felemelő történelmének egy részlete – HULK: A háború kutyái

Pókemberből viszonylag sok van, szimbiótából számtalan, Thorból is volt legalább három, Amerika Kapitány se az egyetlen, és sorolhatnánk…
Az egyedi identitások definitív volta eltűnt, pár évtized alatt felemésztette a fénysebességgel táguló képregényuniverzum. Régen minden jobb volt, de legalábbis önazonos.

Bruce Banner ugyan viszonylag egyedi (nem tudom, nem klónozták, feltámasztották vagy bármi más módon replikláták-e, de biztosan), Hulkból viszont rengeteg van.

(Ki ismeri majd százötven év múlva az összes Pókembert?)

A Kingpin kiadó kiadányai, vagy a Nagy Marvel Képregénysorozat ötödik kötete, a Néma sikolyok már ízelítőt nyújtott a Bruce Banner elméjében jelen lévő Hulkokból, az élvhajhász Joe Fixitből, az okos Professzorból Peter David és Dale Keown kitűnő tolmácsolásában.

Jelen kötet a leginkább a Rozsomák: Eredet miatt ismert Paul Jenkins író és Ron Garney rajzoló munkája, és még mélyebbre vezet, még több Hulkot ás elő Bruce Banner szürkeállományából.

A háború kutyáia kilenc füzetből álló kötet címe – több jelentésű kifejezés. Konkrét értelemben a háborúban bevetett kutyákat jelöli, átvitt értelemben pedig a háborún nyerészkedő gazembereket. Ebben a történetben mindkettőre van példa.

Hulk tehát háborúba indul, mint mindig, amikor nem a háborútól megcsömörlötten üldögél valahol magányosan. Vagyis valaki megint háborút indít utána.

Hősünk egy titokzatos, nagy hatalmú katona után kezd nyomozni, miközben ritka betegségére keres gyógymódot régi iskolatársánál és szerelménél. A kezelés nem várt eredményekhez vezet, és felszabadít egy-két Hulkot. A katona, akitől még Nick Fury is távol tartja magát, aki (természetesen) megrendelte a Kennedy-gyilkosságot, kirobbantott jó pár háborút, okkal keresi Mokányt. Ez az ok (természetesen) a kötet legvégén lepleződik le, azonban, mivel folytatásos történetbe ágyazott kerek kalandról (Hulk vol. 2. 12-20.) van szó, a folytatásban még nagyobb kihívással kell majd szembenéznie Bruce-nak.

Paul Jenkins a bevezető szerint „sajátos történetet” mesél. Ez így van, jó hosszan, és sok-sok szöveggel tárja fel előttünk Banner személyiségét. A történet szinte minden más eleme, a nagy ív, a gerinc csigolyái sablonokból épülnek fel. Így sajátos elegye a pszichologizáló és a B-akciófilmes megközelítésnek. A zseniális tudós helyett egyszerű emberként mutatja be Bannert. Nincsenek vendégszereplők, Dr. Samson az egyetlen, de ő se szuperhősködik, csak elemez, Hulk és Bruce intéznek mindent. Visszatérő elem a zöld óriás történetében a szülő-gyerek viszony, a különféle felelősségek.

Ron Garney kiváló rajzoló, a kilencenes évek meghatározó képregényoldalait rajzolta, itt a külső valóságban, Bruce Banner elméjén kívül játszódó részek szabályosabban panelezettek, míg ami belül történik, szabálytalan panelezésű. A szabályosak közül néhány oldal már a kétezres évek letisztultságát idézi, míg néhány az egész oldalas háttérre illesztett képekkel, átlógásokkal, belógásokkal átpörgetve kreatívan kaotikusnak tűnik, olvasás közben azonban nem tűnik fel ez a sokszínűség, kiegyenlítődik egy több értelemben „színes” látványban.

Nem könnyű olvasmány, nem egy „Hulk zúz” kaland, se nem fantasy, és viccesnek se vicces, talán picit megrendítő, de hát ez a többszörösen visszaeső módon nyomorult Banner mikor nem az? A kötet végigolvastával újra megértjük, miért nem könnyű hősünknek, tisztába jövünk a karakter összetettségével, elmélázunk a smaragd melák szomorú és felemelő történelmének egyik részletén.

Lénárd László

Cím: HULK: A háború kutyái (MLH005)
Sorozat: A MARVEL LEGNAGYOBB HŐSEI K.GY.
Szerző(k): Paul Jenkins, Ron Garney, Mike McKone, Sal Buscema, Mark McKenna, Steve Buccellato, Jason Wright, Joe Rosas
Kiadó: Hachette
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 240 oldal
Megjelenés: 2021.10.30.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu