Miből lett a cserebogár – Sólyomszem: A céllövő

Ha híres íjászokra gondoltunk, régebben szinte biztosan Robin Hood (Mándy Iván Delfin-könyve vagy az Errol Flynn-film) jutott eszünkbe először.
Tell Vilmos (hányszor láttuk makaó közben azt a lapot).
Később jött Legolas, majd Zöld Íjász, Sólyomszem, néhány éve Katniss Everdeen és Fehér Farkas (Mónus József).

Sólyomszem épp lefutó sorozatával szinte egy időben érkezett meg a Marvel Legnagyobb Hősei képregénysorozat a lila íjászról szóló epizódja.
Hogy van-e értelme Clint Bartont Oliver Queen-nel összehasonlítani?
Sok tanulmány született a párhuzamos hősökről, másolatokról, egyértelmű nyúlásokról. Sorsukban, a képregények mondanivalójában, szinte mindenben eltér a két szereplő, kivéve, hogy az utóbbi évtizedekben, években komorabbak lettek ők is, ahogy sokan. Még ha meg is van a magukhoz való humoruk.

Zöld Íjász 1941-es debütálásával jóval megelőzi Sólyomszemet, nyolcvan éve jelent meg először, volt már ötven éves körül, aztán harmincas, és valahol azt írják, huszonöt éves. Sólyomszem fiatalabb, három év múlva lesz hatvan éve, hogy először megjelent, egy ötvenegy éves színész játssza a vásznon, aki ránézésre harminc és negyven között van.

Zöld Íjásznak huszonnégy féle trükkös nyila van, Sólyomszemét nem számoltam, de valószínűleg ugyanennyi.

Zöld Íjász harmincadik az IGN Top 100 Szuperhős-listáján, Sólyomszem negyvennegyedik.

Zöld Íjásznak komoly és képregénytörténelem-formáló sztorijai voltak, népszerűsége töretlen, Sólyomszem kisebb kitérőkkel is utcai harcos maradt, a Travolta-effektussal, miszerint egy ideig nagyon népszerű, aztán nem érdekel senkit, majd jön egy jó szemű rendező, és újra a sztár felett csillog a népszerűség diszkógömbje.

Sólyomszemet Matt Fraction és David Aja húzták ki a középszerből tíz évvel ezelőtt. David Aja mesterien megalkotott oldalai azonnal a kreatív képregényezés iskolapéldái lettek. A Marvel Legnagyobb Hősei szerkesztői – talán az esetlegesen folytatódó fekete sorozatba van betervezve az említett Fraction-Aja mestermű – a vörös sorozatba Mark Gruenwald 1983-as négy részes minisorozatát választották két Stan Lee-történet mellé (Don Heck és Dick Ayers rajzolókkal).

És milyen ez a kötet?

A Stan Lee-történetek – a karakter bemutatkozása és csatlakozása a Bosszú Angyalaihoz – csapongók, mintha rohamtempóban készültek volna, a „Főnök” írt ennél sokkal átgondoltabb, kiműveltebb vagy szórakoztatóbb eredetet is. Mintha hirtelen szükség lett volna valakire, és a szokásos panelekkel (sőt, egészen elképesztő egyszerűsítésekkel) körbebombázva már meg is született egy új… szupergonosz? …szuperhős? …majd eldöntjük, mi legyen belőle.

Bár a The Avengers 16. éppen fontos sztori, hiszen ebben a számban csatlakozik a csapathoz Higanyszál, Vörös Wanda és Sólyomszem, ezek a történetek vagy jól öregszenek vagy nem, sokszor izgalmasabb a visszaemlékezés rájuk ötven év elteltével, mint az eredeti sztorik (lásd a Káosz!-t) Mark Gruenwald, író-rajzoló-szerkesztő (a nyolcvanas évekbeli Marvel-kézikönyvegyik alkotója, a Quasar, a Squadron Supreme és egyéb Marvel-címek szerzője) minisorozata is inkább nosztalgiafaktora miatt lehet érdekes annak, aki még nem ismerte.

Mit várhatunk egy olyan történettől, ahol az ellenfeleket Néma Bérgyilkosnak, Robbanófejnek, Csodabogárnak hívják? Ahol Clint még ugyanúgy néz ki, mint Amerika Kapitány, szőke, kék szemű, széles állkapcsú, szertelen, érzékeny, sértődős, gyerekes, nem túl kedvelhető alak? Várni épp bármit várhatunk – amit kapunk, az sok szép perspektíva, szép külső és belső képek épületekről, berendezésekről, emberekről, a városról egy többszöri olvasásra is könnyen felejthető történettel.

A lila pillangómaszkos, álmacsó Clint Barton már régen a múlté. Bár néha nem árt felidézni, miből lett a cserebogár.

Lénárd László

Cím: SÓLYOMSZEM: A céllövő / A nagy őrségváltás (MLH007)
Sorozat: A MARVEL LEGNAGYOBB HŐSEI K.GY.
Szerző(k): Stan Lee, Don Heck, Jack Kirby, Dick Ayers, Mark Gruenwald, Brett Breeding, Bob Sharen
Kiadó: Hachette
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 152 oldal
Megjelenés: 2021.11.27.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu