A legyőzhetetlen Vasember: Dráma és diadal (NMK #76)

Cím: A legyőzhetetlen Vasember: Dráma és diadal (NMK #76)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Stan Lee, Archie Goodwin, Gene Colan, Johnny Craig, Frank Giacoia, Dan Adkins, Johnny Craig
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2020.11.19.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu
Bevásárlólista: Loading

A tudós playboyt, Tony Starkot millióan irigylik.
A férfiak legszívesebben a helyében lennének, a nők pedig a társaságában.
De csak néhányan tudják, hogy a milliárdos üzletember még ennél is hihetetlenebb életet él, hisz ő a legyőzhetetlen páncélos hős, Vasember.
Legyen szó a vállalata átvétele, vagy az olyan gazfickók ellen folytatott harcról, mint a Mandarin, Félarc, vagy Titánember, Tony Stark esküt tett, hogy fellép az igazságtalanság ellen.
Öltsön az bármilyen formát…

A gyűjtemény a Tales of Suspense 91-99., az Iron Man and Sub-Mariner 1. és az Invincible Iron Man 1-4. számát tartalmazza.

Előszó:

1968-ra a Marvel és seregnyi szuperhőse vitathatatlan népszerűségnek örvendtek. Az eladások hihetetlen növekedését kihasználva Martin Goodman, a kiadó vezetője, számos hirdetésben büszkélkedett vele, hogy az év során az egyes címek összesen akár évi 65 millió példányban is elkeltek! A cég ekkor kiszabadulhatott végre a terjesztők szorongatásából. Ettől fogva már nem kényszerültek olyan megoldásokra, hogy két szuperhős jelenjen meg egyazon kiadványon belül, így például a Tales of Suspense-ben vagy a Strange Tales-ben szereplő Vasember, a Hulk és Amerika Kapitány is megkaphatták saját sorozatukat.
Gene Colan, a XX. század egyik legnagyszerűbb rajzolója gondoskodott arról, hogy a páncélos Bosszúangyal a Tales of Suspense sorozatából átköltözzön A legyőzhetetlen Vasember oldalaira. Colan legendás munkát végzett a Marvelnél. Ahelyett, hogy a Marvel saját rendjét, Jack Kirby és Steve Ditko lefektetett szabályait követte volna, saját úton indult el. Munkáiban a karakterek változékony, intenzív érzelemvilága olyannyira jelentős, hogy Tony Stark érzelmei akár a sisakjáról is leolvashatóak, a szem- és szájrés alakjának variálása miatt szinte láthatjuk az arckifejezéseit. A hangsúlyos árnyékolás emellett drámaiságot és mélységet kölcsönzött a képregénynek, ami még a Marvel kiadványok oldalain is ritkaságnak számított. Nem is csoda, hogy amikor a kiadó 1972-ben elindította a Tomb of Drakula címet, Colant választották ki illusztrátornak (a Stan Lee-vel való kisebb félreértést követően — amiről a függelékben részletesen beszámolunk), és végül mind a 70 számot ő rajzolta.
Vasember ezüstkori történetszála kitűnő példa Tony Stark közismert playboyként való ábrázolására. Magángépén repked az egzotikusabbnál egzotikusabb helyekre, gyönyörű nőkkel ismerkedik meg, miközben bizarr, világuralomra törő gonosztevőkkel küzd. Stan Lee remekművében szinte egy páncélos James Bondot hozott létre, de közel sem csupán gondtalan kalandozásról van szó. Bár Lee korábban kerülte a vietnámi konfliktus feldolgozását a Marvel képregényeiben, Stark szakmájából adódóan elkerülhetetlenné vált, hogy részt vegyen a háborúban. Napjainkban talán naivnak tűnhetnek ezek a történetek, de a Marvel bátorságára vall, hogy a konfliktus ilyen emberi feldolgozásával is megpróbálkozott Lee és csapata.
Olvassátok csak, hiszen a páncélos hős egy újabb klasszikussá vált kalandjával készültünk nektek!

Előzetes: