A csodálatos Pókember – Pókember nincs többé! (NMK #88)

Cím: A csodálatos Pókember – Pókember nincs többé! (NMK #88)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Stan Lee, John Romita Sr.
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2021.05.20.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

A mindig barátságos és közkedvelt Pókembernek köszönhetően hálóhintázzunk vissza a hatvanas évek klasszikus kalandjaihoz.
A Keselyű, a Rengető, a Gyík és megannyi ellenféllel folytatott küzdelem után a Hírharsona szerkesztője, J. Jonah Jameson tovább folytatja lejárató kampányát Póki ellen, amitől Peter végül lelkiismereti válságba kerül.
Vajon talál-e módot, hogy folytathassa kettős életét, vagy tényleg nem lesz többé Pókember?

A gyűjtemény a The Amazing Spider-Man 44-50. számait tartalmazza.

Előszó:

Három évvel azt követően, hogy Pókember bemutatkozott az Amazing Fantasy utolsó számában, a falmászó sorozata kirobbanó siker lett. A kettő között Stan Lee és Steve Ditko eredményesen fektették le a sorozat alapjait, megtalálták a karakter „saját” hangját, és kiötlöttek egy sor, mára klasszikus gonosztevőt és barátot, akik mind a mai napig visszatérnek a képregények oldalain. Bár akkoriban Pókember számára nem volt megállás, Ditko mégis elhagyta a címet.
Lee egy ideje már sejtette, hogy alkotótársa hamarosan távozni fog, ezért időben gondoskodott az utódról — John Romitáról. Romita ma már igazi legendának számít, de ekkor nem volt több egy tehetséges, ám ismeretlen művésznél. Romita eleinte Ditko stílusát utánozta, meg volt ugyanis győződve róla, hogy vissza fog térni a nagy előd. Aztán mikor egyértelmű lett, hogy ez nem fog megtörténni, elkezdte fokozatosan lebontani a sorozat jól megszokott, visszafogott stílusát, a helyébe pedig határozottabb megjelenést gondolt ki. Megnövelte Póki testarányait, izmosabbá és határozottabb fellépésűvé tette. Ami Petert illeti, Romita a romantikus képregények rajzolásával szerzett tapasztalataiból merítve el akart távolodni a Ditko-féle, kissé esetlen karaktertől, és egy jóképű, fiatal férfit varázsolt belőle. A szereplők küllemének változásaiból következett, hogy Stan Lee még inkább kidomboríthatta a történetek szappanopera jellegét. Bár Pókember sorozata már akkor is sikeres volt, Romita új karaktertervei és az irányváltás tették igazi ikonná Pókfejet.
Ez a korszak az abszolút csúcs, és emiatt volt rendkívül nehéz a mostani kötetünkben szereplő történetek kiválasztása, hiszen mindegyik klasszikus! A válogatott sztorik egytől egyig zseniálisak, és ügyesen kombinálják Póki szuperhős hivatását Peter privát életének problémáival — igazi kincs mind. A kötet az egyik legemlékezetesebb sztorival zárul: Pókember nincs többé! Egy meghatározó, lélektani kaland, amiben Peter megkérdőjelezi saját (hős)szerepét, plusz ehhez fűződik minden idők egyik, hanem „a” leghíresebb borítóképe is.
Ditko és Lee alkották meg őt, de igazán John Romita tehetségének köszönhető, hogy Pókember ilyen szép pályát futhatott be, és hogy a The Amazing Spider-Man sorozat rövid idő alatt a kiadó zászlóshajójává vált. Az évek során rajzolók és írók sokasága segítette hozzá a világsikerhez Pókembert, de semmi kétség, hogy „Jazzy” Johnnál tette meg első lépéseit a világhírhez vezető úton.

Előzmények:

Egy radioaktív pók harapása miatt, a középiskolás Peter Parker csodálatos módon pókszerű képességekre tett szert. Miután szeretett Ben bácsikáját lelőtte egy betörő — akit korábban Peter elkaphatott volna — Peter rádöbbent, hogy a benne rejlő erővel hatalmas felelősség jár. Így Pókemberként most New York utcáit védi.
Habár a szuperhősködést nehezen tudta összeegyeztetni a középiskolás életével, végül sikeresen leérettségizett. A Pókember-létből fakadó tapasztalatok Petert sokkal magabiztosabb fiatalemberré
változtatták, és miután beiratkozott az Empire State Egyetemre, összebarátkozott pár csoporttársával is, mint Harry Osborn és Gwen Stacy. Sőt, még Flash Thompsonnal, egykori középiskolai nemezisével is elásta a csatabárdot. Peter nemrég találkozott Mary Jane Watsonnal, May néni szomszédjának, Anna Watsonnak unokahúgával.
Annak ellenére, hogy Peter közösségi élete magasabb szintre lépett, hálószövő alteregójának népszerűsége — főleg a Hírharsona című napilap kiadója, J. Jonah Jameson állandó szerkesztői kirohanásainak köszönhetően — a földet verdesi. Habár az újság állandóan igyekszik rossz fényben feltüntetni a közkedvelt Pókit, Peter még mindig azzal keres pénzt, hogy a Harsonának adja
el a Pókemberről készített fotóit.

Előzetes: