8. Nemzetközi Képregény Fesztivál – Budapest

A Magyar Képregény Szövetség immár 8. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét, mely idén új néven, nemzetközi képregényes vendégsereggel, a Millenáris Teátrumban várja a gyűjtőket, érdeklődőket, családokat május 12-én, szombaton 10 órától.

PROGRAMOK: A rendezvény a képregény minden területét egyesíti: vásár, kiállítások, szakmai és szórakoztató programok, vetítések, játékok, képregényes rögtönzések. Kiemelt vendégünk Lengyelország lesz, és reflektorfénybe állítjuk az idén 50 éves Pókembert és más szuperhősöket. Természetesen lehet majd fotózkodni a megjelenő cosplayesekkel és ismét kivonul az 501-es légió Darth Vader felügyeletével.

VÁSÁR: Ezúttal is több újdonságot időzítettek a kiadók a fesztiválra, és számos korábbi kiadványt jelentős kedvezménnyel kínálnak. A már bejelentett új képregények listája: Majd, ha Fagy!, Charax 3: Enumeratio, Fekete-Fehér Képregénymúzeum 10: Sajdik Ferenc, Kalyber Joe 2 (felújított változat), Marvel + 3, Papírmozi 6, Rocksztár leszek, mama!, Sötét kor 1, Walking Dead 4.

KIÁLLÍTÁSOK: A helyszínen három kiállítás lesz látható csak a rendezvény napján: a Lipcsei Könyvvásárra készült nemzetközi Comics and Comments leporellók, a finn kezdeményezésre készült Nordicomics és egy különleges tisztelgés Pókember és társai előtt. A fesztiválhoz kapcsolódóan pedig egy lengyel kiállítás nyílik a Polonia Novában.

KÜLFÖLDI VENDÉGEK: Lengyelországot Tomasz Tomaszewski és Robert Trojanowski képregényrajzolók és Piotr Kasiński, a lódzi képregényfesztivál igazgatója képviseli. Standdal lesz jelen az osztrák Radar és Tonto Comics színeiben Simon Häussle, Szlovákiából pedig a Radovan Šenšel és Batay László, azaz az F_art-comixes csoport látogat el hozzánk.

MAGYAR ALKOTÓK: A hagyománynak megfelelően jelen lesz a hazai képregényrajzolók és -írók többsége, köztük a friss Korcsmáros Pál-díjas Felvidéki Miklós és a fesztivál dizájnját jegyző Fritz Zoltán. Számíthatunk a Pinkhell és a 5 Panels alkotógárdájának a jelenlétére, és többen részt vesznek közös rögtönzésben is.

KÉPREGÉNYCSATA és EGYÉB RÖGTÖNZÉSEK: A tavalyi fesztiválon nagy sikert aratott „Comic Battle” sorozat ezúttal is folytatódik, újabb ötletekkel és villámgyorsan végrehajtandó feladatokkal. Nyugodtabb körülmények között, de rövid idő alatt készülnek majd helyben képregények megadott témára.

DÍJÁTADÁSOK: Hetedik alkalommal kerül sor az előző naptári év legjobb képregényeit jutalmazó Alfabéta-díjak átadására, három kategóriában: kép-regény, kép-novella és kép-sor. Ugyancsak a fesztiválon hirdet eredményt a Magyar Kerékpárosklub Bringázz a Munkába képregénypályázata.

BESZÉLGETÉSEK, ELŐADÁSOK: Harza Tamás az 50 éves Pókemberről tart előadást, kritikusok mutatják be az év képregényfilmjeit, és áttekintjük a digitális képregénykiadás jelenlegi helyzetét különböző területeken. Több alkotó is bemutatja munkamódszerét, köztük külföldi vendégeink is.

KONZOLOK: A fesztiválon – a decemberi Hungarocomixhoz hasonlóan – konzolok előtt is elüthetik az időt az érdeklődők. A várható felhozatal: Kinect Star Wars, Kinect Pixar Rush, és egyéb játékok.

Várható megjelenések és új kötetek adatlapjai

[catlist name=8MKF]

Oldalak: 1 2