Nemsokára Képregényfesztivál!

Az utolsó hétbe fordultunk, mi több, már csak néhányat kell aludni a 8. Nemzetközi Képregényfesztiválig. A Kepregeny.net vonatkozó oldalán szépen fel vannak sorolva a megjelenések, de azért én végzek egy kis virtuális szemlét, mit lesz érdemes beszerezni a hétvégén.

Idén csak első blikkre tűnik kevésnek a megjelenés, ha jobban megnézzük, ismét csak embernek kell lennie a talpán annak, aki képes mindent azonnal megvásárolni.

Az egyik legizgalmasabb pult idén minden bizonnyal a (magyarosan ‘az’) 5Panels csapatának asztala lesz, ahol rögtön három újdonságot is beszerezhetünk. A rendkívül ikonikus busók főszereplésével készült Busó-járás: Majd ha Fagy! című kiadvány már csak azért is kötelező vétel, mert azzal egy szimpatikus képregényalkotó csoportot támogatunk, de az sem egy utolsó szempont, hogy az utóbbi évek legszerethetőbb, és legprofibb (rajzilag mindenképpen) karaktereit nekik köszönhetjük. Nem mellesleg állítólag a képregény mellé busó-akciófigurákat is beszerezhetünk, melyek kézzel készültek, úgy, ahogyan azt kell.

Ugyancsak a 5Panels asztalánál találjuk majd Papp Imre Deveraux című képregényét, egészen pontosan a második széria befejező részét Adj még édes álmokat címmel! De egy igazi nagyágyú is felkerül arra a bizonyos pultra. Tálosi András (Spuri) zseniális Charax-szériájának harmadik részével jelentkezik, ami ha csak fele olyan jó lesz, mint az első két füzet, akkor nincs okunk félelemre. Persze amúgy sincs, Hosszúvölgy és lakóinak első fellépése igazi meglepetés volt néhány éve, most már egyenesen szenzáció!

Szerzői vonalon továbbmozdulva, aki anno lemaradt volna a Kalyber Joe 2. kötetéről, az most a Kingpin jóvoltából megjelenő, felújított kiadást gyűjtheti be.

Mlinkó Zoltánnak a Facebook-on nemrég bejelentett Dimenzióváltás című füzetébe is érdemes lesz belelapozni. Sok információnk nincs erről a szerzői kiadványról, a Facebook-oldalán is csak a borítót nézhetjük, de mindig öröm egy újabb név feltűnése.

A Berlin című könyvével a hazai képregényes életbe betoppanó Comicsmania kiadó ezúttal határainkon belülről választott, és a már ezernyi helyen feltűnt, nagy népszerűségnek örvendő Rocksztár leszek, Mama! stripsorozatot adja ki. Ha minden igaz, akkor 112 oldalas kiadványról van szó, ami ha 1) tetszettek az eddigi képsorok, vagy 2) zenész vagy, netán 3) akarsz lenni, kötelező vétel.

A Nero Banco Comix ezúttal is mélyen a zsákjába nyúlt, és most sem állt meg egyetlen kiadványnál. Az általam leginkább várt Papírmozi 6. számával jelentkezik, ezúttal jóval több képregénnyel, de azért még jócskán cikkekkel is megbolondítva. Mint ahogy az 5. számhoz írt cikkemben kitértem rá, még mindig az egyik legfontosabb megjelenési felületnek tartom ezt a kiadványt, ezért külön örülök, hogy a csemegének számító külföldi nevek mellett ismét találkozhatunk magyar alkotókkal. Ja és lesz benne buborékhámozás Corto Maltese kapcsán!
A kiadó másik kiadványa a Paginas Amarillas/Szaknévsor címre hallgat, amiből egy rövid előzetest már megnézhettünk az MKSZ blogján. Ezt egyébként alkalmam nyílt elolvasni még megjelenés előtt: egy nyolc oldalas kiadványról van szó, ami az 50 példányával igazi, gyűjtőknek való füzet. De ha valaki a Képregényfesztivál kézzel fogható emlékeként szeretne valamit hazavinni, az is bátran tegyen vele egy próbát. A Paginas Amarillas projekt Radovan Šenšel és Bakay László ötlete, a kettejük alkotta F_Art Comixes kiadványa. A nyolc oldal egyébként oldalanként néhány portrét és alá írt szövegeket tartalmaz nagyjából Dolák-Saly Róbert könyveinek színvonalán – már ami a küllemet illeti, a poénok sajnos itt-ott túl direktre sikerültek. Sajátos egyvelege ez képnek és szövegnek (állítólag egy hosszabb lélegzetvételű, készülő mű részlete ez a nyolc oldal), ami meglepetést nem okoz, de egy nemzetközi képregényfesztiválon a külföldi vendégalkotók underground füzete mindig csemege, akárki készítse is el azt.

Az a jó, hogy már úgy nagyjából tizenöt perce írom ezt a cikket, és szinte csak magyar kiadványokról beszéltem. Ja és még mindig nincs vége a sornak.

A Windom ezúttal egy igazi kincset tár elénk: a Fekete-Fehér Képregénymúzeum 10. füzetében a legendás rajzolót (rajzfilmest), Sajdik Ferencet helyezik a fókuszpontba, és a mester kevésbé ismert képregényeit olvashatjuk benne. Már a borító megér egy misét: meglepne, ha sok példány maradna a fesztivál végén gazdátlanul.

Aztán: a Producer.hu végre kihozza a Sötét kor első rendes számát. A képzett és tehetséges képregényesek közreműködésével elkészült füzet most talán megvillantja az igazi sztorit, és mindazt, amit a folytatásoktól várhatunk, mert a nulladik szám alapján millió és egy felé indulhat el a cselekmény. Minden esetre kötelező vétel, addig pedig marad a keresztbe font ujj, és az izgalom: remélem lesz olyan jó, mint a sorozat marketingje. (Ami újabb fordulatot vett, egy ideje Sötét kor-os pólót is lehet a producer.hu webboltjában vásárolni.)

Végül, de nem utolsó sorban a Kingpin a Marvel + harmadik füzetével hódít, a Vad Virágok pedig kihozza a régóta várt Kázmér és Huba képeskönyve lusta vasárnapokra című kötetét, amiben az első néhány kötet vasárnapi képsorai vannak egybegyűjtve egy bónusz történettel – színesben.
De lesznek zombik is, újra: a kepregeny.hu az eszméletlenül népszerű (és eszméletlenül jó) Walking Dead negyedik könyvével érkezik a Fesztiválra.
Utolsó hírként pedig kiderült, hogy a Linea Comics újra megjelenteti Zórád Ernő Egy jenki Artúr király udvarában című képregényét egy kísérő tanulmánnyal Verebics János tollából.

Fritz Zoltán plakátja pedig még ennyi nézegetés után is zseniális: