2. Szegedi Képregényfesztivál

Frissítve fotókkal. Másodjára kerül megrendezésre a legjelentősebb „vidéki” képregényes rendezvény. Íme a részletes program.

[toc]Ahogy tavaly, idén is az alábbi főbb elemek biztosítják a tartalmas programot: előadások, kiállítások, játékok, „örömrajzolás” az alkotókkal és vásár a képregény kiadók és forgalmazók kínálatából, valamint záróprogramként animációs film érdekességek vetítése.

Időpont és helyszín

Időpont: 2010. november 13. (szombat) 10.00-18.00 óra + 18.30-tól estig
Helyszín: Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár
6720 Szeged, Dóm tér 1-4.
(10:00-18:00)
valamint:
Grand Café
Szeged, Deák Ferenc u. 18.
(18:30-tól)

A belépés díjtalan.

Program:

10:30-11:00 Képregény fapapucsban – előadó: Pilcz Roland
Miközben nálunk gyerekcipőben jár a képregénykultúra, vajon mi a helyzet a „fapapucsos képregénynél”? Hollandia apró ország, mégis annál szembetűnőbb mikor egy képregényfesztivál egész várost képes elfoglalni. Rövid képes beszámoló a Stripdagen Haarlem-en szerzett élményekről.

11:00-11:30 Atomizált múltból a fényes jövő felé – előadó: Tóth László
Az ötvenes évek atommániájától a science fiction képregény aranykorán át a televízió térfoglalásáig. Az új energiaforrás és az ufó-észlelések mintegy új teret nyitottak a földi civilizáció továbbgondolására, az inváziós történetektől az űrkolóniákon át egészen a tragikus poszt-apokaliptikus jövőképig.

11:30-12:00 Az aranykor megrontása ­– a „bekódolt” ifjúság? – előadók: Váradi Gábor és Szabó Gergő
Előadás felvázolja, hogyan változott a korábban a hazafias összefogást elősegítő képregény megítélése, fogadtatása az 1950-es évek Amerikájában. Megismerhetjük, hogyan viszonyult a háború utáni, kertvárosi társadalom a képregények lapjain ábrázolt drog-, deviancia- és erőszakhullámhoz; hogyan hatottak ezek az ifjú olvasókra; és miként alakította át, szinte megszüntetve a korábbi évtizedek vezető médiumát.

12:00-12:20 SZÜNET

12:20-12:50 Az indián mítosz a képregényekben és a valóság – beszélgetés Fujkin Istvánnal, előadók: Kertész Sándor és Fujkin István
Fujkin István a Wikipédián
Fujkin István honlapja

12:50-13:20 Promenád a gyönyörbe – sikerkalauz magyar képregényalkotóknak – előadók: Vadas Máté és Torjai Ádám
Az alkotók az eddigi képregényes pályafutásukat mutatják be, annak „fentjeivel”, és „lentjeivel”. Megismerkedhetünk korai munkáikkal, a szerzők betekintést nyújtanak az alkotási folyamatokba, valamint annak változásaiba az évek során. Egy tipikusan keserédes magyar történet vár ránk, ahol végkövetkeztetés: Csak azért is sikeres vagy, ha szereted, amit csinálsz!
A páros Gór láncai képregényének első része oldalunkon
És ugyanennek második része

13:20-13:50 Usagi kontra Kensin: párhuzamos képregényelemzés 3+1 menetben – előadó: Bayer Antal
A hazánkban egyaránt a kilencedik köteténél tartó Usagi Yojimbo és Ruróni Kensin sorozatok témája hasonló: egy magányos japán harcos kalandjairól és vándorlásairól szólnak. Három szempontból hasonlítjuk össze a két képregényt: a szöveges és a képi elemek használatának, illetve a narrációs technikáknak a tekintetében. Befejezésül kitérünk arra is, hogy milyen módon használja a nyugati stílusban készült Usagi a keleti kultúra, illetve a Kensin manga az amerikai comics elemeit. A gazdagon illusztrált előadást Bayer Antal, a Buborékhámozó képregényes szaklap szerkesztője tartja.

13:50-14:10 SZÜNET

14:10-15:30 Kincses Kolozsvártól Rákosszentmihályig – beszélgetés az örökifjú Rusz Líviával, a „Csipike, az óriás törpe” megalkotójával – előadók: Kiss Ferenc és Rusz Lívia
Rusz Lívia grafikus, festőművész és képregényrajzoló lesz a Somogyi-könyvtárban rendezett II. Szegedi Képregényfesztivál díszvendége. A kolozsvári születésű művész Csipike, a törpe mesekönyv-illusztrációi majd képregény-sorozata mellett megrajzolta még többek között Verne Kétévi vakációját, Kempelen Farkas sakk-automatájának történetét (A turbános titka), Tolkien A babó című regényét – ugyancsak képregények formájában.
A 80. születésnapját szeptemberben ünneplő Rusz Lívia munkásságáról szóló könyvet a művésznővel közösen mutatja be a kötet szerzője, Kiss Ferenc.
Rusz Lívia a Wikipédián
Rusz Lívia a db.kepregeny.net oldalon
Rusz Lívia bibliográfia a wiki.kepregeny.net oldalon

15:30-16:00 SZÜNET

16:00-16:30 Karakterek 3D-ben – előadó: Rozgonyi Zalán
3D-s karakterek építése: a megjelenés csak egy dimenzió. De kell még másik kettő, amitől egy karakter életre is kel – hogy a történet se legyen lapos.

16:30-17:00 Művészet vagy üzlet? – a Shuukan Shounen Jump felemelkedése és tündöklése – előadó: Márki Szabolcs
Az előadás alapvetően történeti áttekintést kíván adni Japán – és ezáltal a világ legnépszerűbb, hetente megjelenő manga antológiájáról. Hogyan lett az egykori 3. helyezettből piacvezető lap? Mi a sikerük titka, kitekintés a nagyobb címekre, különösen az itthon is megjelentekre. Minek köszönhető a 90-es évek aranykora, majd az azt követő hanyatlás, illetve merre tart ma a magazin?

17:00-17:30 Lencsilány és egyéb vidámságok – előadó: Lakatos István és Szabó Zoltán Ádám
Lakatos István az utóbbi néhány évben korábban soha nem látott lendületre kapott fiatal képregényalkotó hullám széles közönség által is kedvelt tagja. Ismertségét több szakmai díj és elismerés övezi. Első egészestés, önéletrajzi elemekkel tűzdelt kötete idén jelent meg „Lencsilány” címmel. Mindezek ellenére a hazánkra jellemző szűk piac nem kecsegteti nagy reményekkel. Minderről, valamint hatásokról, skatulyákról, alkotási folyamatokról és egyéb vidámságokról beszélget az alkotóval Szabó Zoltán Ádám, a kepregeny.net portál és a Panel képregényes szaklap szerkesztője.
Lakatos István interjú a Geekzen

18:30-tól a Grand Caféban (Szeged, Deák Ferenc u. 18.) Rajzfilmek 8 mm-es filmszalagokon, eredeti technikával vetítve a Super 8-as akrobatacsoport közreműködésével

Kiállítás

A kiállítások pontos listája még nem végleges, de annyi biztos, hogy Rusz Líviától terjedelmes életműkiállítást tekinthetünk meg: könyvek, képregények és rengeteg eredeti rajz.
Rusz Lívia kiállítás válogatásáról a Panel blogon
Frissítés: Rusz Lívia életmű kiállításán kívül helyet kap egy Fujkin István tárlat, egy a képregénykötetek különböző formátumait, típusait szemléltető kiállíltás, valamint minden meghívott alkotó egy-egy tablón mutatja be, milyen képregényeken dolgozik jelenleg. Utóbbi kizárólag a fesztivál idejéig tart.

Meghívott alkotók

 • Pilcz Roland
 • Torjai Ádám és Vadas Máté
 • Pásztor Tamás
 • Lanczinger Mátyás
 • Lakatos István
 • Kuczora Zsolt
 • Emtrexx
 • Buela Péter
 • Koska Zoltán (?)
 • Kemenes Iván (?)
 • valamint: Rusz Lívia és Fujkin István, akik valószínűleg nem fognak a helyszínen alkotni, azonban ott lesznek

Vásár – kiadók és kereskedők:

 • Képregény nagyker
 • Pesti Könyvkiadó (?)
 • Fumax Kiadó
 • Régikönyvek.hu
 • Kingpin Kiadó
 • Vad Virágok Könyvműhely
 • Nyitott Könyvműhely

Bemutatkozó újdonságok

 • Rusz Lívia monográfia
 • Fujkin István monográfia
 • Színes Képregénymúzeum #1 – Rusz Lívia
 • Kázmér és Huba #8: Annyi a tennivaló!
 • Marvel Extra 1
 • Igazság Ligája kalandjai 2
 • Scott Pilgrim #3
 • Kuczora Zsolt: Hidegbéke
 • Stephen King: Setét torony #2

Közelmúltban megjelent képregények

Közelmúltban megjelent manga újdonságok: Warcraft Legendák 2 (Delta Vision), A tiltott szerelem szigete (Fumax), Annyira király vagy 5 (Vad Virágok), A vízisten menyasszonya 6 (Vad Virágok), Árnybíró 17 (MangaFan), Chrno Crusade 5 (MangaFan), Death Note 8 (MangaFan), Hellsing 9 (MangaFan), Love.Com 3 (MangaFan), Ruróni Kensin 9 (MangaFan), Esti tagozat 1 (Mangattack), Kanpai 1 (Mangattack), Hamlet manga (Agave), Rómeó és Júlia manga (Agave)

Szállás

Aki a rendezvény miatt leutazna Szegedre (és éjszakára ott is maradna), annak kedvezményes árú kollégiumi szálláshelyet tudnak biztosítani.

Video a fesztiválról

Emtrexx és barátai kifejezetten a Kepregeny Net olvasói számára készítették az alábbi videót. Köszönjük!
1. rész:

Letöltés: [download id=”84″]

Youtube:

2. rész:
Letöltés: [download id=”85″]

Youtube:

Oldalak: 1 2 3 4 5 6