Zavartalanul folytatódik a Sebők-sorozat – Villáminterjú Domján Zoltánnal

A Sebők Imre-életművet gondozó Windom kiadó idén tavasszal előfizetéses modellre tért át. Az időközben megjelent Egri csillagok és Tamás bátya kunyhója után nem érkeztek újabb információk a sorozattal kapcsolatban, ezért a kiadó vezetőjét, Domján Zoltánt kérdeztük a folytatásról.

windom-logo

Miért volt fontos, hogy a Windom változtasson kiadói stratégiáján, és előfizetésessé tegye a kiadványait? Elégséges számú előfizető jelentkezett?
Két dolog miatt volt fontos: az egyik, hogy végig tudjam csinálni a sorozatot belátható időn belül, a másik pedig, hogy meg szerettem volna tudni, mennyi gyűjtő van, akiket érdekel a sorozat, – hiszen ezekre a képregényekre főként ők kíváncsiak, és én is nekik csinálom. Többre számítottam, de természetesen be lehet fejezni a sorozatot ennyi vásárlóval is. Szerencsére mindig vannak, akik későn „ébrednek” és utólag jelentkeznek.

Idén, az új “rendszerben” eddig az Egri csillagok és a Tamás bátya kunyhója jelent meg. Mikor jön a következő, és melyik képregény lesz az?
Az októberi börzére jön ki Gleb Golubjov A piramis titka című fantasztikus története. Az év végén érkezik a Preludio 11 és a beígért ajándék kötet, az idei utolsó kettő viszont valószínűleg átcsúszik jövőre. Ami a továbbiakat illeti, terveink szerint Sebők mind a 104 képregényét ki fogjuk adni körülbelül 54 köteteben.

windom-egri-csillagok

Hogy zajlik egy Sebők-kötet előkészítése?
Ha meg van az eredeti oldal, akkor nincs sok munka: szkennelés több részletben a rajzok mérete miatt, utána pedig összeállítom a beszkennelt oldalakat. A hiányzó részeket Kiss Feri újságnyomataiból pótolom, de ezeket már nehezebb felújítani, mivel rossz minőségű papírra lettek nyomtatva. Időben változó, attól függ, hogy mennyi az eredeti oldal az adott képregényből és mennyi szabadidőm van. Az elején volt több segítségem, de mostanában egyedül dolgozom.