Ultimate Universe News #60

Szervusztok, és utólag is BOLDOG KARÁCSONYT! Remélem, a Mikulás, majd a Jézuska sok-sok szép, finom, aranyos és hasonló jelzőkkel illethető ajándékot hozott nektek, és talán kipihentétek magatokat az idei hajtás után. Még vár ránk persze idén egy durva szilveszteri banzáj, na meg ez az Ultimate Universe News is! Elnézést a sok késésért, de rengeteg volt a dolgom, és még most sem kevés, szóval igyekszem, igyekszem, de ezúttal is csak arra futotta az időmből, hogy az ULTIMATE SPIDER-MAN szekciót megírjam. Illetve megírassam valakivel, mert velem történt egy kis baleset, ahogy majd olvashatjátok. Ezeket a sorokat is a kórház intenzív osztályáról írom már. Szomorú eset ez, nagyon szomorú… de talán pár vidám hírrel, előzetessel, elemzéssel és hasonlókkal szebbé varázsolhatom a ti kedveteket is! Olvasásra fel!

SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET!

A CSODÁLATOS PÓKEMBER

Szentséges somlekvár! Egy hónapra eltűnök, és arra kell visszatérnem, hogy nem egy, de KÉT szám is megjelent kedvenc hazai sorozatomból – és hogy már csak egy fejezet van hátra belőle, és utána MEGSZŰNIK?!

Khm, ööö, sziasztok. Én Maniac barátnője vagyok, és, hát, kissé remegő kézzel írok, ne haragudjatok, mert hogy Maniac szívrohamot kapott A Csodálatos Pókember megszűnésének hallatán. Jelenleg is kórházban fekszik, de már magához tért, és megkért, hogy írjam meg ezt a… mi is ennek a neve? Nyúz? A csudába, a sok képregény fogja a sírba vinni! Sosem hallgat rám… Még most is csak ezzel a sok butasággal foglalkozik! Komolyan mondom, felnőhetne már…

Na, adott nekem egy listát, hogy mit írjak… Ha ez őt boldoggá teszi, tőlem… Elsőként… alig bírom kibetűzni az írását… A Csodálatos Pókember 88. száma. Tessék:

A CSODÁLATOS PÓKEMBER #88
Fejezetcím: Ultimátum (2. és 3. rész)
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: Stuart Immonen
Borító: Stuart Immonen

ITT AZ ULTIMÁTUM!!! May nénit letartóztatták, Pókember az özönvíz közepén rekedt, és az egész világ pokollá változott. Pókember és barátai soha többé nem lesznek olyanok, mint eddig… Ráadásul minden egyre ROSSZABBRA FORDUL! Amikor szegény elázott falmászónk azt gondolja, ennél szörnyűbb már tényleg nem lehet a helyzet, nem mással kell szembenéznie, mint magával HULKKAL! VALAMINT: a Póknő, a Fenegyerek és Doktor Strange a pusztítás epicentrumában! És nem mindenki fogja megélni a következő számot…


Komolyan ezt szokta olvasni Maniac szabadidejében? Istenem, ahelyett, hogy végre kitakarítana a lakásában! És azt írja itt nekem, hogy még egy számról kell beraknom egy ismertetőt… Na, tessék:

A CSODÁLATOS PÓKEMBER #89
Fejezetcím: Ultimátum (4. és 5. rész)
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: Stuart Immonen
Borító: Stuart Immonen

AZ ULTIMÁTUM VÉGIGSÖPÖRT A VILÁGON!! A barátokból ellenségek, az ellenségekből barátok lesznek, a feszültség pedig a tetőfokára hág… Valamint: Mary Jane kontra Kitty… a halálig!!! (Na jó, csak lekevernek egymásnak pár pofont.) Ezzel pedig talán eljön egy korszak vége… Lehet, hogy Peter Parker soha többé nem lesz Pókember? Pókember örökre eltűnt, és talán életét is vesztette az események során? Igen, ez az utolsóelőtti szám, amitől mindenkinek leesik majd az álla, ahogy oldalról oldalra haladunk a végkifejlet felé!


Ennyi? Na, végre. Még egy szám, és ez sem fogja többé lekötni az idejét, hála az égnek. Annak idején ebből a sorozatból az 1. szám indította őt el nemcsak ennek az… „Újvilágnak”, vagy minek, az imádata felé, de úgy általában a képregények felé. Örülök is, hogy megszűnik ez a kiadvány nálunk! Talán most benő Maniac feje lágya. Ahelyett hogy inkább az életről szóló, komoly, romantikus Alkonyat-regényeket olvasna… Nem kellenek neki ezek, majd most belátja.

ÚJ MEGJELENÉS

Aztán… mit is jegyzett még fel ide nekem? Hogy mindenképp írjak az Ultimate Spider-Man 150. számáról? Mert hogy ez valami bővített oldalszámú, jubileumi kiadvány. Sok-sok felkiáltójelet is tett ide. Oké, tőlem, csak essünk már túl ezen:

ULTIMATE SPIDER-MAN #150
Fejezetcímek: Spidey’s 150th Anniversary Special / Ultimate Spider-Man Super Special
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: David Lafuente, Sara Pichelli, Joëlle Jones, Jamie McKelvie, Skottie Young, Alex Maleev, Dan Brereton, John Romita Sr., Frank Cho, Jim Mahfood, Scott Morse, Craig Thompson, Michael Avon Oeming, Jason Pearson, Sean Phillips, Mark Bagley, Bill Sienkiewicz, P. Craig Russell, Jacen Burrows, Leonard Kirk, Dave Gibbons, Michael Gaydos, James Kochalka, David Mack, Brett Weldele és Ashley Wood
Borító: David Lafuente
Alternatív borító: J. Scott Campbell
Kihajtható alternatív borító: Mark Bagley

Ez a kiadvány nem csak összesítve a 150. jubileumi szám az Ultimate Spider-Man sorozatból, de még ráadásul az Újvilág születésének 10. évfordulóját jelentő fejezet is! Hihetetlen, nem?? Igen, mi sem akarjuk elhinni! Az ünnepléshez pedig az Eisner-díjas író, Brian Michael Bendis megalkotta nektek ezt a tripla hosszúságú különszámot, amelyhez egészen fantasztikus rajzolókat gyűjtöttünk össze!! Korunk legnagyobb alkotói mind együtt ebben a történelmi jelentőségű képregényben, amely az Újvilág legfontosabb sorozata. Szegény Peter Parker élete Pókemberként most romokban hever, ezért Carol Danvers meglátogatja őt, hogy közösen eldöntsék, mi legyen a falmászó ifjú sorsa. Vendégszerepben a Különítmény! Valamint: itt olvasható újra az Ultimate Spider-Man Super Special is, amelyben szintén mesteri rajzolók egész hada kápráztat el titeket!

Maniac értékelése:
Amerikai kritikák átlaga:

Jó, most bemásolom Maniac véleményét nektek, mert én nem olvasok ilyen gyerekmeséket.

„Remek kis jubileumi kiadványt kaptunk Bendistől és egy rakás csudijó rajzolótól, de lássuk be, jó pár dolog beárnyékolja ezt az ünnepi fejezetet. Én például az Újvilág 10 éves évfordulóját semmiképp sem egy újranyomott, már eredetileg sem annyira ütős sztorival ünnepeltem volna. Az Ultimate Spider-Man Super Special tényleg felvonultatja a képregényrajzolók krémjét, és itt szerepelt annak idején először az Újvilág jelenleg ismert karaktereinek csaknem a harmada – de ettől még nem egy nagy durranás a történet, és kár volt erre áldozni a kiadvány második felét. Aki már olvasta, az bizony nagyot csalódhat, hogy erre kell áldoznia a drága pénzt (mert ugye ez a jubileumi szám drágább is lett a nagyobb oldalszám mellett…). Emellett pedig ott van maga a „fősztori”, a jelenben játszódó történet, melyben a Különítmény tagjai próbálnak döntést hozni Pókember sorsáról. Ez mind szép és jó, tetszett, ahogy több nézőpontból is ráláthattunk Peter ténykedéseire, de annyira nem volt megrázó az egész, ami egy 150. fejezethez illene – legalábbis szerintem. A végső csattanót, hogy mit dönt Danvers ezredes Pókemberről, pedig már régebbi előzetesekből tudtuk jó előre, szóval… Jubileum ide, 150. szám és három borító oda, egy ilyen kiadás sokkal különlegesebb is lehetett volna, mint ez. Kár érte, ha engem kérdeztek. (Egyébként az új sztori rajzolói közül nekem az újonc Sara Pichelli stílusa jött be most a legjobban, és a borítók közül sem a nagy öreg Bagley-é ütött nálam, hanem Campbellé, még ha az ő Pókembere nem is néz ki tininek.)”

Pfhuh, de odavan ezért a meséért! Sosem értettem ezt az őrületet nála… Különben is, mintha nemrég még a 15. számot olvasta volna ebből a Bogáremberből, vagy miből, most meg már a 150.-nél járnak? Ezt mégis hogy? Összevissza számozgatnak, és mindent kitalálnak, hogy növeljék az eladást… Szánalmas, komolyan mondom. Mit eszik ezen Maniac? Inkább hallgatna velem Justin Biebert! Ő annnnnyira cukiiiii!!! Egyébként, ha már így szabadon írogathatok, amíg Maniac gyógyul…

Vajon csak nekem tűnt fel, mennyi új figurát rajzolt ez a… ööö… La Fontaine? Lafayette? Szóval ez a rajzoló a borítóra. Számoljátok meg őket! Addig sem bugyuta gyerekmeséket olvastok.

ELEMZÉS

Hopp, várjatok, jött Maniactől egy e-mail a kórházból…

Na, ez szép! Valami elemzést írt nektek ahelyett, hogy gyógyulna! Kicsit rövid lett, mert sok minden nem történt szerinte a 150. számban, és az újranyomott Ultimate Spider-Man Super Special történéseit nem vette bele, de azért fogadjátok szeretettel… Ja, és ezt is be kell ide raknom állítólag:

Figyelem!!! Mind közül ez a részleg tartalmazza a legtöbb spoilert!!! Én szóltam!!!

Peter Parker / Pókember: Peter Parker életében új fejezet nyílik. Ismét. Szerencsétlen srácot már klónozták, kis híján megölték, most hamarosan újra meg akarják majd ölni, tönkretették a hírnevét, minden csaja elhagyta, és most úgy tűnik, már a szuperhősködés sem megy neki annyira flottul, mint kéne. Ugyan mindig csak segíteni akar, de sosem úgy sülnek el a dolgok, ahogy szeretné, és általában több kárt okoz a városban és nagyobb veszélybe sodorja a civileket, mint a rosszfiúk. Ez az, amiből a S.H.I.E.L.D. vezetőjének, Carol Danversnek egyszer csak elege lesz, és miután konzultált a Különítmény főbb tagjaival, úgy dönt, „besorozza” maguk közé Pókembert – ám előtte megcsináltat vele egy „szuperhős-képzést”, amolyan délutáni plusz foglalkozások keretei között, melyek során Vasember, Amerika Kapitány és a többi nagyágyú megtanítja őt, mit hogyan tegyen, ha tényleg szuperhős szeretne lenni. Fincsi, mi? Érdekes, újszerű fordulat ez, elismerem, de kérdés, hogy meddig fog tartani, ha közben már a küszöbön van a Death of Spider-Man is…
Foglalkozása: Eddigi elfoglaltságai mellett immár a S.H.I.E.L.D. gyakornoka is
Csoporthoz tartozása: S.H.I.E.L.D.
Új kapcsolatai: Carol Danvers – felettes, S.H.I.E.L.D. – szövetséges szervezet

Carol Danvers: Megmondom őszintén, nagyon bejön nekem Danvers Sara Pichelli rajzolásában. Nem olyan buta bombanő, mint Chónál, hanem sokkal inkább egy igazi, szigorú vezető benyomását kelti, aki azért nem csúnya itt sem, valljuk be, de olykor kissé férfias megjelenésű – mint amilyen eredetileg is volt. Tetszett az is, hogy megfontoltan döntött Pókember sorsáról, miután az alakváltók miatt ismét ellene fordult a közvélemény. Túl sok kárt okoz az ifjú Parker, de mielőtt lépett volna, tárgyalt a Különítmény tagjaival, hogy együtt süssenek ki valamit a fiúval kapcsolatban. Aztán nosza, elutazott a Parker-házba, ahol nagyon jópofának tartottam, milyen könnyen összemelegedett May nénivel, és ahogy lazán közölte Peterrel, hogy ő bizony mostantól a S.H.I.E.L.D. gyakornoka, és a nagy hősöktől fog tanulni. Kemény csaj ez a Danvers, nem?
Új kapcsolatai: Peter Parker / Pókember – beosztott gyakornok, May Parker – baráti viszony

A Különítmény főbb tagjai: Azaz Vasember, Amerika Kapitány és Thor. Igen… ez a sztori már nyilván a New Ultimates után játszódik, ha itt van Thor is, és ezzel lelőtték nekünk azt, hogy lenyugszik, és vissza fog térni a Különítményhez. Persze már sokan sejtettük, hogy ez lesz, de akkor is… Ez nem volt szép. Mindegy. Három vendégszereplőnk fontos szerepet kapott ebben a számban, hiszen Danvers őket kérdezi meg, mihez kezdjen Pókemberrel, és az ő véleményükre támaszkodva hozza meg végső döntését. Elsőként Vasember mesél az egyik találkozásáról Pókemberrel, amikor is egy klasszikus Vasember-ellenség újvilági verziójával csapott össze, és Peter kisegítette őt. Nem tudom, mikor játszódhatott ez a kis akció, de Tony itt még nem tudta, ki Pókember, szóval elég régen lehetett. A visszaemlékezés rajzolója Joëlle Jones, akit, megmondom őszintén, nemigen ismertem eddig, de szerintem a rajzai rendben voltak (habár néha kissé nagy volt a figurák feje). A Vasember-páncélokat is szépen összehozta, szinte mindet felvonultatta, amelyekkel eddig találkozhattunk az Újvilágban. Riszpekt. A következő történetet Amerika Kapitány meséli el, és a rajzoló ezúttal Jamie McKelvie volt, szöveget viszont egyáltalán nem kaptunk Rogers visszaemlékezésében – csakis a kőkemény akciót. A Kapitány és Pókember pár A.I.M.-ügynökkel bánt el, több-kevesebb sikerrel. A rajzok szerintem ezúttal is okésak voltak, még ha kissé rajzfilmszerűek is olykor-olykor. Végül Thor számol be egyik kalandjáról Pókemberrel (ezúttal megint régies stílusban beszél a modern angol helyett, szóval ezen igazodjatok ki, ha tudtok): egy alkalommal közösen bántak el egy gonosz mágussal, aki egy nagy erejű ereklyére tett szert. Mindezt Skottie Young rajzainak tolmácsolásában, amihez bizony kicsit szokni kell – legalábbis nekem biztosan kellett. A kalandok felidézése után Vasember és Thor úgy ítéli, Pókember igazi hős, viszont Amerika Kapitány csak egy taknyos kölyköt lát benne, aki mindig bajt kavar. Danvers szerencsére Tonyval és Thorral ért egyet, de azt is belátja, hogy kell némi útmutatás a fiúnak, ezért beszervezi gyakornokként a S.H.I.E.L.D.-hez. És innen folyt. köv. legközelebb…

May Parker és a többiek: May néni egész jól bírja mostanság a váratlan meglepetéseket (persze egy meglepetés mindig váratlan, de most ne menjünk bele a fogalmazási hibáimba – kórházban fekszem, na!). Amikor beállít hozzá Carol Danvers pár S.H.I.E.L.D.-ügynökkel, egész jól eldiskurálnak Peterről, és May is belátja, hogy unokaöccsének támogatás és segítség kell, ha nem akarja megöletni magát Pókemberként. Boldogan beleegyezik, hogy Petert ezentúl a S.H.I.E.L.D. képezze valódi szuperhőssé – a fiú nem kis megdöbbenésére. Ez van, Petey! Egyébiránt Pichelli kisasszony még mindig baromi dögösnek rajzolja May nénit! Nem semmi! És ami a többieket illeti: szerepelt még a fejezetben Johnny Storm és Bobby Drake is, illetve a visszaemlékezésekben Gwen Stacy, a Gyűrűs és a többi gonosztevő, de annyira nyúlfarknyi és jelentéktelen volt a szerepük, hogy nem is érdemes több szót fecsérelni rájuk. Az Ultimate Spider-Man Super Special pedig ugye egy régi történet újranyomása, szóval arról meg azért nem írok most. Ennyi. Megyek vissza, mielőtt a nővérke észreveszi, hogy kiosontam e-mailt írni…
Új kapcsolataik: May Parker és Carol Danvers között baráti viszony alakult ki

Jól van, ennyit küldött nektek Maniac… Ha emiatt a sok bugyutaság miatt nem fog felgyógyulni szilveszterre, elégetem az összes képregényét! Argh!

ELŐZETES

És még előzetesek is vannak?! Kit érdekelnek!!! Na jó, gyorsan berakom őket… Először itt vannak a márciusi számok előzetesei. Te jó ég, KETTŐ is lesz belőle? Mintha egy nem lenne elég annak a gyerekes pasimnak!

ULTIMATE SPIDER-MAN #155
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: Chris Samnee
Borító: Sara Pichelli
Várható megjelenés: 2011. március 9.

ITT KEZDŐDIK A VÉG! A Death of Spider-Man prológusa!! Az év LEGKEMÉNYEBB sztorija kezdetét veszi!! Peter Parkernek vannak a világon a legkülönfélébb és legfurcsább barátai és családtagjai. Ebben a különleges kiadványban fény derül pár megrázó titokra, amelyek hatására ők páran vagy még jobban össze fognak tartani, vagy talán éppen örökre eltávolodnak majd egymástól. Ilyen Pókember-sztorit még soha, sehol sem olvashattatok. Ez itt a vég kezdete Pókember számára – és mindez a méltán népszerű Chris Samnee rajzaival, aki először alkot az Újvilágban!

Mfha. MEGINT egy új rajzoló? Már fentebb is írt Maniac egy csomó rajzolóról, nem? Összevissza kavarják ennek a mesesorozatnak a rajzolóit, és ez titeket nem zavar? És még egy borítót sem mutattak nektek. Ha felépül Maniac, kigyógyítom ebből is, az biztos. Ez a pizsamás kisgyerek jobban érdekli, mint én! Pedig még csini, új rucikat is vettem magamnak!

Na, itt van még egy előzetes, kisgyerekek:

ULTIMATE SPIDER-MAN #156
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: Mark Bagley
Borító: Mark Bagley
Várható megjelenés: 2011. március 23.

DEATH OF SPIDER-MAN – AZ ELSŐ FEJEZET. A várakozásnak vége!! MINDEN IDŐK LEGKEMÉNYEBB Pókember-sztorija, amit valaha is olvastatok! Az ifjú Peter Parker hősies életet élt, és mindig próbált aszerint az egyszerű, de mindenre kiterjedő szemlélet szerint cselekedni, amely kimondja: a nagy erő nagy felelősséggel jár. Vajon ez az életszemlélet elég lesz ahhoz, hogy megóvja őt a rá leselkedő borzalmaktól? Nem kétséges, hogy ez az Ultimate Spider-Man eddigi történetének LEGFONTOSABB sztorija, és talán magának az Újvilágnak is. Ki más is rajzolhatná hát, mint a sorozat legendás rajzolója, MARK BAGLEY, aki ezzel visszatér a Marvel alkotói közé!! Bendis és Bagley újra együtt, és épp a legjobbkor!!

És MÁR MEGINT egy új rajzoló? Aki valójában a régi, első rajzoló, ha jól értem. Emlékszem, hogy Maniac szája habzani kezdett az izgalomtól, amikor meghallotta, hogy ez a Bagley visszatér a Marvelhez, ráadásul épp ehhez a sorozathoz… Bezzeg amikor új frizurát csináltattam magamnak, még egy félmosolyt sem kaptam! Úúúúúú, de gyűlölöm ezeket a rajzolt meséket!!! Remélem, nagyot fog csalódni majd benne, hiszen sok idő eltelt, mióta ez az alak ezt a képregényt rajzolta! És persze rendes borítót sem kaptatok, de ez sem zavarta Maniacet. Meh!

Jaj, ne… Most látom csak, hogy Maniac még azt is lefordította, amit ez a Bagley nevű alak nyilatkozott a visszatéréséről… Pfuj, hogy erre van ideje!

Mark Bagley: „Nagyra értékelem a DC kiadótól kapott lehetőségeket és a náluk rajzolt képregényeket, de mégis remek érzés visszatérni az első szerelmemhez – a Marvelhez. Alig várom, hogy újra Briannel dolgozhassak ezen az új történeten! Nagy terveink vannak, és nemcsak az Újvilágban, hanem a klasszikus univerzumban is!”

Juj, de jó. Na, ez kellett nektek, mi? Nem értem, hogy Maniac miért nem tudott legalább fele ennyire örülni annak, amikor jegyeket szereztem a The Jonas Brothers koncertjére! Csak azért, mert ez a Bendis meg Bagley felállítottak valami rekordot ezzel a sorozattal… Az egyetlen, aminek örülök, hogy legalább magyar nyelven nem fogjuk látni ezt a sok szemetet! Maniac nem erre fogja költeni a pénzt, hanem értelmes dolgokra! Mondjuk cukcsi kis ajcsikra nekem, hihihihi! Szegény kis drágám, alig bírja kiheverni a kórházban, hogy a rajzok miatt nem folytatják a sorozatot itthon – erre meg bejelentik kint, hogy visszatér az a rajzoló, akit nálunk is nagyon szerettek. Nem baj, úgy kell neki!

Ó, majdnem elfelejtettem: itt van még egy borító az egyik februári számból is… Sara Pichelli alternatív borítója, és már elvileg ez is a Death of Spider-Man előzménye lesz… Nem izgat.

ULTIMATE SPIDER-MAN #153
Várható megjelenés: 2011. február 9.

Ebből aztán sokat nem tudtatok meg, nem? És ennek a piros-sárga figurának, ennek a… Vasembernek, igen, nem is így kéne kinéznie a páncéljának ebben az Újvilágban, nem? Ennyit már én is tudok. Pffff… Ez a Sara Pichelli nő, és mégis ilyen gyerekmeséket rajzol? Ez egyszerűen érthetetlen számomra! Nézzétek, itt van még a 151. szám előzetese is (ami elvileg már meg is jelent mostanra)! Milyen szépen rajzolja ezt a fehér hajú lányt, akiről tele van poszterekkel Maniac szobája (persze RÓLAM egy sincs neki)! ERRE pazarolja a tehetségét és az idejét?!

ULTIMATE SPIDER-MAN #151
Várható megjelenés: 2010. december 22.

Fájdalom ez nekem nőként, komolyan… Már mindenkit beszippantanak ezek a rajzolt mesék? Én… ezt nem bírom tovább. Megyek a kórházba meglátogatni Maniacet, és jól beolvasok neki!

Ja, még el kell köszönnöm illedelmesen, igaz? Itt van ez az Ultimate Marvel 4.0 fórum, oda írjatok, ha valami bajotok van, és majd Maniac visszatér, ha kiheverte a rossz hírt. Azt ígérte, legközelebb nemcsak Pókemberről lesz szó, hanem teljes Nyúzt kaptok, és blablabla. Vár a kórház, mennem kell. Remélem, a pasim kigyógyul ebből az idétlen hobbiból, és inkább gyűjt velem csillámpóni-matricákat!