Ultimate Universe News #47

Jól hallottam? Valaki az Ultimate Universe News 47. kiadására vágyik? Hínnye, hiszen az épp itt van nálam! Nyugi, emberek, máris mutatom nektek! Bár minden kívánságotok ilyen könnyen teljesülne, nem igaz? Itt van az ULTIMATE SPIDER-MAN szekció például, amelyben a friss, 12. számot mutatom be és elemzem. Jó lesz? Jó lesz hát! Az ULTIMATE AVENGERS részleg is tetszeni fog, hiszen rögtön két előzetest is kaptok: egyet a 2. kötetből, egyet a 3. kötetből. Jó lesz? Jó lesz hát! Nem marad előzetes nélkül a harmadik részlegünk, a NEW ULTIMATES sem, ugyanis a sorozat 3. számából kaptok oldalakat. Jó lesz? Jó lesz hát! A zárszót pedig a júniusi eladási adatok kapják majd, melyekből kiderül, hogy teljesítettek múlt hónapban az újvilági sorozatok. Jó lesz? Jó lesz hát!

SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET!

ÚJ MEGJELENÉS

Hölgyeim és uraim, a múlt héten a 4. részéhez érkezett a Tainted Love című sztori, amelyben egy gonosz alakváltó átvette Peter Parker helyét! Ha jól emlékszem, talán ez a legelső olyan szám a sorozatból, amelyben Peter egyáltalán nem szerepel – de az újraindulás óta biztos. Ne számítsatok hát se Pókemberre, se az igazi Peter Parkerre, mert most az ádáz alakmás van a középpontban!

ULTIMATE SPIDER-MAN #12
Fejezetcím: Tainted Love (4. rész)
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: David Lafuente
Borító: David Lafuente

Jól sejtitek! Az ott a borítón nem Peter Parker!! Sokkal inkább Peter legszörnyűbb rémálma. Valaki átvette a helyét a világban, és pont úgy néz ki, mint ő, mindenben teljesen megegyeznek, és most… nos, rossz dolgokat tesz! El sem fogjátok hinni, milyen káoszt okoz ebben a számban! A két szupersztár, BRIAN MICHAEL BENDIS (Siege, Avengers) és DAVID LAFUENTE (X-Men, Patsy Walker) bemutatják, hogyan száll szembe Peter élete eddigi legnagyobb fenyegetésével!

Maniac értékelése:
Amerikai kritikák átlaga:

Amint látjátok, most sem én, sem az amerikai kritikusok nem voltak elragadtatva. Azt azonban szögezzük le, hogy szerintem a fejezet NEM ROSSZ, csak a többihez képest gyengébb. Nem is az a problémám, hogy egy számon át nem látjuk Petert – fő a változatosság, érdekes, ha néha a gonosztevő van a központban. Pókembert sem látjuk persze, ha nincs Peter, de ebben a sorozatban ez már megszokott dolog. De… Nem is tudom. Egy teljes számon át azt nézni, ahogy az alakváltó Peter magánéletét rombolja, nekem kicsit unalmas volt. Igen, magára haragít mindenkit maga körül, tirpák módon viselkedik mindenkivel, de akkor mi van? Amikor visszatér az igazi Peter, úgyis kiderül majd, mi volt a szitu, és hogy nem is ő tette ezt a sok szörnyűséget. Akkor pedig a barátai és szerettei megbocsátanak neki – legalábbis ez lenne a logikus. Haragudni Peterre azért, mert valaki az ő alakjában sok-sok csúnyaságot tett, butaság lenne. Pókemberként persze már más a helyzet, a közvélemény majd biztos megint ellene fordul, de ilyet is láttunk már korábban. Tehát nekem ez az egész annyira nem eredeti és izgalmas most, sajnálom… Az pedig, hogy nem esik le SENKINEK Peter körül, hogy valami nincs rendben a sráccal, aki eddig kis szentéletű mintagyerek volt, most meg egy ősbunkó, hát… finoman szólva is megkérdőjelezhető.

ELEMZÉS

Figyelem!!! Mind közül ez a részleg tartalmazza a legtöbb spoilert!!! Én szóltam!!!

Tetszett vagy sem, azért elemzést erről a számról is készítettem természetesen, és remélem, minden lényeges infót sikerült beleszőnöm a saját véleményeim mellé. Uccu neki!

Az alakváltó: Még mindig ne hívjuk Kaméleonnak, mert Bendis sem szeretné, ha úgy neveznénk – annak ellenére, hogy eddig egy az egyben a Kaméleon a fickó(?). Ő áll most a sztori központjában, az ő gondolatait olvashatjuk végig, és egy fejezeten át figyelhetjük, hogyan épül be Peter életébe, és fejti meg végül, hogy az ifjú Parker maga Pókember. De minderre csak a szám végén kerül sor, addig még tönkrevágja Peter magánéletét gyorsan. Ott kezdi, hogy lesmárolja MJ-t, nem is egyszer, hanem kétszer, és másodszor szemtanúja lesz az esetnek Gwen, Johnny és Bobby is. Aúcs. Gwen persze kiakad, MJ nem tudja mire vélni a dolgot egyelőre, May néni pedig leordítja az ál-Peter fejét, amikor tudomást szerez a dologról. Aztán a suliban az alakmás még Flash-t is durván megfenyegeti, mikor az beszól neki, és kis híján a folyosón elveri a srácot. Hínnye, ha másból nem, ebből tényleg nem esett le a jelenetet végignéző Gwennek, hogy nem a barátját látja? Nem? Semmi? Na, mindegy. Azért az érdekelne, hány éves ez az alakváltó, mert felnőttként kicsit necces, ha kétszer is smacizott a 15-16 éves MJ-vel, nem? De ugorjunk arra a részre inkább, amikor az ál-Peter a Parker-ház padlásán végre rátalál a Pókember-jelmezre, és érzi, hogy ezzel megütötte a főnyereményt – akármire is készül. Illetve készülNEK, ő és a társa. A fejezet során többször is felhívja a bűntársát, akiről egyelőre semmit nem tudunk, csak hogy ő tartja fogva az igazi Petert és J. Jonah Jamesont (akinek még az előző számban vette fel az alakját az alakmásoló). Két Kaméleon…?
Új kapcsolatai: Egy rejtélyes alak – bűntárs, Mary Jane Watson – félrevezetett áldozat, Gwen Stacy – félrevezetett áldozat, May Parker – félrevezetett áldozat, Johnny Storm / Fáklya – félrevezetett áldozat, Bobby Drake / Jégember – félrevezetett áldozat, Flash Thompson – megfenyegetett áldozat

Mary Jane Watson: Szegény MJ, nem ért semmit… Az alakváltó őt szemeli ki, hogy rajta keresztül megtudjon mindent Peterről, ezért hazafelé a szerkesztőségből lesmárolja, majd másnap az iskolában még egyszer. Mary Jane pedig ugye még mindig szerelmes Peterbe, így eleinte ódzkodik a dologtól, de végül hagyja magát. És másodszor már szemtanúja lesz a csóknak Gwen, Johnny és Bobby is, és Gwen persze rendesen kiakad. Végül aztán mégsem MJ-től tudja meg Peter titkát az alakmás, hanem May nénitől, a szegény lány meg hoppon marad, és kétszer is smacizott egy vadidegen gonosztevővel. Yikes.
Új kapcsolatai: Az alakváltó – félrevezette és kihasználta, Gwen Stacy – ellenséges viszony

May Parker: Szegény May néni, nem ért semmit… Még neki sem tűnik fel, hogy az unokaöccse helyett egy alakváltó gonosztevő jött haza a Parker-házba, de még akkor sem kezd el gyanakodni, hogy valami nincs rendben, amikor megtudja, hogy Peter Gwen szeme láttára csókolózott MJ-vel. Mondjuk rendesen kiakad Peterre, hogy ő nem ilyennek nevelte, ordítozni kezd vele, és sajnos szóba kerül Peter Pókember-jelmeze is. Ebből esik le az alakváltónak, hogy a fiú maga az álarcos hős – és hogy immár ő lehet Pókember mindenki tudta nélkül. Az viszont jópofa, ahogy próbálja kisakkozni, hogy kije lehet Peternek May néni, és végül arra jut, hogy csakis a nagyanyja lehet.
Új kapcsolatai: Az alakváltó – félrevezette és kihasználta

Johnny Storm / Fáklya és Bobby Drake / Jégember: Szegény Johnny és Bobby, nem értenek semmit… Na jó, ők annyira nem szegények, hiszen az alakváltó mesterkedései őket érintik a legkevésbé érzékenyen. Ugyan azon ők is meglepődnek, amikor az ál-Peter MJ-vel smacizik, és biztosan ők sem vártak volna ilyesmit barátjuktól, de hát ez van. Inkább Gwen az igazi áldozat, a fiúk pedig csak a fejüket vakargatva próbálják értelmezni a látottakat. Remélem, azért hamarosan leesik valamelyiküknek, hogy nem Peterrel van dolguk, mert már nagyon ráfér egy kiadós verés erre az alakmásra… Egyébként az ál-Peter őket se nagyon tudja mire vélni a Parker-házban, és úgy tippeli, talán az igazi Peter testvérei lehetnek.
Új kapcsolataik: Az alakváltó – félrevezette őket

Gwen Stacy: Szegény Gwen, nem ért semmit… Igen, mindenkinél így kezdem, mert tényleg ez a legtalálóbb bevezetés. Nagyon sajnálnám, ha az alakváltó miatt menne szét Peter és Gwen, de egyelőre nem látom be, miért kéne így történnie. Az alakmás, amikor először találkozik vele a Parker-házban, nem igazán tudja, ki lehet ő Peter életében. Hiszen együtt lakik Peterrel, tehát nem lehet a barátnője, nem? Legalábbis erre gondol, ezért elmondja neki, hogy smacizott MJ-vel. Gwen erre kiakad Mary Jane-re, de másnap jön csak az igazi hidegzuhany, amikor az iskolában az alakmás ismét megcsókolja MJ-t, és mindezt Gwen szeme láttára. A szegény lány dühösen elrohan, otthon pedig elsír mindent May néninek, aki jól le is oltja ezért az ál-Petert. De most komolyan, gyerekek… Gwen is ismeri Petert, és nem esik le neki, hogy valami nem stimmel? Még azt is látja, amikor a fiú durván megfenyegeti Flash-t. Tényleg nem gyanús neki a „barátja” viselkedése? Meh. Sajnálom őt mindenesetre.
Új kapcsolatai: Az alakváltó – félrevezette és kihasználta, Mary Jane Watson – ellenséges viszony

Flash Thompson: Ha! Végre Flash is megkapja a magáét! Amikor az iskolában beszól az ál-Peternek, az nem sokat gondolkodik: megragadja a srácot, nekinyomja a falnak, és úgy megfenyegeti, hogy Flash köpni-nyelni nem tud. Megmondom őszintén, ez volt az egyetlen szimpatikus húzása az alakváltónak ebben a fejezetben. Kíváncsi vagyok, ezután hogy áll majd hozzá Flash Peterhez, de szerintem nem tart majd sokáig a félelme tőle. Mindenesetre az érdekes jelenetet Gwen is látja, és mégsem kezd el gyanakodni, hogy valami baj lehet Peterrel, amit nem is igazán értettem, ahogy már fentebb is kifejtettem. Öregem…
Új kapcsolatai: Az alakváltó – megfenyegette

És ennyi. A következő számban az alakmás már Pókemberként is sok galibát fog okozni, de remélem, akkor már valaki tényleg észreveszi, hogy ez a Peter nem az igazi Peter. Még egy ilyen unalmas fejezetet nem szeretnék. Talán majd Sara Pichelli (Runaways, X-Men: Pixie, Namora, NYX) felpörgeti a dolgokat, aki egyes források szerint egy hosszabb vagy rövidebb időre átveszi majd a sorozat rajzolását David Lafuentétől októberben. Ezzel egyébként ez az olasz hölgy lenne az első rajzolónő az Újvilágban, de mivel ez még meg nem erősített infó, ezért még várok kicsit a részletesebb bemutatásával. Majd meglátjuk.

Oldalak: 1 2 3